Вчора вранці звилась інформація, що футболісти чернігівської Десни відмовляються їхати до Львова, де завтра має відбутися календарна гра чемпіонату України з футболу між місцевим ФК Львів та Десною. Причина – відсутність грошей.

Перший, з ким довелося поговорити, був віце-президент клубу Володимир Сулім.

- Пане, Володимире, чи правда, що команда не поїде на гру до Львова?

- Цілком можливо, оскільки виїзд вже вдруге переноситься (спочатку планували виїхати вчора вночі, потім сьогодні вранці), а до гри залишається не так багато часу.

- У чому причина?

- На даний момент у нас немає грошей на виїзд, а президент клубу Олександр Поворознюк ігнорує усі звернення.

- Почекайте, але ж ви говорили, що Поворознюк пішов із клубу?

- Говорив, бо він сам казав «Не потрібен мені цей футбол. Я кидаю команду». Але через кілька днів, Поворознюк заявив, що передумав і буде продовжувати володіти клубом.

Раніше він заявляв: «або клуб буде цілком мій, або футболу у Чернігові не буде», а позавчора у мене з’явилась інформація, що пан Поворознюк збирається продати Десну.

- Скажіть, будь ласка, на яких умовах ви прийшли в клуб?

- До групи партнерів, яку я представляю, пан Поворознюк звернувся по допомогу та запропонував володіти клубом на рівних засадах. Навіть домовленості були – місяць клуб фінансуємо ми, місяць Поворознюк.

Свій місяць ми профінансували. Коли настав місяць Поворознюка, він попросив, щоб ми профінансували ще один, а він потім розрахується. Профінансували й другий. Прийшов третій, а Поворознюк у клубі не з’являється і годує телефонними обіцянками.

Коли ми прийшли в Десну (у червні цього року, - автор) у клубі існувала величезна заборгованість по заробітній платі, яку ми відразу ж ліквідували і розрахувались як із футболістами, так і з усіма працівниками клубу.

- Але ж Поворознюк говорив, що погасив борги він?

- Я читав ту його заяву і дивувався його нахабності. Насправді, розрахувалися із боргами група партнерів, яку я представляю, чому є й документальне підтвердження.

Також ми погасили борги пов’язані з орендою стадіону, і, як ми вважали, із виготовленням форми, у якій Десна грала весною.

- Чому «як вважали»?

- Уявіть собі, на початку липня ми передали пану Поворознюку 21,7 тис гривень, щоб він розрахувався із фірмою Puma за форму, але гроші адресату так і не надійшли. А от від ТОВ «Puma-Україна» претензія надійшла, 16 липня, за непогашену заборгованість.

- На вашу думку, скільки взагалі уклав грошей Поворознюк у Десну за час свого президентства?

- Жодних документів про фінансування клубу я не бачив, а тому й не здивуюсь, якщо його фінансування обіцянками й обмежилось.

- Невже команда не поїде на гру? Чи знає про це Поворознюк?

- Звісно ж знає. Щойно з ним розмовляв по телефону адміністратор клубу та повідомив, що футболісти розійшлися по домівках і на гру не поїдуть. Так знаєте, що йому відповів Поворознюк? "Хай буде, як буде".

- Невже «ваші» партнери допустять невиїзд на гру?

- Розумієте, зараз вони знаходяться за межами нашої країни і я не можу з ними зв’язатися. Якщо мені вдасться вийти з ними на зв'язок, тоді все можливе.

Надії ж на пана Поворознюка немає жодної, особливо після тих його слів «хай буде, як буде».

 

Думку команди висловив капітан Десни Максим Боровков

- Максиме, чому команда не поїхала на гру?

- Грошей немає для виїзду.

- На думку команди, хто винен у цій ситуації?

- Ми вважаємо, що президент - Олександр Поворознюк. За весь час, що команда його знає, він крім обіцянок не зробив нічого.

- А як же його слова про гроші, якими він розрахувався з боргами перед командою на початку червня?

- То були не його гроші.

- Звідки така впевненість?

- Ми знаємо, що не його. До того ж на відомості, на якій ми розписувались за отримання грошей, стояли печатки «Партнер-банку».

- Невже Поворознюк брехав?

- Я б не хотів давати категоричну відповідь. Скажу одне – обіцяти Поворознюк вміє.

- Коли команда це зрозуміла?

- Ще у квітні, коли ми перемогли дома Оболонь (3:2, - автор). Після гри до роздягальні зайшов Поворознюк і наобіцяв шалені преміальні, за яскраву гру і перемогу над лідером Першої ліги.

- А насправді?

- А насправді, не заплатив ні копійки, більш того, вкрав у команди 32 000 гривень.

- Як же він міг вкрасти?

- Поясню. У футболі дуже поширена практика стимулювання третьої сторони. Наприклад, київське Динамо дуже часто фінансово стимулює суперників донецького Шахтаря і навпаки, Шахтар - суперників Динамо, щоб ті (суперники) докладали максимальних зусиль задля відбору очок у фаворита.

Так от, перед грою із Оболонню до нас звернулися представники ужгородського Закарпаття і запропонували нам 32 000 гривень, у разі перемоги Десни над Оболонню. Ми, як відомо, Оболонь перемогли і заслужено розраховували на преміальні від Закарпаття.

Ужгородці своє слово стримали і обіцяні гроші Десні віддали, але не футболістам, а президенту Поворознюку, щоб він передав їх команді.

Тих грошей команда й досі не бачила.

- Що ще «накоїв» президент?

- Пам’ятаєте гру із алчевською Сталлю, на яку команда відмовлялася їхати через борги по зарплаті? Якщо так, то звісно ж пам’ятаєте і те, що у останній момент гроші знайшлися і ними ліквідували частину заборгованості. Знаєте що то були за гроші?

Частину з них, а саме 25 тисяч, надала Оксана Тунік-Фриз. Пан Поворознюк також допоміг…32 тисячами – нашими преміальними від Закарпаття.

Але й це ще не все. Коли після приходу до клубу «Партнер-банку» із нами розраховувалися за борги Поворознюка, останній сидів у бухгалтерії і вимагав у футболістів гроші, тобто ті «ужгородські» 32 тисячі, які видав перед Алчевськом.

- Як це відбувалося?

- Як тільки футболіст отримував гроші та розписувався у відомості, до нього підходив Поворознюк і казав «Пам’ятаєш, я тобі давав (скажімо) 2 тисячі? Віддавай».

- Віддавали?

- А куди діватися, він же власник клубу.

- У всіх вимагав?

- Не у всіх, але у багатьох. Точно пам’ятаю, що вимагав у Чуланова, Пічкура, Щедракова.

- Коли в останнє спілкувалися із Поворознюком?

- Він не частий гість у Чернігові, тому останнім часом я з ним спілкувався у червні, за декілька днів до завершення минулого чемпіонату.

- Про що говорили?

- Він умовляв усіх футболістів залишитися у «Десні» на новий чемпіонат, і обіцяв за це кожному нові контракти із неймовірної зарплатою.

- Повірили?

- Повірили, але досить швидко зрозуміли, що президент, м’яко кажучи, обманював. Його обіцянки не були нічим підкріплені, і не були обговорені із іншими власниками клубу.

Коли прийшов час підписувати нові контракти, Поворознюк не з’являвся і не виходив на зв’язок.

«Партнер-банк» же був здивований нашими новими вимогами, оскільки про них чув уперше.

Саме через обман Поворознюка із контрактами покинули команду наші кращі гравці, у тому числі й Руслан Зейналов.

- Поворознюк знає, що команда не може виїхати на гру до Львова?

- Звісно ж знає. Сьогодні хтось із команди розмовляв з ним по телефону.

- І що президент каже?

- Каже: «Я поміркую і пізніше зателефоную». Хлопці з ранку чекали (розмова відбулася десь о 16.00, - автор), втомилися й роз’їхалися по домівках.

До речі, ми вже підготували колективного листа до президента ФФУ Григорія Суркіса, у якому просимо його розслідувати ситуацію у Десні, а також відлучити від футболу Олександра Поворознюка.

 

Источник: Высокий Вал