Кого з футболістів Мадриду я б підписав в Барселону? Мені завжди подобався Серхіо Рамос. Він – приголомшивий футболіст. Я також з великою надією дивлюся на молодих гравців таких, як Іско. Андрес Іньєста, 2013 рік.

Зідан та Бенітес – зовсім різні, але в них є і дещо спільне. В 2013 році француз зробив один телефонний дзвінок: він запропонував Іско грати за Мадрид. Це була пропозиція  від якої той не зміг відмовитись. Він не міг сказати "ні" своєму футбольному ідолу, котрий до того ж кликав його в один з найсильніших клубів світу. Бенітес на початку свого короткотермінового правління мадридським  королівством  зателефонував до Іско. Розповів йому про те, наскільки він важливий для проекту Рафи. Цей дзвінок переконав півзахисника – залишитись у складі меренгес. На жаль для фанів Реала – це було одне з небагатьох вдалих рішень Бенітеса, під час його перебування біля штурвалу королівського флагмана.

Іско народився в муніципалітеті Бенальмадені, який належить до провінції Малага. "Я почав грати ще в ранньому дитинстві, зі своїм братом та його друзями. Мама і тато купили мені перший м’яч, в якості подарунку, правда він був гумовим, а скоро я його загубив і влаштував страшенну істерику! Перший шкіряний м’яч я отримав на Різдво".  Вже тоді Іско виділявся серед численних іспанських футбольних алмазів, на які така багата Піренейська земля. Так в зовсім юному віці він отримав чи не кращий "знак якості", який тільки може бути в футболі. На нього звернули увагу скаути Барселони та запропонували йому навчатися в Ла Масії. Але батько наполіг на тому, що йому не варто переходити в головну іспанську кузню талантів. Цю відмову глава сімейства пояснив тим, що він не захотів мучити своє чадо необхідністю вчити каталонську мову. А без неї в Барселоні, за його ж словами, нічого не світить. (Хоча в FCB вже багато років грає один футболіст, який не знає каталонської. І це йому якщо і заважає, то він це дуже майстерно приховує).

Аларкон продовжив своє навчання в школі кажанів, скоро він доріс до молодіжного складу Валенсії, а незабаром був дебют і за основу. В рамках Кубку короля Логроньєс відчув на собі всю силу Іско. Той видав феєричну виставу та відзначився дублем. Як не дивно, таким матчем у виконанні пiвзахсника був незадоволений наставник кантери Валенсії, котрий сумно пожартував: "Після сьогоднішньої гри він піде в дорослу команду, і я більше його ніколи не побачу". До того ж Валенсію тоді тренував один з найкращих спеціалістів по роботі з молоддю – Унаї Емері. Видавалося, що завдяки його майстерності,  в іспанській футбольній короні засяє ще один діамант. Але не так сталося,  як гадалося. Емері не спішив довіряти Іско та лише 4 рази випустив його на поле. І тому йому доводилося вправлятися на "кішках" – 15 голів Аларкона дозволили молодим кажанам вийти в третій дивізіон. Також розповідали про конфлікт тренера та футболіста.

В липні 2011 року Малага зробила здавалось би божевільну пропозицію – запропонувала за гравця резервної команди 6 мільйонів євро. Тодішні власники анчоусів не рахували грошей та розкидалися ними направо та наліво. Вони стверджували, що прийшли всерйоз та надовго і збираються зробити з Малаги топ-клуб. Так Іско перевіз свої таланти в рідну Андалусію. Він з ходу став одним з ключових гравців Малаги та зміг замінити самого Санті Касорлу. Через рік серйозний проект – "Малага – топ-клуб"  розсипався, як картяний будиночок. Арабські фокусники залишили команду біля розбитого корита. Тоді ж, з’явилася інформація про предметне зацікавлення Іско з боку ще одного грошовитого клубу – Анжі. Проте керівництво Малаги не піддалося на таку спокусливу пропозицію і правильно зробило. Сезон 2012-2013 року вийшов для Іско просто фантастичним. Він прекрасно дебютував в Лізі чемпіонів, забивши два голи-красені у ворота Зеніта і став у 2012 році лауреатом премії "Golden Boy", випередивши в напруженій боротьбі Стефана Ель-Шаараві та Тібо Куртуа. Завдяки натхненній грі Іско Малага стала однією з головних Попелюшок того євросезону і якби не "люди в чорному", то команда могла б опинитися мінімум в півфіналі ЛЧ.

На анчоусів, як з рогу достатку сипалися запаморочливі пропозиції стосовно переходу лідера команди. Сам Іско заявив, що він буде вирішувати своє майбутнє лише після молодіжного чемпіонату Європи-2013. В тій команді виблискували Тьяго Алькантара, Мората та Іско. Це тріо забезпечило Рохіті тріумф на єврофорумі та стало кращими гравцями того турніру. Потім був дзвінок Зідана і один з найперспективніших гравців світу вдягнув вершкову футболку. Перес не пошкодував за нього 30 мільйонів євро. Він на власні очі бачив наскільки талановитим гравцем є Іско. Наприкінці 2012 року Аларкон став одним з гробарів Реалу, коли Малага вперше за  29 років, здобула домашню вікторію над мадридцями.

На презентацію футболіста прийшли близько 8000 вболівальників. А він відмовився цілувати емблему клубу, правда , за нього – це зробив брат. Напруги додало те, що Іско в одному з інтерв’ю зізнався, що його собак звати Мессі та Фігу. Тоді ж він продемонстрував, що має хороше почуття гумору: "Ні, я не буду перейменовувати пса на Кріштіану. Якщо я його буду кликати по-новому, то він не буде мене слухатись".

Незважаючи на такі явні знаки прихильності до Барселони, фани мадридців одразу полюбили Іско. Це була любов з першого погляду. Футбол — це гра і публіка завжди обожнює тих, хто творить на полі. І нехай Іско дорікають, що він перетримує м’яч, але ж він – чарівник, а який же може бути чарівник без палички. Недарма Іско порівнюють з Іньєстою, а одним з прізвиськ барселонського генія є "Ілюзіоніст". В Іспанії важко когось здивувати технікою, але ж в Іско вона особлива. "Він своєю технікою схожий на мене" –  віддав належне Аларкону Зідан.

Перший офіційний матч за мадридців вийшов для Іско чудовим. Він віддав асист та забив гол. До того ж, як зізнався герой поєдинку, – це був його перший в житті м’яч, забитий головою. Публіка була в захваті від гри новачка і на початку сезону він дійсно був одним з кращих гравців команди. Так читачі газети Marca, вважали перехід півзахисника головним трансфером того міжсезоння і це, незважаючи на приїзд в Барселону Неймара. На жаль, надовго Аларкона не вистарчило: він банально втомився, бо майже не відпочивав влітку, до того ж незабаром Анчелотті вдався до змін в тактичній схемі. Він мусив щось робити, оскільки гра Реала була досить невиразною, а перемоги – вимучувалися. Врешті італієць знайшов свій золотий рецепт – схема 4-3-3  дозволила мадридському клубу стати справжнім оркестром. Шкода, але в ньому вже не було місця Аларкону. Він отримував свій шанс лише тоді, коли випадав хтось з основної трупи. Анчелотті постійно дорікав Іско за те, що той замало відпрацьовував в обороні. Незважаючи на це, андалусієць невтомно працював над собою і в деяких матчах дійсно добре грав на захист, але цього італійському спеціалісту було мало. Він таки зіграв у кількох важливих іграх та демонстрував свою магію, як в поєдинках проти Боруссії в ЛЧ, та в фіналі Кубка короля проти Барселони. Той сезон закінчився для Реала виграшем омріяної Десіми, а ось Іско хотів побільше ігрового часу, про що неодноразово заявляв. На другий рік правління Анчелотті ситуація не змінилася та Аларкон грав лише тоді, коли був травмований хтось з основних виконавців команди.

Влітку 2015 року Іско серйозно роздумував над тим, щоб покинути Мадрид. І серйозних пропозицій не бракувало. Потім подзвонив Бенітес та вмовив Аларкона залишитися. Іспанський наставник виконав обіцянку та знайшов місце на полі для Іско. Хоча, можливо, двері в основу для анадалусійця відкрило пошкодження Хамеса. Так протягом стартового періоду сезону більше, ніж Іско, грали лише Роналду та Варан. Але тут настало Класіко та в стартовому протоколі не знайшлося місця Аларкону.  Анадалусієць з’явився лише наприкінці того поєдинку, коли Барселона знущалася над суперником. І краще б не виходив. Іско брутально вдарив Неймара по коліну, за що і дістав червону картку. Такий вчинок від настільки технічного гравця виглядав жахливо. "Я не горджуся тим, що в матчі з Барселоною отримав вилучення та надіюся, що в майбутньому таке більше не повториться. Це – не мій стиль гри".  Ця червона картка, в очах Бенітеса, стала вовчим білетом для Іско. Після цього він випав зі складу команди. Рафа довіряв йому лише в матчах на кшталт: Реал — Кадіс чи Реал — Мальме. Аларкон вкотре опинився на межі від’їзду з Мадриду. Арсен Венгер був не проти, слідом за Озілом, взяти під своє крило ще одного гравця мадридців. Чималі шанси на те, щоб отримати Іско мав Манчестер Сіті, враховуючи те, що міщан тренує футбольний хресний батько Аларкона – Мануель Пеллегріні. Також на видного іспанського жениха розраховувала Стара синьйора. ЗМІ писали про те, що Перес не хотів втрачати свій діамант та пообіцяв йому звільнити Бенітеса і дотримав слова.

Прихід Зідана став ковтком свіжого повітря для всієї команди та для Іско зокрема. Француз одразу заблокував будь-які перемовини по трансферу андалусійця. Зідан не міг собі дозволити втратити гравця, про якого він говорить: "Наразі він ще не є на тому рівні, що я, але з часом він може його досягнути". Починаючи з першого матчу проти Депортіво Зізу чітко розставив пріоритети: в нападі гратиме BBC, зв’язка Кроос-Модрич буде  конструювати гру в центрі поля. По суті, головною дилемою, яку мав вирішити Зідан була – Іско чи Хамес. І француз зробив ставку на іспанця. В першій грі Аларкон не показав нічого особливого, а ось в наступних 4 матчах був одним з найкращих на полі, його рейтинг, від сайту WhoScored  не опускався нижче 7-ки за 10 бальною шкалою. Тепер ігровий час андалусійця виріс так само, як і його борода. Зараз  Іско активно працює на оборону,  це одна з головних відмінностей Реалу Зідана – ніхто з гравців не звільняється від захисних функцій. Так в матчі проти Еспаньола він не лише пробіг більше 11 кілометрів, а й зробив фантастичні, як для себе, 7 відборів м’яча. До того ж, про атаку він теж не забуває – його гольовий пас на Бензема в грі зі Спортінгом, став ще одним свідченням геніальності Іско.

Раніше проблеми Аларкона пов’язували з тим, що він грає не на своїй позиції, оскільки його ставили всюди, де тільки можна і незважаючи на це, він ніколи не опускався нижче певного, досить високого, рівня.  Іско називають гравцем, який ідеально підходить для гри Барселони, а не Мадрида. Але зараз настали нові часи. Реал Зідана теж демонструє стиль, в якому Іско почуває себе, немов риба у воді. Так в матчах під керівництвом Зізу мадридці володіють м’ячем близько 60 відсотків ігрового часу, в блаугранас цей показник – 62%. Колись в Реалі грала страшна для суперників зв’язка – Роберто Карлос та Зідан. Бразилець закривав всю бровку, а француз міг більше концентруватися на атакуючих діях. Тепер в Мадриді Зізу створює її аналог – Марсело-Іско й наразі це в нього чудово виходить. Ще рано загадувати стосовно перспектив Іско в Реалі, адже незабаром повернеться Бейл та й Хамес набере форму. Але з впевненістю можна стверджувати, що Аларкон заслужив своє місце на футбольному Олімпі. Він є одним з небагатьох гравців, яким вдалося добитися практично неможливого – їхні імена співають не лише на домашніх стадіонах, а й на чужих. Крім того, що андалусієць є прекрасним футболістом, він ще й Людина. Іско постійно жертвує чималі гроші на благодійність та різноманітні освітні програми і не забуває про свої корені. Так він придбав 450 комплектів екіпірування Nike, забезпечивши формою 17 команд усіх вікових категорій в рідному місті Бенальмадена-Арройо де ля Міель. Коли ви запитаєте в нього, яке його улюблене місце на Землі, то не почуєте у відповідь назву якоїсь туристичної Мекки. Для нього рай там, де – батьківщина.

Маленького принца Іско часто називають спадкоємцем короля Андреса і багато футбольних вболівальників побачили символізм в тому, що в своєму дебютному матчі, в складі Фурії  Рохи Аларкон замінив Іньєсту. Незважаючи на всі ці порівняння, Іско, як кожен геніальний гравець, хоче написати свою власну історію: "Це велика честь, що люди порівнюють мене з Іньєстою, враховуючи те, чого він добився. Але я неодноразово говорив, що не люблю такі порівняння. Андрес – це Андрес, а я – Іско". Звичайно можна ще довго розписувати яскравими барвами гру Іско, але як говорилося у відомій рекламі – "Замість тисячі слів"... Просто подивіться цей ролик.

Владимир Войтюк, Football.ua