Володимир Чуланов — вихованець чернігівського футболу, у складі «Десни» провів понад 200 матчів, крім того, встиг зіграти у складі «Севастополя» і «Геліоса». Йому пропонували продовжити кар'єру у складі «Вереса», але він вирішив перейти на тренерську роботу. Чому так, читайте в ексклюзивному інтерв'ю екс-захисника «сіверян».

- Як потрапили у футбол? Хто прищепив любов до цього виду спорту?

У мене футбольна родина. Мій батько теж був футолістом. Він родом з Луганська і грав там за місцеву «Зорю». У 1976 році Юхим Школьніков запросив його у чернігівську «Десну» і він тут залишився. Так вийшло, що я пішов по стопах батька і захопився цим видом спорту.

Футболом почав займатися ще з дитячого садочка. Моїм першим тренером  в ДЮСШ «Десна» був Геннадій Гуртовенко. Оскільки навчання в школі та заняття в ДЮСШ припадали на різні зміни, то займався також в інших тренерів.

- Після закінчення ДЮСШ, мабуть, мріяли потрапити до головної команди області?
 
- Звичайно. Гарним трампліном у великий футбол стала менська «Інтерагросистема», яка тоді виступала у чемпіонаті Чернігівської області. Після закінчення ДЮСШ мене і ще кількох футболістів 1985 року забрали туди грати. Я себе добре зарекомендував і мені запропонували спробувати свої сили у «Поліссі» з Добрянки. Це була одна із найсильніших команд обласного чемпіонату. Коли грав за «Полісся», то привернув увагу чернігівської «Десни». Юхим Школьніков та Олександр Томах приїжджали на матчі і спостерігали за мною. У 2005 році президент «Десни» Іван Чаус запросив мене у першу команду.

- Пам'ятаєте свій дебют за «Десну»?
 
- Так, пам'ятаю (посміхається). Це відбулося 6 серпня 2005 року. Ми тоді грали з бережанським «Соколом». Була злива і мене випустили на заміну. Дебют вийшов на славу, а «Десна» перемогла суперника з рахунком — 7:0.

- У 2005-2006 році «Десна» була абсолютним лідером другої ліги. Тоді за чернігівську команду виступало багато досвідчених футболістів: Євген Ардальянов, Іван Богатир, Олег Ратій, Дмитро Колодін, Валентин Круковець, Ігор Бобович, Олександр Кожем'яченко?

- Значну роль у моїй кар'єрі зіграло те, що мені вдалося пограти разом у захисті з такими гравцями як Олег Ратій, Єген Ардальянов, Іван Богатир. Їх досвід допоміг мені у подальшому. Боявся, навіть, зробити помилку, щоб не підвести їх. Це футболісти з великої літери. Наша команда була тоді дуже сильна і всі її поважали. 

- З ким найбільше товаришували в «Десні»?

- Коли прийшов в «Десну», то найбільше товаришував з Олександром Яловцом, а пізніше з Сергієм Стареньким. Ми і зараз підтримуємо дружні відносини. 

- Найуспішнішим для «Десни» став сезон 2007/08, команда посіла 4-е місце у першій лізі. Потім «сіверяни» через серйозні фінансові труднощі були виключені з ПФЛ і припинили своє існування. Як ви особисто сприйняли цю інформацію? Чи вплинуло це на подальшу кар'єру?

- Прикро те, що після вдалого сезону (2007/08) президенти змінювалися, а команду так зберегти і не вдалося. У 2009 році залишив «Десну» і перейшов у «Севастополь».

- Як виник варіант із «Севастополем»?

- Подзвонив агент і запропонував спробувати свої сили у цьому клубі. У зимове міжсезоння пройшов збори разом з командою і підписав контракт. За підсумками сезону посіли перше місце і вийшли у Прем'єр-Лігу.

- За «Севастополь» пограли лише рік. Чому не вдалося там закріпитися?

- В одній із ігор отримав травму плеча, три місяці провів у гіпсі. Я багато пропустив і мені сказали, що віддадуть в оренду та більше не потребують моїх послуг, довелося піти.

- Наступним клубом у вашій кар'єрі був «Геліос»?

- Так, але пограв там не довго. Тоді головним тренером «Геліоса» був Роман Покора. Ми зіграли кілька невдалих матчів і керівництво прийняло рішення відправити Покору у відставку. Прийшов новий тренер і прибрав з команди мене і ще п'ятьох гравців, яких запросив Роман Покора.

- Як кажуть: «Двічі в одну ріку увійти не можна». Однак у 2011 році ви повернулися в «Десну». Що відчували, коли отримали можливість знову грати за свою рідну команду?

- Ці відчуття важко передати словами. Найприємніше те, що коли виходиш на футбольне поле, то вболівальники завжди підтримують, поважають і завжди радіють твоєму поверненню. За це їм низький уклін та найтепліші слова вдячності.

- На початку 2016 року ви завершили професійну кар'єру і почали працювати у структурі «Десни». Який напрямок роботи очолюєте?

- Спочатку мені запропонували стати футбольним скаутом. У мої обов'язки входив пошук молодих талановитих футболістів. Проте поспілкувавшись із керівництвом клубу дійшли висновків, що буде краще, якщо я очолю ДЮСШ «Десна». Президент зацікавлений, щоб у складі команди виступало більше місцевих вихованців.

- Що вже за цей час вдалося зробити і що плануєте?

- Намагаємося залучити більше дітей у футбол, проводимо дитячі турніри.  Запрошуємо команди не тільки з України, а й з Білорусі. 

- Які завдання ставляться перед ДЮСШ, які в них проблеми?

- Наша головна мета — створити всі умови, щоб діти розвивалися і в майбутньому потрапили у першу команду. Єдина проблема — інфраструктура. 

- Де зараз тренуються юні футболісти ДЮСШ «Десна» і як взагалі справа з інфраструктурою?

- У нашому розпорядженні лише одне штучне поле. Його доводиться ділити навпіл, щоб там могли тренуватися дві групи. Ще є зал, але він тісний і не може вмістити багато дітей. Нам вдалося домовитися з керівництвом ЗОШ №27 про те, щоб деякі тренування будуть проходити в їх спортивному залі.

Сподіваємось, що ситуація з інфраструктурою покращиться. Місто обіцяє реконструювати стадіон «Локомотив», де ми зможемо проводити повноцінні тренування. Керівництво стадіону ім. Гагаріна запевнило, що ігри дитячого Чемпіонту України і турніри можна буде проводити на запасному полі.

- Чи є талановиті футболісти в Чернігові? Чи плануєте шукати по всій області?

- Звичайно є. Нещодавно до лав національної збірної U-16 (2001 р.н.) Олег Кузнецов викликав нашого вихованця Євгена Білича, ми дуже пишаємось цим. Крім того, багато молодих вихованців чернігівського футболу грають за команди Прем'єр-ліги та в інших лігах: Дмитро Задерецький («Волинь»), Денис Безбородько («Зоря»), Ігор Бобович («Нива В»).

В Чернігівській області дуже багато талановитих дітей. Щоб запросити їх в ДЮСШ «Десна» треба зробити чимало роботи. По-перше, треба домовитися з їхніми батьками, а по-друге, влаштувати їх в інтернат, де вони зможуть навчатися в школі та проживати. Президент, запевнив, що готовий зайнятися цим питанням.

- Крім вас, хто ще входить до тренерського штабу ДЮСШ? 

- Коли очолив ДЮСШ, то разом зі мною прийшли Олександр Бабор, Олександр Селіванов, Артем Падун — це люди, які свого часу виступали за «Десну». Всього в ДЮСШ працює 13 тренерів.

- В яких найближчих турнірах молодь планує брати участь?

- З 3-5 січня 2017 р. відбудеться традиційний турнір ім. Андрія Ярмоленка в Чернігові. ДЮСШ «Десна» на цих змаганнях будуть представляти футболісти 2006 р.н. Також ми налогодили співпрацю із Львовом. У січні наші діти поїдуть туди на турнір. В кінці учбового року теж плануємо кудись поїхати на змагання, або запросимо когось до нас.

- Оцініть виступ «Десни» в осінній частині сезону першої ліги?

- Команда дуже порадувала своїм виступом. Тут зібрався хороший колектив, який повністю відповідає тому рівню і місцю у турнірній таблиці, де вони зараз перебувають. 

- Хто із гравців «Десни» в осінній частині сезону сподобався, хто навпаки розчарував?

- Непоганий футбол демонструє Волков, Фаворов, Максименко, Мельник — лідер команди, який надійно грає в обороні і вміє налаштувати команду. Найкращий футболіст першої ліги, на мою думку, Єгор Картушов — це світле майбутнє. Якщо у весняній частині він продемонструє свої найкращі якості, то безперечно зацікавить клуби Прем'єр-Ліги.

Щоб хтось розчарував такого сказати не можу. Можливо, трошки стриманішим потрібно бути Костянтину Махновському. У кубковому поєдинку з «Геліосом» поліз у бійку, заробив червону картку, підвів свою команду. Футбол — командний вид спорту і від помилки однієї людини може постраждати колектив.

- Складіть символічну збірну з тих гравців, з якими довелося пограти в «Десні» з 2005-2016 рік? 

- Андрій Федоренко – Олег Ратій, Вадим Мельник, Євген Ардальянов, Іван Богатир —  Сергій Старенький, Євген Чепурненко, Павло Щедраков,  Єгор Картушов – Валентин Круковець, Олександр Кожем'яченко.

Владислав Пархоменко, Football.ua