У Баварії Пеп перебуває з 2013 року, вигравши за цей час два чемпіонати Німеччини та кубок країни — словом, трофеї місцевого розливу. Переконаний, подібні звершення ще будуть, незалежно від того, чи співпрацюватиме один із найтитулованіших тренерів сучасності з Карлом Хопфнером. Це попри те, що він зазнав фіаско у Суперкубках — 2:4 і 0:2 два сезони поспіль тріумфував Клопп, а потім, у результаті, післяматчевих пенальті ще й Вольфсбург.

На євроарені — поки що глухо. Чи якихось лаврів надає Суперкубок Європи з Челсі? Не думаю. Говорити про те, чи прогресує клуб під його орудою насправді важко — Гвардіола спробував трансформувати концепцію, але сумнівно, що він таким вчинком насправді виправдовує усі очікування. 

Іспанець у цьому, безумовно, винен сам. На початковому етапі простежувалася манера копіювання Барселони — тікі-така виявилася не до смаку Роббену та компанії, адже часто-густо гравці гальмували у пошуках одне одного. Як можна навчити за короткий термін того, що прищеплювали роками у Ла Масії? Тому, як тільки він приступив до обов'язків головного тренера, то майже одразу ж змінив тактику. Це викликало здивування преси та невдоволення футболістів — мовляв, навіщо робити з мухи слона?

З малюнком гри 4-2-3-1, який регулярно застосовував Юпп Хайнкес, Баварія виграла требл. Наче б то критика і закономірна. Втім, варто підкреслити, що на плечі Пепа лягла величезна відповідальність і відповідно пропорційні завдання. Виграти Бундеслігу для Баварії не складає особливих труднощів — трансферна політика, не рідко спрямована на придбання лідерів конкурентів та солідні кошти, що інвестуються у розвиток клубу і досі успішно роблять свою справу. А от тріумфувати повторно у Лізі чемпіонів — погодьтеся, не так-то і легко.

Новий менеджер прекрасно усвідомлював, чого від нього чекатимуть на Альянц-Арені і вирішив привити команді більш атакуючий стиль — як підсумок, мюнхенці нерідко з'являлися на полі за розташуванням 4-1-4-1. Так, колектив став демонструвати гостроатакуючий футбол, та такий крок не надто пішов на користь – команда почала припускатися помилок у захисті під час зустрічних контратак опонента.

На цьому наголосив легендарний Лотар Маттеус, коли у нещодавньому протистоянні з менхенгладбаською Боруссією Пеп зазнав розгромної поразки із рахунком 1:3. "Баварія може грати тільки в атакуючий футбол, або ж іншими словами можна сказати, що Гвардіола не вміє правильно оборонятися", — сказав журналістам екс-півзахисник Ротен.  

Також 4-1-4-1 спровокувала кадрові зміни – прихід Алонсо поставив хрест на кар’єрі Швайнштайгера у футболці рідного клубу, оскільки Бастіан став непотрібним, плюс, мотивувала Тоні Крооса переїхати до Мадриду, хоча той всіляко заперечував, що йому "стиль Гвардіоли підходить". Випав і Данте, що просто-на-просто ніяк не міг впоратися із покладеними на нього дорученнями. 

Зважаючи на ці проблеми, футбольні експерти давно переймалися майбутнім Гвардіоли. Якраз, серйозним дзвіночком для розмов став останній програний Суперкубок. І, ось, сьогодні Інтернет буквально кипить звісткою про те, що Пеп має намір змінити місце працевлаштування по завершенні сезону. Про це він вже встиг повідомити "верхи" та чекає на остаточне рішення.

Над розвитком подальшої кар'єри йому хвилюватися особливо і не треба — журналісти давно сватали спеціаліста в усім відомі манчестерські клуби. У ван Гаала, ніби, на замовлення, все складається у не найкращих тонах, а шейхи не пошкодують грошей, аби переманити "най-най" тренера на Етіхад Стедіум.

Знаєте, це лише піде на користь — ми нарешті з'ясуємо справжній потенціал Гвардіоли, якому доведеться пізнати вогонь і мідні труби англійської Прем’єр-ліги. Геній Мессі, Хаві, Інієсти, напрацювання, які з допомогою цих гравців довели тактику до абсолюту, допомогли Пепу так гучно ввійти до історії каталонців.

Усе нове — це добре забуте старе — Йохан Кройфф, що був наставником Пепа, сповідував тотальний футбол, який із часом трансформувався у варіант тіки-таки.  У нинішній час зупинити гегемонію Баварії — теж справа нелегка. Здається, що для кожного тренера, що очолює клуб, виграш чемпіонату навіть не обговорюється. Чесно, буде цікаво бачити Пепа на Туманному Альбіоні – це для нас підходящий привід поговорити про геніальність.

Баварія, на правду, не ображає у фінансовому плані і не гірша, ніж той же Мансур – за повторне підписання контракту боси пропонують каталонцю близько двадцяти мільйонів євро на рiк і не проти того, щоб Пеп залишився. Швидше за все, вони вірять, що Гвардіола досягне мети, адже стабільність команді й так практично завжди була притаманна. Але – страхуються — подейкують, що між керівництвом та Карло Анчелотті існує усна домовленість — якщо Гвардіола таки покине Мюнхен, то двері для італійського фахівця фактично відчинені.

Про це пишуть авторитетні видання Marca та The Telegraph, зі шпальт яких зрозуміло що Пеп не горить бажанням продовжувати угоду із німецьким грандом, скаржачись, що підопічні не розуміють його філософії та поглядів. 

"Підозрюю, що Пеп піде з Баварії, бо Манчестер Сіті пропонує йому все більше і більше грошей", — поділиться враженнями Оттмар Хітцфельд. Хочеться вірити, що сімнадцяти мільйонів євро, які наразі виплачують, цілком достатньо для Гвардіоли і він змінюватиме обстановку через амбіції.  

Потенційна поява Анчелотті – прекрасний хід і, мабуть, більш, ніж рівноцінна заміна. Карло має чудове реноме, знає як перемагати та виходити із надскладних ситуацій. Прогнозую, що відбудеться зміна тактики – Карло вміло оперує схемами, не залежний від якоїсь конкретної, а обере тільки ту, яка буде практичною та ефективною. Так було всюди – і в Мілані, і в ПСЖ, і Реалі. А не купуватиме спеціально Тьяго Алькантару.