- Валерій, в цьому сезоні ти провів досить мало часу на футбольному полі. Як тобі вдається підтримувати форму?

- Насправді, в цій ситуації мотивації вистачає. Зрозуміло, що кожному футболісту хочеться грати кожен тиждень. Після останньої операції пройшло вже багато часу.  Я тренуюся в загальній групі вже тривалий період.

Мабуть, в Динамо на даний момент велика конкуренція, через це я мало граю. У свою чергу, виходячи щоразу на тренування, я віддаюся на всі 100% аби повністю бути готовим до гри.

- З ким з українських футболістів, котрі виступають за кордоном найчастіше підтримуєш зв'язок?

- Такого конкретного зв’язку не має. Була певна переписка з Лукашем Теодорчиком, коли він тільки поїхав з Києва. Також знаю ще одного його товариша по клубу, з яким я проходив реабілітацію.

Слідкую фактично за усіма, але в більшій мірі за виступами  футболістів Дніпра Безуса, Лучкевича, Блізніченка. З Динамо за Рибкою.

- Валерій, ти як футболіст, котрий ще зовсім недавно грав у фіналі Ліги Європи. Чи можна порівнювати той турнір з атмосферою на матчах Ліги Чемпіонів?

- Зрозуміло, що Ліга Європи в будь-якому разі поступається рангом найпрестижнішому турніру. Ліга Чемпіонів – турнір Number One, якщо так можна сказати. Але в Лізі Європи також треба доводити, чого в першу чергу, ти сам вартий.

В такому турнірі можна засвітитися, адже за тобою постійно слідкують скаути провідних клубів.  

- Спробуєш назвати 5 молодих футболістів-відкриття цього сезону в чемпіонаті України?

В основному я би відзначив футболістів Дніпра. Там пішло значне омолодження складу. З початку сезону дуже гарно виглядав Баланюк, але потім він трохи втратив увагу до себе. В кінці вже можна відзначити Довбика.

З Динамо можу відзначити Шепелєва і Бесєдіна у другій половині сезону, адже вони почали виходити в основному складі. Так, відразу усіх не назву. Напевно, з кожного клубу можна вибрати когось.

- Як часто тобі вдається усією сім’єю сісти перед телевізором і подивитися футбол?

Якщо поєдинок дійсно цікавий, ми залюбки сідаємо сім’єю і переглядаємо матч. Звичайно, дітей вистачає максимум на 5 хвилин, далі вони йдуть гратися.

Діти дуже люблять футбол і обожнюють ходити на стадіон.

- За кого вболівав у цьогорічній ЛЧ/ЛЄ?

Якщо чесно одразу не можу згадати усі колективи. За кого вболіваю? Звісно, за туринський Ювентус у Лізі Чемпіонів. Їх команда дійсно вражає мене.

У Лізі Європи, мабуть – амстердамський Аякс. Коли Дніпро дійшло до фіналу, нам довелося зіграти проти них. В цьогорічному турнірі вже вони вийшли до фінального матчу.

- З ким з партнерів по клубу найчастіше спілкуєшся у повсякденному житті?

- У професійних командах коли ти приїздиш на базу, ти спілкуєшся з усіма, адже це команда. Коли закінчується тренування, у кожного родина, з якою хочеться побути.

Зрозуміло, що я з усіма по-трішки спілкуюся у вільний час.

- Як тобі гра збірної України з приходом Андрія Шевченка?

- Видно, що повністю все змінилося. Тренерський штаб довіряє молодим футболістам. Тренери знайшли підхід до збірників, як наслідок маємо хорошу збірну.

До того ж Андрій Шевченко – молодий спеціаліст, котрий підібрав прекрасних помічників у розташування своєї команди. Я б хотів побажати їм, щоб все задумане здійснилося, і щоб збірна України була на рівні з топ-командами.

- Усі вболівальники зачекалися Валерія Федорчука у футболці збірної своєї країни. Що скажеш з цього приводу?

- В мене вистачає мотивації, але я прекрасно розумію, щоб потрапити до збірної, треба постійно мати ігрову практику. Я до цього йду, тренуюся, час розставить все на свої місця.

В першу чергу, треба закріпитися в клубі. Я – амбітний, сидіти на лавці запасних – це не моє. Я хочу приносити користь своєму клубу.

Повторюся, кожен гравець хоче грати. Коли футболіст не грає, в нього потроху зникає впевненість у своїх силах.

- Як ти розцінюєш шанси нашої збірної у відборі на Чемпіонат Світу 2018?

- Буде важко, але я вірю, що все буде добре. Приведу приклад, знову ж таки Дніпра, коли клуб дійшов до фіналу Ліги Європи. Тоді мало хто вірив, що нам вдасться пройти так далеко, але це футбол.

До того ж у збірній виступають висококваліфіковані футболісти. У цієї команди є всі шанси для досягнення позитивного результату.
  
- Хто твій фаворит у фіналі Ліги Чемпіонів?

- Звісно, Ювентус.

Михайло Хоменко