Прогноз Football.ua перед стартом сезону: 11 місце.

Нинішнє розташування в таблиці: 12 місце.

Мінус шість очок ще до початку турніру і масовий відхід провідних гравців (чого тільки варта втрата пари центрбеків Гітченко-Пластун), не залишали для Карпат інших ролей на цей чемпіонат окрім аутсайдерських. Втім, львів’яни не особливо пручалися і зіграли відповідно — як аутсайдери. Якщо у вас з’явиться хоч якийсь сумнів у цьому — додайте відібраних шість очок до тих, що є у Карпат зараз і вийде — 11. Тобто замість нинішньої дванадцятої сходинки, буде одинадцята. Тому — справжній аутсайдер.

Втім, Карпати мали б зараз зовсім інший вигляд, якби не одна прикрість, що сталася ще на початку сезону — вдала домашня гра з Шахтарем. Львів’яни зіграли тоді найкращий свій матч навіть станом на зараз, змусивши журналістів писати компліментарні статті про команду та ї тренера Сергія Зайцева. Цей запас міцності утримував пана Зайцева на посаді тренера до десятого туру — враховуючи, як стрімко падав рівень гри команди, тут цілком доречно було б написати “аж до десятого туру”.

Залишивши Карпати з однією перемогою після 10 турів Сергій Зайцев просто й відверто прокоментував заяложене журналістське запитання “Чому не вдалося з Карпатами досягти позитивного результату”. “Не знаю”, — сказав пан Зайцев і розчинився в масі “людей футболу”, які шукають наразі роботу.

Команду очолив білоруський фахівець Олег Дулуб, який після традиційного комплекту фраз про силу українського футболу в порівнянні з білоруським та прекрасне місто Львів, одразу ж підстрахувався — “До зими суттєвого покращення гри не обіцяю”.

Суттєвого покращення таки справді не сталося, але навіть завдяки старому як світ мотиватору — показати себе перед новим тренером — гравці зарухалися активніше, що на тлі сонного повзання за Сергія Зайцева знову викликало у журналістів бажання написати щось хороше про Карпати.

Втім, не варто переоцінювати нинішні Карпати — грати краще вони не почали. З’явилося більше настрою, запалав той міфічний вогонь в очах, про який (чи то пак про відсутність якого) так часто говорять тренери, але сама гра, її технічні характеристики, а не емоційні, особливо не змінилася. Тож зрештою на зимовий відпочинок Карпати пішли з двома перемогами в 17 матчах (гра з Олімпіком не відбулася).

Цікаво, що на виїзді Карпати забили 10 м’ячів в восьми матчах, а на своєму полі — вісім у дев’яти.

Найкращий гравець: Густаво Бланко-Лещук

Центрфорвард львів’ян став найкращим бомбардиром команди, розділивши титул найкращого асистента з Ігорем Худобяком.

Найкращий бомбардир: Густаво Бланко-Лещук — 7 голів

Найкращий матч: Карпати — Шахтар 2:3

Той матч з Шахтарем, який став приводом для незліченних компліментів львів'янам, так і лишився найкращим в їх виконанні — правда, мова більше про перший тайм, ніж про другий.

Дуже цікавим і обнадійливим вийшов і останній матч із Зіркою, який Карпати, за іронією долі теж програли з рахунком 2:3.

Найгірший матч: Карпати – Сталь 0:1

Говорити про матчі під керівництвом Зайцева, очевидно, вже немає сенсу. А серед поєдинків за роботи Дулуба найгіршим був домашній зі Сталлю. Програючи після першого тайму, в другому львів’яни жодного разу не влучили у ворота суперника.

Відкриття: Назар Вербний і Іван Лобай

Лобай ще в сезоні 2014/2015 зіграв двічі за першу команду, але потім цілий сезон відбігав за молодіжку. Після втрати Гітченка та Пластуна саме на Лобая зробив ставку Сергій Зайцев. Не втратив Іван довіри і з появою нового головного тренера та кардинально іншої тактичної схеми. Всі матчі Лобай починав в стартовому складі.

Назар Вербний на рік молодший за Лобая. Зайцев не бачив його у старті — при ньому він вийшов лише одного разу. А ось коли прийшов Дулуб — Вербний почав грати регулярно в опорній зоні.

Розчарування: Сергій Рудика, Гегам Кадимян, Костянтин Ярошенко

Ці досвідчені виконавці могли й повинні були зробити Карпати сильнішими й поважнішими та чомусь у них не пішло. А вони пішли. Крім Кадимяна.

Оптимальний склад в осінній частині

Підківка — Нестеров, Лобай, Зубейко, Мірошніченко, Костевич — Вербний, Кльоц — Худобяк, Ксьонз — Бланко-Лещук.

Тренер

Сергій Зайцев (до 10-го туру), Олег Дулуб (з 11-го туру)

Сергій Зайцев запам’ятався тим, що не зумів вивести команду з піке. А Дулуб відразу ж змінив тактичну схему і кількох виконавців. Якщо білоруський фахівець і надалі використовуватиме схему гри з латералями, то навесні ми побачимо команду, яка гратиме в атакувальний футбол. Щось таке, що ми бачили в грі з Зіркою.

Чого очікувати взимку

Карпати найпершими оптимізували свої витрати, тому їх навряд чи очікує щось вибухове. Очевидно, взимку Карпати під керівництвом нового тренера спокійно підготуються і зроблять максимум аби вийти із зони вильоту.

Команда вже попрощалася з низкою досвідчених виконавців: Рудика, Ярошенко, Карноза. Ще раніше пішов Новотрясов. Очевидно, надалі трансферів на вихід уже не буде. Натомість з’являться нові гравці, появу яких вже анонсував Дулуб.

Олександр Озірний, Football.ua