Вночі 12 жовтня 1931 року ірландський моряк прибув в одне південноамериканське місто. Вийшовши на площу Мауа, він підняв очі до неба – і раптом його захмелілий погляд зупинився на Ісусі Христі. Осяяний яскравим світлом, Спаситель парив у небесах та простягав свої руки над містом. Побачивши таку картину, моряк одразу протверезів. Він налякався, що допився до білої гарячки, та зрозумів, що Бог вирішив дати йому останній шанс і не дозволяє проміняти душу на віскі. Бідака щодуху помчав на корабель, закрився в каюті, дав клятву більше не доторкатися до алкоголю й розповів цю історію капелану. Священнослужитель насправді знав, якого Христа побачив моряк. Проте вирішив мовчати, адже не хотів щоб душа ірландця знову потрапила до лап Зеленого Змія. Ви, мабуть, здогадалися, що тлом цієї історії стало Ріо, де 12 жовтня 1931 року відбулося урочисте відкриття одного з символів екс-столиці Бразилії. Моряк дотримав свого слова, та більше не пив.

Бразильські чиновники звикли кидати слова на вітер, а тому обіцянки для них були просто цяцянками. Після драматичної поразки від Уругваю у вирішальному матчі чемпіонату світу 1950 року, коли країну охопив справжній траур, футбольні функціонери зареклись проводити в себе чемпіонати світу. Але час – хороший лікар, а перемоги ще кращий. Тріумф на мундіалі 1958 року поховав привидів Мараканасо й бразильці поступово довели іншим теорему, яка для них давно стала аксіомою: вони найкраще в світі вміють грати в футбол. Нове покоління чиновників марило черговим чемпіонством та сподівалося, що домашній мундіаль допоможе їм нашити на форму шосту зірку. Господарі отримують велику фору на головних турнірах чотириріччя. Згадаймо тріумфи Уругваю в 1930, Італії в 1934, ФРН в 1974, Аргентини в 1978 та Франції в 1998. Навіть Англія в 1966 році змогла підняти над головою Золоту Ніку. Історичні досягнення Швеції (срібло), Чилі (бронза) та Південної Кореї (четверте місце) теж мали місце на рідних полях. Вболівальники – важливий фактор, який допомагає господарям грати не на 100,  а на 110 відсотків. До того ж, сліпа Феміда інколи теж простягає руку допомоги господарям. Згадайте хоча б феєричне суддівство на мундіалі 1934 року. Хоча для чого повертатися в ті доісторичні часи. Візьмемо 2002 рік, коли люди в чорному ставали МVP багатьох матчів корейців.

Бразильці вірили, що торсида в 2014 році стане тим інгредієнтом коктейлю селесао, якого йому не вистачало на двох попередніх мундіалях, щоб стати чемпіонським. На жаль, вони забули, що єдиний закон, який діє в цій специфічній країні – закон всесвітнього тяжіння. Чемпіонські амбіції були розтрощені німецькою машиною, а на зміну демонам Мараканасо прийшли демони Мінейрасо. Рідні трибуни зовсім не допомагали бразильцям, а навпаки, заважали. «Я дивився на наших гравців, коли вони виходили на поле. По їхніх обличчях можна було прочитати, що вони не насолоджувалися грою, а хотіли б зараз бути далеко звідси. Вони наче брали участь в голодних іграх, а не на чемпіонаті світу з футболу. Через це й без того дуже непроста задача – виграти Кубок світу, ставала практично невирішуваною. Тому немає нічого дивного в тому, що коли селесао зустріли команду чемпіонського рівня, то вони були розтрощені», – стверджував Зіко.

До півфіналу з німцями бразильський флагман підходив з двома великими пробоїнами в корпусі. В чвертьфіналі з колумбійцями Тьягу Сілва перебрав гірчичників. Тренер селесао Луїс Феліпе Сколарі вирішив залатати цю діру в захисті Данте. Напередодні матчу захисник висловив впевненість в своїх силах: «Я знаю як грають німці, тому що я виступаю за Баварію». Краще б Данте тримав язика за зубами. Про те, наскільки захисник «впорався» зі своєю роботою, чудово сказав після гри один бразильський журналіст: «З таким самим успіхом Сколарі міг би поставити в основу Данте Аліг’єрі, гірше точно не було б». Набагато критичнішою видавалася втрата для селесао Неймара. Форвард на своїй спині тягнув до титулу бразильського гарбуза, який вперто не бажав перетворюватися на карету. Саме в цю спину й поцілив в чвертьфіналі Суньїга.

Наслідки цього удару для Неймара ледь не стали фатальними, він міг залишитися прикутим до інвалідного візка. На щастя, обійшлося. FIFA, як завжди, вдала вигляд, що не побачила нічого кримінального в діях колумбійця. А ось Суарес заплатив набагато більшу ціну за пристрасний поцілунок К’єлліні. Критики бразильців не виправдовували м’ясника Суньїгу, але зауважували, що колумбієць помстився селесао за полювання, яке вони влаштували на Хамеса Родрігеса. До речі, пентакампеонам на цьому турнірі належав неприємний рекорд – вони стали найбрутальнішою командою мундіалю, збираючи майже по 20 фолів за гру.

8 липня 2014 року о 16:50 команди з’явилися на полі «Мінейрао», на якому бразильці не програвали більше 30 років. Селесао вийшли на газон, тримаючи одне одного за плече. Ця людська багатоніжка мала підкреслити єдність пентакемпеонів. Однак під час гри цією єдністю і не пахло. Незважаючи на усі ці зовнішні ефекти, в очах багатьох бразильців можна було побачити приреченість гладіаторів, з вуст яких вже готові були зірватися слова: «Аве, торсида, ті, що йдуть на смерть, вітають тебе». А ось в обличчях німців читалася впевненість в своїх силах, від якої деяким з гравців Бразилії стало ще більше не по собі. Під час виконання гімну Бразилії Давід Луїс та Жуліо Сезар, демонструючи, що вони – одна команда, тримали футболку Неймара.

Перед стартовим свистком Льов та Сколарі тепло привітали одне одного, а бразилець навіть вручив німцеві презент. Мабуть, подарунок не дуже сподобався тренеру манншафт, оскільки його підопічні в цьому матчі, наче з ланцюга зірвалися та розірвали господарів. Незадовго до стартового свистка бразильські режисери приміряли на себе лаври Нострадамуса – камери найдовше тримали в об’єктиві Крооса. А потім після представлення всіх інших потенційних героїв поєдинку ще раз взяли на приціл фігуру Тоні.

Перші хвилини не віщували бразильцям нічого поганого. Вони взяли м’яч в свої ноги та провели кілька атак на ворота Ноєра. Німцям вистачило кількох хвилин, щоб зрозуміти, що не такий страшний бразильський чорт, як його малювали різні експерти. Вже після першої серйозної атаки манншафт Хедіра міг запалити червоне світло над воротами Сезара. Проте селесао врятував … Кроос, який прийняв на себе небезпечний удар Самі. В подальшому Тоні не буде настільки гуманним до бразильців, які в цьому матчі нагадували хлопчиків для биття. На 11-й хвилині німці заробили кутовий. Коментатори згадали, що селесао та манншафт є найкращими на цьому турнірі за реалізацією стандартів. Кроос виконує ідеальну подачу на Мюллера, якого бразильські захисники залишили абсолютно самого. Найближчим до німця виявився тимчасовий капітан селесао Луїс, який замість того, щоб спробувати перешкодити Томасу, просто розглядав його, наче той був красунею в бікіні, а не вбивчим бомбардиром. Природно, що Мюллер скористався таким царським подарунком. Бразильці вдали вигляд, що нічого не трапилось, адже попереду був ще цілий матч.

17-а хвилина. Лам в чистому підкаті вибиває м’яч в Марсело, а той падає, мов підкошений, випрошуючи в мексиканського служителя Феміди Марко Родрігеса пенальті. Боатенг сказав гравцю Реала все що він про нього думає. Ноєр теж вставив своїх 5 копійок, та й Халк, виправдовуючи своє прізвисько, не упустив нагоди пограти м’язами. Арбітр швидко загасив жевріючий конфлікт. Як показав час, це були останні активні дії бразильців в першому таймі. На 23-й хвилині Кроос ювелірним пасом знайшов Мюллера в штрафному селесао, Томас хитро віддав на Клозе, який розстріляв Сезара. Жуліо впорався з цим мертвим ударом, але на добиванні Міро був тут як тут. Цей гол виявився ще болючішим для бразильців, адже форвард забрав в Роналдо титул кращого бомбардира в історії мундіалів. Але на цьому неприємності селесао не закінчились. Це був тільки початок кінця. Режисери почали вихоплювати на трибунах фанаток, які не вірили в те, що відбувається на полі. Один з найбільше ефектних кадрів зафіксував вболівальницю, в якої по щоці повільно стікала сльоза. Бекенбауер, який попивав пиво в себе вдома, не приховував задоволення: «Я ж казав, що все буде гаразд, і ми переможемо 2:0». Німці не збиралися зменшувати оберти та вирішили добити пораненого бразильського звіра.

24-а хвилина. Лам прострілює справа, Мюллер не влучає по м’ячу, але вийшло ще краще. Сфера ідеально лягла на ногу Кроосу, який фірмовим ударом запалив на табло трійку. Режисери знову мандрують трибунами, де шокована бразилійка сидить з роззявленим ротом. Секундна стрілка ледь встигла зробити повний оберт, як Кроос записав на свій рахунок дубль. 26-а хвилина. Данте з Фернандіньо вкотре продемонстрували ідеальне «взаєморозуміння». Захисник неподалік від власного штрафного віддав пас на екс-гірника, той не сподівався такого подарунка від партнера. М’яч став здобиччю Крооса, який розіграв простеньку двоходівку з Хедірою та вкотре змусив Сезара витягувати круглого з сітки воріт. Режисери дали титр, який підкреслив ідеальну гру Тоні – 2 удари – 2 голи.

На «Мінейрасо» бразильські фанати починали сходити з розуму. Так, один хлопчик бився в істериці, потягуючи «Кока-колу». На цьому бразильський кошмар не закінчився. 29-а хвилина, Озіл з Хедірою простою комбінацією пошили в дурні весь бразильський захист, а Самі вп’яте засмутив Сезара. Селесао схоже хотіли, щоб «Чайф» і про них написав пісню. Однак це був ще далеко не вечір. Через два повних оберти секундної стрілки Фернандіньо рукою парирує постріл Крооса. Але суддя вирішив, що бразильцям вже досить, а тому вдав вигляд, що нічого не бачив. Фанати селесао десятками попрямували до виходів. Над стадіоном все гучніше почала лунати переможна німецька пісня, яку затягнули 6 тисяч вболівальників манншафт. На трибунах сумував Сілва, який безсило спостерігав за тим, як бундесмашина шматувала «редути» селесао. Йоахім Льов думав, що ці 5:0 йому наснились, він запитував в свого помічника Фліка: «Гансі, скажи мені, а це все насправді?». «Що я тоді відчував? Це була дивна суміш абсолютної радості та нереальності того, що відбувалося на полі. Ми перемагали в півфіналі господарів турніру, бразильців, 5:0. Це було неймовірно», – згадував Льов.

В перерві тренер Німеччини давав незвичні настанови своїм підопічним, він просив своїх футболістів змилуватись над бразильцями: «Я не хотів, щоб ми виставляли господарів дурнями перед мільйонною аудиторією. Бразильці дуже гостинно прийняли нас, на кожному кроці вони показували, наскільки сильно поважають нас. Для мене було б неприпустимо принижувати їх чи дивитися на них зверху вниз. Я пам’ятаю, коли в 2006 році ми програли вдома Італії в півфіналі мундіалю. Я не забув, як боляче втратити надії на титул перед рідними вболівальниками», – зазначив Йоахім. Незадовго до старту другого тайму режисери зловили ще один моторошний кадр: суперфан бразильської збірної Кловіс Акоста Фернандеш обіймав копію кубку світу з таким виразом обличчя, що навіть людям з кам’яним серцем хотілося плакати.

Для того, щоб оживити бразильський труп, Сколарі випустив на другий тайм Раміреса та Пауліньо, які замінили Халка та Фернандіньо. Селесао одразу взялися за справу. Щоправда, спочатку Оскар спробував намалювати пенальті, але суддя не оцінив його акторські здібності на Оскар. А далі бразильці влаштували справжню облогу воріт Ноєра. Німці на перший погляд не були проти, щоб селесао забили гол престижу. Але в Мануеля існувала свою думка з цього приводу. Він крутився білкою в колесі, витягуючи мертві удари від Паулінью. Трибуни віддали належне грі співвітчизників та почали скандувати: «Бразилія». Селесао вистачило лише на 15 хвилин. В наступні півгодини на полі знову домінувала Німеччина. Манншафт взяла гру під свій контроль після виходу на заміну Шюррле, який боровся за своє місце в складі на фінал, а тому не дослухався до прохання Льова помилувати селесао в другому таймі. На 59-й хвилині Мюллер міг знову вразити ворота бразильців, але Сезар опинився на висоті. Через хвилину м’яч потрапляє до Фреда, котрий в цьому матчі відбував номер. Трибуни гідно оцінили таку гру форварда порцією свисту. Лише на 70-й хвилині Сколарі зрозумів, що таким нападникам не місце на полі та замінив його на Вілліана. Природно, що Фред біг на лаву запасних під акомпанемент оглушливого свисту. На 69-й хвилині Шюррле робить рахунок 6:0. Через кілька хвилин Фред, попри те, що вже сидів на лаві запасних, знову відчув на собі гнів фанатів. Камери знову показали форварда, натякуючи на те, що він є одним з головних винуватців бразильської ганьби. Далі ще один страшний кадр – маленький вболівальник селесао давився сльозами. На німецькій лаві запасних манншафт проявили милосердя та не танцювали на бразильських кістках. Йоахім Льов лише робив великі очі, не вірячи в те, що Німеччина перемагає Бразилію 6:0.

79-а хвилина. Шюррле першим дотиком приборкує м’яч, а другим вбиває павучка в дев’ятці воріт Сезара. Статистика Андре: два удари=два голи. Шокований воротар селесао безсило лежить на газоні в глибокому нокауті та не хоче підніматися з газону. Він шкодує, що футбол не – бокс, і тут не можна просто викинути білий рушник та закінчити це побиття немовлят. Бразильські фанати почали освистувати не лише Фреда, а й всіх футболістів селесао. Дісталося навіть Вілліану, який знаходився  на полі лише 10 хвилин. Натомість торсида оцінила майстер-клас від манншафт та влаштувала німцям овацію. Після сьомого гола Неймар вимкнув телевізор та відклав мрію стати чемпіоном світу ще на чотири роки. За кілька хвилин до фінального свистка Ноєр випередив Бернара та не дав йому дістатися до м’яча, який вийшов за лицеву лінію. Крихітний бразилець не придумав нічого кращого, як штовхнути могутнього тевтонця. Мануель просто зміряв поглядом Бернара, мов Слон Моську, виглядало дуже кумедно. На 90-й хвилині Озіл міг зробити біль селесао ще більшим, однак змарнував вихід тет-а-тет. В наступній атаці Оскар, таки забив м’яч в ворота Ноєра, який язик не повертається назвати голом престижу. Мануель навіть трішки дав на горіхи своїм захисникам, за те, що вони не вгледіли за бразильцем.

Родрігес вирішив не продовжувати бразильські муки та додав лише дві хвилини. Після фінального свистка Давід Луїс став на коліна та почав молитися. На жаль, цього дня Бог відвернувся від селесао: «Ми просто хотіли зробити наших співвітчизників щасливими. Вони заслуговують на своє щастя, адже в їхньому житті дуже багато страждань. Ми хотіли, щоб наші люди посміхалися. Однак сьогодні ми змусили їх плакати», – розчаровано зауважив капітан селесао в післяматчевому інтерв’ю.

Цей матч зібрав рекордні для спортивних подій 35,6 мільйони твітів, перекривши попереднє досягнення Супербоулу більше ніж на 10 мільйонів. Після того, як Хедіра встановив рахунок 5:0 один з користувачів Твіттеру зазначив, що німецькі голи нагадують йому автомобіль Volkswagen Gol, а збірна Бразилії виглядає так, наче цього дня на поле в її формі вийшли 11 Фредів. Депутат малайзійського парламенту Бунг Мохтар Радін провів не надто вдалу паралель між цим матчем та жахливими подіями часів Другої світової війни, він охрестив цю гру словом «Goalocaust». Ізраїльський речник Міністерства Закордонних справ не упустив нагоди покритикувати бразильців, за те, що вони свого часу наїхали на євреїв, котрі замість пряника використали зброю в Секторі Газу: «Коли після фінального свистка табло показує 7:1, це не – футбол». Один німецький вболівальник пожартував, що в пакеті, який Сколарі вручив Льову напередодні матчу, знаходився квиток на фінал…

«Я дивився той матч з дружиною, в Сан-Паулу. Після того як німці забили третій м’яч, вона розплакалась. Для Німеччини це момент великого тріумфу. Кожен їх удар влучав точно в ціль. Подібне трапляється хіба що в відеоіграх. Бразилії було важко психологічно пережити той пам’ятний розгром. Ті 1:7 від Німеччини досі переслідують нас, наче привид. Хоча минуло вже 4 роки, але люди досі говорять про це. І чим більше вони згадують той матч, тим яскравіше оживають кошмари Мінейрасо», – підкреслив наставник збірної Бразилії Тіте. Зважаючи на поточні результати мундіалю 2018, турнірні шляхи селесао та манншафт можуть перетнутися вже в 1/8. І в Тіте буче чудова нагода поховати демонів, яких породила та ганебна поразка 1:7. Німецька збірна на цьому турнірі зовсім не нагадує ідеальну машину. Чи зуміє Тіте приготувати вишукану холодну страву під назвою вендетта, присмачену вогняними мексиканськими спеціями, від яких нещодавно постраждали німці?

 

Володимир Войтюк, Football.ua