Німецька Бундесліга в 2023 році вирішила останньою з п’ятірки провідних футбольних чемпіонатів Європи повернутись до звичних справ на тлі чемпіонату світу-2022 в Катарі та різдвяно-новорічного святкового періоду. І одразу ж із першої гри організатори національних змагань вирішили захопити максимум глядацької уваги, виділивши окремий день для протистояння поміж чинним чемпіоном та поточним лідером турнірної таблиці, мюнхенською Баварією, яка гостювала в чинного володаря Кубку Німеччини, а також третьої, на момент початку шістнадцятого туру, команди — РБ Лейпциг.

Колектив Марко Розе вийшов на цю гру в оптимальному складі, як і суперники, тому готувався давати "Рекордмайстеру" справжній бій, що було помітно за спробою "Червоних биків" розпочати гру з помірного та обережного контролю м’яча в центрі поля. Однак, чим далі заходив наш матч у першому таймі, тим тиск із боку гостей ставав усе більш відчутним, що зрештою призвело до виникнення перших проблем у побудові господарів поля.

РБ постійно намагались піймати на контратаках та швидких розіграшах перед чужим штрафним, що зрештою вже на восьмій хвилині завершилось ударом від Гнабрі з лівого флангу штрафного в дальню стійку. Повторити таку саму тактику з шириною флангів, як у суперників, у команди Розе не вийшло, тому її атакувальна група футболістів фактично безцільно провела всю стартову половину гри. Баварія, якщо чесно, також не відзначалась захмарною якістю виконання в завершальній третині своїх наступів, тож зрештою посеред першої половини матчу ми дійшли до певного балансу.

Проте футболістам Юліана Нагельсманна все ж таки вдалось бодай ненадовго схилити рівновагу на власну користь. І якщо гол Горецки на завершення першої півгодини зустрічі скасували через непомітний на перший погляд офсайд у де Лігта під час скидання на Павара на правому фланзі штрафного, із якого потім пішов загострюючий пас, у моменті на 37 хвилині питань в арбітрів вже не виникало. Сане розгорнув контратаку з власної половини пасом на лівий фланг, звідки потім Гнабрі виконав навіс на дальній кут воротарського на Шупо-Мотінга, якого просто загубили захисники під час раптової перебудови.

Господарі від пропущеного м’яча помітно занервували, тож від них не доводилось нічого чекати на завершення першого тайму, а ось після перерви РБ дійсно здивував. Якісна зміна, передусім — у настрої, відбулась у команди Розе, через що вона почала стрімко перехоплювати ініціативу. До штрафного Баварії одразу було спрямовано безліч передач, і далеко не найбільш надійний у цьому сезоні захист мюнхенців, на тлі двомісячної павзи, протримався відносно недовго. На 52 хвилині Гальстенберг із "позиції Шупо-Мотінга" зразка першого тайму замкнув скидання від Собослаї.

Нагельсманн відчайдушно намагався спрямувати власну команду на чужу половину поля для створення моментів для другого м’яча, але Баварія ніби залишилась без підґрунтя під ногами та забагато часу витрачала на розіграш у центрі поля. Не можна було сказати, що Лейпциг грав у більш видовищному за суперників стилі, проте хоч якусь роботу дебютант Зоммер отримував на лінії воріт, на відміну від Бласвіха на протилежній половині поля. Зрештою, рішучого кроку в бік можливої перемоги не зробила жодна з команд.

У наступному турі РБ Лейпциг зіграє в гостях у гельзенкірхенського Шальке, а мюнхенська Баварія прийматиме Кельн.

РБ Лейпциг — Баварія 1:1
Голи: Гальстенберг, 52 — Шупо-Мотінг, 37

РБ Лейпциг: Бласвіх — Сімакан (Клостерман, 83), Орбан, Гвардіол, Гальстенберг (Раум, 90+1) — Лаймер, Шлагер — Собослаї, Ольмо (Айдара, 83), Форсберг (Вернер, 67) — Сілва.

Баварія: Зоммер — Павар, де Лігт, Упамекано, Девіс — Кімміх, Горецка — Гнабрі (Мюллер, 83), Мусіала (Коман, 68), Сане — Шупо-Мотінг (Тель, 85).

Попередження: Шлагер, Лаймер — Мусіала, Горецка, Упамекано.