– Я дуже сильно нервував після гри с Зорею. Ми повинні були вигравати. На мій погляд, Будківський  симулював штрафний. Сьогодні я не нервував: 13 гравців не могли вийти. Парадоксальна ситуація: на Закарпатті я кожен день читаю, що ми варяги, заробітчани: "Заробітчани з Говерли поїхали грати в Київ", розказуюсь, що я беру з Динамо багатьох. От сьогодні подивились, що ми можем з Динамо без їх футболістів. Це рівень тих, хто є у нашій команді. Так, я їх треную, але мушу визнати: ось таких футболістів я треную. 

Чому не грали Шацьких, Герасимюк, Хомін? У Максима була температура довгий час, лікарі ніяк не знаходили причину. Вій вийшов проти Чорноморця, але рівня не показав. Клубом було прийнято рішення зміни орієнтації. Нестор Іванович казав, що іноземців не буде, підемо шляхом Карпат. Я сказав: "Я не проти, але потрібна інфраструктура, у Карпат є Димінський, він це робить, у нас такого нема". Дітям ніде тренуватись. Без інфраструктури будуть тільки розмови. Сьогодні місцевий хлопчина вийшов, 96-го року, він перед грою фотографував стадіон – для нього це така подія. 

Про гру не можу говорити: була одна команда, класна команда, яка в цьому сезоні нікому не поступилась. І до фінішу нікому не поступиться, я так думаю. Для нас нереально було би з ними змагатися. З орендованими – також. Може, менше пропустили. Сьогодні немає козирів, рівень майстерності різний. Може, на Закарпатті нині не питатимуть, чому я беру орендованих с Києва. Я ще й Харатіна хотів взяти. У Динамо не всі мають можливість грати, а Говерла може надавати їм практику. Щодо орендованих не має сенсу дискутувати: я хотів, щоб вони вийшли, але ми не маємо права порушувати слово. 

Динамівцям бажаю удачі. У нас о восьмій годині потяг, спробую оперативно відповісти на ваші питання.

– Коли на Закарпатті було багато талантів – Коман, Турянчик, Сабо – хіба тоді була інфраструктура? 

– За два роки замислювався: куди ж пропали таланти? У нових економічних реаліях легше щось нелегальне через кордон перевезти – там кордон рядом, а не у футбол грати. Вчора з Іваном Шуфричем про це спілкувався. Він каже: "Знаєш, Грозний, ти правильно кажеш, але ніхто палець о палець не б’є". Ті таланти, що були, – їх забрали різні люди, агенти. Культу футболу, який був раніше, немає. 

– Чому випустили Полянського, у якого є зайва вага?

– Я публічно не практикую говорити з критикою до футболістів. У нього хороший останній пас, він пограв на хорошому рівні. Акакпо погано зіграв. Я йому кажу: "Таке відчуття, що ти вперше вийшов на поле, ти ж гравець збірної, ти капітан, але з під тебе Кравець вискакує". Якщо я не впізнав лідерів – Полянський, Фещук, Акакпо, то навіть складно коментувати.

Записують президента в роздягальні: сам факт цього вже говорить про нездорову атмосферу. Досвідчених футболістів не буде в наступному сезоні. Справа в тому, що за 11 місяців гравці не отримують зарплату: ті, що були до цього сезоні. Іншим – тим, хто прийшов потім, небагато дають. Штат тренерський жодного разу не отримав за цей сезон.

Як мені з гравцями говорити: за що їсти, за що жити. Ані гривні! Ось така атмосфера. Але ми будемо грати, якось добиратимемося до матчів. Однозначно. З Грозним чи без Грозного.

– Чи готові ваші футболісти перервати цю чорну смугу та гідно зіграти проти Шахтаря?

– Для нас чорна смуга – те, що немає грошей. Будуть гроші – знайдуться важелі для мене, як тренера.  Деяким гравцям гайки закручу, когось у дубль відправлю. Думаю, команда не буде такої незбалансованою. А чорна смуга для нас – невиплата зарплат. Для нас це, якщо чесно, важливіше результату.

Гліб Корнієнко, Football.ua