Починаючи з 1 квітня більше не існує футбольних агентів. І це не жарт: відсьогодні вступає в дію новий регламент ФІФА по роботі з посередниками, який передбачає низку нововведень, котрі суттєво впливають на подальше життя виду спорту №1. Свого часу відомий футбольний агент Сергій Коваль на ресурсі isport.ua детально розповідав про зміни, які наближалися, в своїй статті «Смерть футбольного агента». І нині ми вирішили розпитати його детальніше, що ж означає заміна агентів на посередників, як надалі буде здійснюватися футбольне посередництво і що змінюється сьогодні у житті його колег.

– Сергію, з 1 квітня набирає чинності новий регламент ФІФА по роботі з посередниками, що передбачає ліквідацію інституту футбольних агентів і їх ліцензування, введення фіксованого відсотка комісії посередника за угоду (3%) і декількома іншими оновленнями. Як загалом ви сприймаєте ці зміни? Вони підуть на користь, або на сьогоднішній день їх вводити передчасно?

– Розумієте, тут треба дивитися з тієї точки зору, що ці зміни – частина глобальних змін, які вводить ФІФА у цій царині. До певної міри ця організація втомилася боротися з агентами й тому, як здається, хоче частково відмежуватися від них, особливо в судовому плані. Тому що якщо судити по тому регламенту, який є нині в ФІФА, посередники вже не зможуть до неї позиватися через органи «футбольного правосуддя». Як конкретно це буде виглядати в окремих національних федераціях футболу – це буде встановлюватися відповідними змінами до їхніх регламентних документів (наскільки мені відомо, у нас на одному з найближчих засідань виконкому мають намір розглядати це питання). Але на рівні ФІФА все виглядає так, що організація логічно розвиває те, що нам дарує практика. Адже раніше чимало людей виконували фактично агентську роботу, не маючи ліцензії й не бажаючи її отримувати, а нині посередникам взагалі не потрібно отримувати ліцензію. Себто, той дозвільний документ, який у попередні роки отримували в федераціях агенти, нині стає непотрібним.  

– Ви сказали, що тепер посередники не зможуть стати суб’єктами "футбольного правосуддя". А якщо вони самі стануть жертвами – яким чином їм відстоювати свої інтереси?

– На посередників розповсюджуються деякі санкції й додаткова відповідальність, і буде обов’язково надано їм на підпис документ, згідно з яким посередник визнаватиме правила та норми ФІФА, однак не ясно, до яких органів зможуть звертатися посередники для захисту своїх прав. Тож у них буде можливість кудись звернутися, куди саме – буде визначено, коли посередникам нададуть на підпис цей самий документ.

– Серед нововведень – і нові механізми відповідальності посередників. Наскільки жорстко тепер контролюючі органи будуть перевіряти роботу "агентів"? Хто взагалі буде регулюючим органом зараз – національна федерація футболу?

– Наскільки я пам’ятаю із регламенту, національні федерації повинні будуть створювати списки посередників – своєрідні бази даних. Серед нововведень – і публікація сум

– Говорячи про фактичну ліквідацію ліцензування, це благо чи зло? Адже серед тисяч нових людей, які увіллються в професійний футбол, можуть бути (і будуть) і «нечистоплотні», і елементарно непідготовлені ...

– Доводилося читати думки, що, мовляв, "ліцензії обмежують право на професію". Мовляв, людині зі сторони дуже складно пройти увесь шлях і почати працювати футбольним агентом. Напевно, це одна із причин рішення.

Добре це чи погано? Покаже ринок. Хороша сторона – що багато нових людей увійдуть в бізнес, почнеться рух коштів і ресурсів. Погана сторона – так, десь погоджуся: багато хто може бути неготовим до цієї професії.

Але, наскільки я можу припустити, все одно для внесення в список посередників треба буде надати необхідний мінімум документів. Та й у федерації будуть важелі, щоб "забанити" посередника й заборонити йому офіційно представляти клієнтів.

Тож, по суті, глобально нічого не міняється, але якщо посередник буде вести якусь діяльність, яка буде суперечити чистоті футболу, фейр-плею – тебе можуть викреслити зі списків.  

– 3% за угоду для посередника – це мало? Якщо так, то як з цим миритися і на чому ще запрацює посередник? Обмеження відсотка комісії означатиме його фактичне зменшення, або є якісь лазівки?

– Клуби кажуть, що це нормально. Футболісти – що теж, в принципі, досить. Якщо ви запитаєте агентів, вони скажуть вам – ні, це не нормально, це мало.

Одна справа – коли ти влаштовуєш перехід, образно кажучи, Коноплянки. Друге – коли якогось гравця із другої ліги. Тоді взагалі немає сенсу працювати з цими футболістами, а тільки із зірками.

– Уточнююче запитання: ми говоримо про 3% тільки від зарплати, чи й від підйомних, преміальних, інших бонусів?

– Це зарплата плюс, можливо, підйомні (які у нас уже рідко коли платяться). А преміальних, доплат на проживання чи подарунків від клубу за хорошу гру це не стосується.

– Ок, ми вияснили, що це за 3%. Але нині на ринку платиться 10-15%. Звідки агент буде компенсувати ці 7-12%?

– Теоретично можна піти "в тінь". Простіше домовитися з клієнтом на якихось інших умовах і це не афішувати. Я не кажу, що це правильно чи що я буду так працювати, але ж у деяких випадках це буде легше і ефективніше. Адже договори ці, де будуть записані витрати на посередників, тепер будуть передаватися у національні федерації.

Як на практиці це перевірити? Не знаю.

– Тобто, якщо після успішної угоди у тещі посередника з’явиться дача над Дніпром, це ніхто не зможе зв’язати із переходом гравця?

– Ну, так. Напевно. У всякому випадку, це вже не питання ФІФА чи федерації, а податкової служби.

– Ті контракти, які ви підписували з вашими клієнтами, залишаються в силі? У зв'язку з цими змінами, які правки в них доведеться вносити?

– Я вважаю, що так: контракт – це вираження волі сторін, він підписується двома сторонами на певний термін. І хоча нові правила вступили в силу, вони не повинні впливати на діючі контракти. Нові ж уже будуть укладатися по-новому – скажімо, на надання посередницьких послуг. Єдине – раніше в агента була можливість підписати контракт на ексклюзивне представництво (коли тільки ти ставав агентом гравця і міг претендувати на компенсацію за будь-який перехід гравця), а тепер, вочевидь, дія цих договорів не буде продовжена. Тепер будь-хто зможе прийти з футболістом до клубу і сказати, що він є його посередником – і його запишуть, з ним будуть працювати. Так, напевно, це треба розуміти… Сказати, як це буде, важко, бо ще нема відповідної практики.

– В цілому, як ви вважаєте, наскільки змінять ці нововведення взаємини зв'язок «агент-футболіст-клуб»?

– Планується, що все буде досить прозоро. По ідеї, утопічно кажучи, всі ці нововведення дозволять кожен договір зробити відкритим, і кожен зможе глянути, скільки клуб сплатив гравцеві, а гравець – посереднику.

– А взагалі у ФІФА цікавилися думкою агентів на цей рахунок?

– Моєю точно не цікавилися, та й взагалі не думаю, що хтось брав думку агентів при розробці документу. У нас встановлена думка, що агенти – це "паразити" футболу.

Що ще ви б хотіли змінити в регламентації відносин між агентами, футболістами, клубами та федераціями з асоціаціями?

– Хотілося б, аби клуби та гравці розуміли роль агентів. А також – щоб виплати сум посередників відбувалися автоматично та централізовано.

– Як ви вважаєте, агенти, ставши посередниками, збережуть свою впливовість?

– Так, звичайно, вони й надалі будуть відігравати ключові ролі на трансферному ринку.

– Що зміниться із введенням в дію інституту футбольних посередників?

– Напевно, більше людей почне займатися цією справою. Якщо раніше дійсно багато людей не розуміли, як стати футбольними агентами, то тепер кожен зможе прийти і стати до праці. Навіть я, чесно кажучи, коли починав займатися цією діяльністю, не знав, як скласти іспити, куди звертатися. Було складно – на екзамені було багато вузькоспеціалізованих запитань. А нині кожен зможе зареєструватися й почати роботу. Хоч тисяча чоловік, хоч п’ять тисяч. А ринок уже розсудить, хто є хто. 

Артур Валерко, Football.ua