Передісторія цього поєдинку була така: ще з тиждень тому у ЗМІ з’явилися чутки, що ужгородська команда не збирається їхати до окупованого російськими загарбниками Криму, побоюючись за безпеку передусім футболістів. Однак тоді-таки Football.ua вдалося зв’язатися з одним із гравцем Говерли, котрий запевнив, що відмова їхати в Крим – лише чутки, а команда в повній бойовій готовності тренується й планує вирушати в Севастополь. Більше того, кілька днів тому Нестор Шуфрич в одному з інтерв’ю сказав, що Говерла намагатиметься прорватися до Севастополя й готова зіграти на полі суперника.

Якщо ж цього зробити ужгородцям не вдалося б, за словами Нестора Шуфрича, Говерла була готова шукати компромісні рішення задля проведення поєдинку. Однак уже сьогодні Прем’єр-ліга сповістила: "Розглянувши офіційну заяву ФК Говерла щодо невиїзду ужгородської команди на матч 30-го туру Чемпіонату ПЛ із Севастополем, Дирекція Прем’єр-ліги проінформувала клуби та відповідні комітети ФФУ, що звітний матч не відбудеться". Така новина стала дещо несподіваною, і водночас – приводом поспілкуватися з віце-президентом Говерли.

- Олександре Несторовичу, минулого не так багато часу з моменту, коли Нестор Шуфрич запевнив громадськість у тому, що Говерла таки вирушить до Севастополя. Аж тут – новина про відмову це робити. Чому клуб змінив своє рішення?

- Ми звернулися до Прем’єр-ліги, футбольного клубу Севастополь і цілком аргументовано висловили свою думку: що ми готові доставити нашу команду в будь-яке місто, і провести матч на будь-якому нейтральному полі, на якому нині можна грати. В тому числі, ми готові були зробити це авіатранспортом, тому відразу ж зауважу, що непотрібно прив’язувати до цієї ситуації фінансове питання. Все ж таки, треба розуміти, що дістатися з Ужгорода до Севастополя – нині надскладне завдання, і навряд чи можна говорити про повну безпеку такого пересування.

- Тринадцять днів тому Севастополь приймав удома Зорю. Навряд чи можна говорити й про те, що ситуація в Криму дестабілізувалася за ці дні. Ваш клуб категорично не збирався їхати саме в Севастополь?

- Давайте все-таки проаналізуємо дорогу з Луганська до Севастополя та з Ужгорода до Севастополя, і зрозуміємо різницю. Не можна порівнювати ці два матчі. Це – цілком різні обставини та ігри, які проводилися в різний для країни час, а також слід зважати на зовсім різне географічне розташування Луганська та Ужгорода. Я не думаю, що доречно порівнювати матч Зорі в Севастополі та наш, адже я також можу навести приклад матчу Севастополь – Металіст, який відбувся в Києві.

- Чи шукала Премєр-ліга якісь альтернативні варіанти задля проведення цього матчу поза межами Криму?

- Я можу сказати лише хороші слова про органи нашого футбольного керівництва, які у надважкий час для України намагаються зробити максимум. Але ж є певні складні обставини, які не сприяли проведенню цього матчу. Тому я вважаю рішення про відміну поєдинку – максимально правильним з усіх сторін.

- І все-таки: Премєр-ліга намагалася знайти можливість для проведення матчу на нейтральному полі, чи, наприклад, у тому ж Ужгороді? Хоча би теоретично матч міг відбутися деінде, а не у Севастополі?

- Теоретично – звичайно. Проте це питання доречніше було би адресувати всім сторонам, які беруть участь у вирішенні цього питання. Зі своєї сторони, мені буде досить некоректно висловлювати свою думку. Ви маєте розуміти, що тут немає якоїсь принципової позиції ФК Севастополь чи Говерли. Все-таки давайте говорити так: ця гра носила би статус товариської, з підвищеною відповідальністю. Команди не борються за якісь місця в турнірній таблиці, тому говорити, що якийсь із клубів робив усе, аби задовольнитися технічною перемогою, було би неправильно. Ми дуже хотіли зіграти й закінчити чемпіонат нормально. Але знову ж таки: всі сторони підходили до вирішення цього питання з максимальним порозумінням. Але у нас не вийшло знайти порозуміння щодо нейтрального поля.

- Аргумент, мовляв, матч носив би товариський характер, — не причина його відмінювати, на мою думку. Власне кажучи, з ким вам не вдалося знайти спільну мову? Із ФК Севастополь?

- Рішення прийняте. Я не хотів би вдаватися в кулуарні питання. Можливості провести матч на нейтральному полі ми не знайшли.

- Підсумовуючи: чи правильно я розумію, що, за вашими словами, Говерла хотіла провести цей матч на нейтральному полі й шукала для цього варіанти, але не знайшла? Така ваша позиція?

- Відповім так: переговори щодо нейтрального поля велися.

- І останнє: оскільки чемпіонат для Говерли вже закінчений, можна піднімати тему щодо заборгованості клуба перед власними гравцями.

- Частково футболісти отримають заборговані клубом гроші до виходу у відпустку, і частково – після повернення, але до відновлення тренувального процесу й початку підготовки до нового сезону. У новий сезон футболісти увійдуть із погашеними з боку клубу боргами.

Анатолій Волков, Football.ua