Нагадаємо, 13 лютого клуб офіційно оголосив про підписання контрактів із Кадимяном та Бланко Лещуком. До того генеральний директор клубу Юрій Дячук-Ставицький заявив, що клуб виплатив борги всім екс-футболістам клубу, завдяки чому Карпати знову отримали право реєструвати нових футболістів після тривалої заборони.

- Володимире, Карпатам офіційно дозволили реєструвати нових футболістів. Клуб рапортує, що це вдалося завдяки тому, що він погасив старі борги перед усіма своїми екс-футболістами. З вами львівський клуб розрахувався також?

- Ні, заборгованість за рішенням Палати з вирішення спорів досі існує. З цього приводу у мене немає жодних контактів, жодних перемовин, жодних пропозицій від клубу по врегулювання цього питання. Я в цьому вбачаю традиційне, зневажливе, несерйозне ставлення до мене, як до футболіста, і як до людини, в першу чергу. До того ж, за моєю інформацією, я не єдиний, кому клуб винен гроші.

- І як ви відреагували на новину про те, що клубу відкрили доступ до трансферної діяльності?

- Співчуваю новим гравцям. Вони повинні розуміти, що, підписуючи контракт з Карпатами, вони вже сьогодні повинні займати чергу на одержання своїх кревних. Але свої кошти вони отримають лише після того, як клуб розрахується зі старими боргами. А якщо серйозно, то я написав чергову скаргу на невиконання рішення Палати. Цього разу КДК має право прийняти рішення про зняття турнірних залікових очок, як це було минулого сезону.

- На скільки я пам’ятаю, влітку 2014 року ви судилися з Карпатами щодо боргів по зарплатні, і після першого засідання Палата з вирішення спорів ФФУ дала вам і клубу 20 днів для мирного врегулювання проблеми, втім, знайти сторонам спільну мову не вдалося, і мало відбутися ще одне засідання. Яке підсумкове рішення було винесене?

- Палата по вирішенню спорів частково задовольнила мою скаргу, але визнала, що клуб порушив свої контрактні зобов’язання переді мною. Але найголовніше – позбувся рабства від Карпат. Я отримав статус вільного агента, підписав самостійно контракт із новим клубом, маю ігрову практику і чесні взаємовідносини з клубом (наразі Володимир Гудима захищає кольори клубу Хробра з першої ліги Польщі. – Прим. Ан.В.).

- Про яку суму заборгованості (або ж за скільки місяців) клуб винен вам зарплатню?

- Я не хочу розголошувати подробиці та називати конкретні цифри, але це заборгованість, як по основному контракту, так і по підписаним обома сторонами додаткам до них. Футболісти мене зрозуміють. Хочу зазначити, що, за винятком 2-3 місяців, клуб систематично не виконував контракт. Палата з вирішення спорів констатувала, що клуб постійно недоплачував мені протягом усього контракту.

- Коли востаннє було якесь спілкування з клубом щодо погашення боргів із його боку?

- Здається, у червні 2014 року, коли трапився неприємний інцидент із тепер уже колишнім директором Карпат. На жаль, звернення моїх юристів до Президента ФФУ (тоді ще Конькова) так і залишилося не розглянутим. Я вважаю, це був би хороший прецедент для футбольної спільноти. Я радився з адвокатами і вони запевняють мене в хорошій перспективі цієї справи проти осіб, які задіяні в футболі (я маю на увазі клуб Карпати). Те, що там змінився директор, зовсім не означає, що в тому інциденті не брали участь інші особи, які зараз мають відношення до клубу. Саме тому я не буду прощати боргів клубу, як зробили деякі інші гравці. Або платити відступні у вигляді м’ячів для клубу, як це робили деякі футболісти, щоб отримати статус вільного агента.

- Яку оцінку можете дати ФФУ, яка дозволила Карпатам реєструвати нових футболістів?

- ФФУ сьогодні дає другий шанс клубу з хорошими традиціями. Головне, щоби цей клуб дотримувався "фінансового фейр плей", саме на цьому я сконцентрую увагу своїх юристів. Справа в тому, що сертифікат для участі в чемпіонаті отримується на наступний сезон лише у тому разі, якщо клуб не має боргів станом на 31 грудня року, що передує. Я не знаю, які документи надав клуб до Комітету із атестації ФФУ, але я більше покладаюсь саме на УЄФА. Я дуже хочу, щоби Карпати грали в єврокубках, бо тоді вони дуже швидко сплатять всі свої борги.

- Ваші подальші дії в цьому питанні?

- Як я вже сказав, це звернення в КДК, Комітет по атестації. Можливо до органу фінансового контролю УЄФА, але це буде згодом.

Анатолій Волков, Football.ua