Загалом ситуація з Карпатами дуже проста. Є лише дві причини перманентних невдач, які досягли апогею у вигляді ганьби з Вересом. Причому питань до головного тренера львів'ян Серхіо Наварро в цьому випадку найменше.

Українці в більшості своїй далекі від всієї цієї витонченості — їм би відбирань та перехоплень побільше в роздруківку ТТД

Коли менеджмент Карпат запрошував іспанця на тренерську роботу, він повинен був розуміти — іспанець будуватиме команду, яка гратиме в іспанський футбол. Було б дивно, якби іспанець будував щось інше. Не обов'язково це тікі-така, але контролю м'яча в цій моделі дуже багато. Не менш очевидно і те, що швидко навчити футболістів грати в такій манері неможливо — для цього потрібен час. Окрім часу, потрібні ще й якісні газони, але це така глобальна проблема в стратегії вибору моделі гри, що їй ми присвятимо абзац або й два трішки нижче.

Отже час. Часу в іспанця не було — літня перерва коротка. Тому, аби прискорити процес, іспанський фахівець запросив до команди легіонерів, які допомогли б реалізувати цю модель. І справді, українці в більшості своїй далекі від всієї цієї витонченості — їм би відбирань та перехоплень побільше в роздруківку ТТД та гарний відсоток виграних єдиноборств. Як ви гадаєте, чому такі потужні хлопці, як Дитятьєв, Філімонов, Гладкий, опинилися поза складом?

Це і є перша причина. Наварро прорахувався — очевидно, він вважав, що легіонери відразу ж зрозуміють що він від них хоче і за рахунок свого вищого рівня індивідуальної майстерності дадуть результат, який дозволить дотягнути до зими. А там вже буде досить часу, аби повною мірою втілити в життя всі свої думки стосовно гри Карпат. Втім до зими, а тим паче до весни ще далеко, але вже зараз можна говорити, що іспанець прорахувався і вдруге.

Наварро щиро дивуватиметься, як оці незграбні, з одними українцями в складі, різні ворскли, в яких м'яч літає лише угорі, як вони досягають результату в таких умовах?

Якщо Наварро не звільнять — а це доволі вірогідно (чи Димінському зараз до іспанця з його нинішніми труднощами?), — то далі можна припустити певний підйом команди. Під кінець вересня, в жовтні гравці Карпат нарешті переймуться ідеями іспанця і зможуть зв'язувати докупи більше, ніж дві-три передачі.

А потім настане зима, і Карпати, тілько-но почавши набирати очки, змушені будуть піти на перерву. Здавалося б, час — ось що іспанцю потрібно для побудови перфектної з його погляду команди. Взимку часу буде багато. Можливо, аж занадто. Та, відточуючи комбінаційний футбол на гарних турецьких полях, не варто забувати, що друга частина чемпіонату починається в березні. А це — сніг або багнюка на більшості стадіонів. А це відповідно — неможливість грати в комбінаційний футбол, який так дбайливо прищеплюватиме команді взимку іспанець. Безумовно, коли на прес-конференціях він говоритиме, що погані поля заважають його команді грати, він матиме рацію. Наварро щиро дивуватиметься, як оці незграбні, з одними українцями в складі, різні ворскли, в яких м'яч літає лише угорі, як вони досягають результату в таких умовах? Це ж зовсім не футбол!

Кілька брутальних опорників вичищатимуть центр поля по принципу "трішки в мяч, трішки в ногу". Просто і надійно. Можливо, навіть повернуть Філімонова, від якого так легко відмовився іспанський тренер

Втім, цілком можливо, що його вже ніхто не слухатиме. Димінський на той час вирішить свої проблеми й побачить, що команда, перед якою ставилося завдання потрапити до першої шістки, безнадійно бовтається внизу турнірної таблиці. Тоді він звільнить іспанця з його тренерским штабом і запросить умовного Миколу Павлова рятувати команду від вильоту. Той, прийшовши, зробить те, що й має зробити — поставить на фланги умовних Дениса Кулакова та Павла Ребенка, які бігатимуть флангами та робитимуть навіси в штрафну, де стовбичитиме аналог Василя Сачка і переправлятиме мячі у ворота. Кілька брутальних опорників вичищатимуть центр поля по принципу "трішки в мяч, трішки в ногу". Просто і надійно. Можливо, навіть повернуть Філімонова, від якого так легко відмовився іспанський тренер.

Карпати врятуються. Але Димінський, як і кожна заможна людина, не відчуваючи нагальної потреби в грошах, прагне краси. Він хоче, наприклад, як Шахтар. Він знову знайде чергового іспанця чи будь-кого, хто пообіцяє йому яскравий атакувальний, комбінаційний футбол прямо зараз. І все почнеться спочатку. Прагнення краси, небажання чекати та довгостроково інвестувати тягне за собою неминучі жертви.

ПС: Звісно, можна було б припустити ще один доволі вірогідний варіант для наших країв — команда плавить тренера. Але навіщо? Плавити можна людей, які змушують тебе випльовувати легені десь на Царській стежині, або називають тебе при всіх "связанным тюленем". Іспанець же доволі легка в спілкуванні, приємна людина, яка футболістам дає навантаження типові для футболістів, а не для зелених беретів.