Цього разу слово у захисника Дніпра та збірної України Артема Федецького, який досі чекає компенсації від львівських Карпат.

- Мене оштрафували з аргументацією, що я не викладався на полі. Я не погодився. Тренер мене ставить в стартовий склад, не міняє, мене викликають два роки поспіль до збірної України, це і є головний показник роботи. Але Карпати успішність гри рахують по іншим схемам. Клуб ввів таблицю необхідної кількості тактико-тактичних дій (ТТД). Ми грали за схемою 4-3-3, і я вважався правим латералем. Гравець мого амплуа орієнтовно мав набрати 90 ТТД із браком не більше 20%. А у мене було 80 ТТД і брак 25%. 

- Карпати живуть по своїм законам. У мене закінчувалась оренда, і Карпати вирішили, навіщо платити, якщо він йде. Я одразу говорив, що суди і конфлікти – це удар по репутації клубу, тим більше у мене була повністю виграшна справа.

- Я розмовляв із Ахметовим на тему Карпат після повернення до Шахтаря. Для його клубу подібна ситуація просто неможлива, в Донецьку, як і в Дніпропетровську, до футболістів зовсім інше ставлення. Ахметов порадив мені хорошого адвоката, з яким ми потім виграли усі футбольні правові інстанції.  

- 2 роки вже триває наш судовий спір із Карпатами. Я виграв справу в КДК, Карпати подали апеляція в лозаннський суд, і цю апеляцію я також виграв, але клуб не заплатив жодної копійки боргу. Я з Дедишиним говорив не один раз, і він сказав що Карпати не будуть платити. Коли керівництво Карпат запрошує тебе до команди, то спілкується  кожен день, малює гарне майбутнє, коли приходить час заплатити гроші, люди зникають. Це не солідний підхід.

- 1 000 000 гривень мені винні Карпати. Це зарплата і преміальні. Дійшло до того, що після перемоги над Кривбасом, де я відіграв увесь матч, керівництво Карпат сказало що я один не отримаю преміальних. Вони прекрасно знали, яку зарплату будуть мені платити. Ми ж підписували контракт і про все домовлялись одразу. Але потім клуб шукав будь-яку можливість, щоб заплатити менше або взагалі не платити. 

- Розрахувавшись  із Кучеровим і Кузнецовим, Карпати напустили туману в очі багатьом. Вони виплатили гроші тим, перед ким була одна з найменших заборгованостей. Але футболістам, яким вони винні найбільші суми: Мілошевич, Ощипко, Крістобаль, Федецький, — Карпати не платять. Де логіка, що першому заплатили Кучерову, якому винні були рік гроші, а не тому, кого ігнорували два роки? 

- Будь-який суд, це стрес. Але під час важких часів перевіряються близькі люди. Мене дуже підтримувала родина і друзі, після чого ми стали ще ближчими. 

- Зіграти на Євро 2012 – була моя мрія. Два роки перед чемпіонатом я викликався до збірної. Але Карпати зробили все щоб я не зіграв на домашньому Євро і розбили мою мрію. Це дуже болісний удар, який потрібно було пережити. 

- Дисциплінарні органи все списують на війну в країні. Ситуація важка і клубам йдуть на зустріч. Це все можна зрозуміти, але тоді поясніть навіщо нам ці органи? Тоді їх можна скоротити, поки в клубах не почнеться стабільність. А футболісти повинні розуміти, що їм можуть не платити зарплату. Зараз мій адвокат готує матеріали і ми плануємо звернутись до УЄФА за тим, щоб Карпати або виконали рішення Лозанни, або понесли покарання.

- Чому стільки футболістів йдуть зі скандалами з Карпат? Клубу треба замислитись, чому в нього сьогодні така репутація. Коли був Кононов, не було жодних проблем, тільки він пішов – у Карпат настали складні часи. Я не хочу, щоб до Карпат були задіяні серйозні санкції. В першу чергу через уболівальників, які фанатично люблять команду. Але я хочу, щоб у керівництва Карпат змінились деякі погляди по відношенню до футболістів. 

- Хочуть звернутись до УЄФА зараз багато футболістів, щоб там приймали рішення про допуск команди до чемпіонату. В Україні атестаційний комітет закрив очі на борги Волині, Карпат і Говерли і допустив клуби, але чи є хоч якась гарантія, крім слів, що ці клуби розрахуються з боргами? Як може клуб підписувати нових гравців, якщо у нього є борги перед футболістами? 

- Керівники українського футболу сьогодні зіштовхнулись з неймовірними труднощами. Зараз потрібно дякувати що чемпіонат стартував і футбол об’єднує людей. Подивіться, як у Львові підтримують Шахтар, а в Києві – Зорю. Раніше таке було неможливим. 

- Через бойкот футболістів кілька років тому в чемпіонаті Іспанії переносили старт Примери. Гравці вимагали гарантувати їм виплату зарплати, якщо клуб стане банкротом. Цю акцію підтримали Касільяс і Пуйоль, які точно не страждали від затримки зарплат. Якщо в країні буде стабільність і мир, то подібний бойкот можна зробити і в українському футболі. Тим більше в профсоюзі футболістів є багато моїх знайомих, це і Тлумак, і Єзерський.  

Текст Дмитра Поворознюка, спеціально для Football.ua