Геть не кожній збірній-учасниці групового етапу чемпіонату світу-2022 в Катарі в останньому турі потрібно було вирішувати нагальні питання щодо своєї участі в раунді плей-оф. П’ятиразові чемпіони світу в квартеті G всі необхідні питання вирішили за два тури з протистояннями проти європейських представників, Швейцарії та Сербії, після чого готувались до заключного матчу проти Камеру.

На відміну від суперників, футболістам Рігоберта Сонга ще було, що доводити на цьому турнірі, проте лише один здобутий до цього бал помітно звужував їхні можливості. Виключно справжній мужній вчинок у вигляді перемоги над футболістами Тіте міг дозволити "невгамовним левам" бодай сподіватись на вихід до плей-оф. І при тому в паралельній грі Швейцарія ще й мала втратити очки в протистоянні проти Сербії, у якої також залишались шанси на боротьбу.

Оскільки безпосередньої залежності від результату матчу Бразилія не мала, а її єдиним бажанням, напевно, було отримати собі Південну Корею, а не Португалію, в якості суперника за раундом 1/8 фіналу, то тренерський штаб вирішив заощадити сили виконавців основного складу. Однак навіть гравці найближчого резерву в "пентакампеонів" усе одно перебувають щаблем вище за суперників у плані індивідуальної майстерності. "Канарки" прогнозовано мали перевагу на м’ячі протягом першого тайму, і кілька разів були дуже близькими до відкриття рахунку.

Варто було пригадати удар головою від Мартінеллі на завершення подачі з правого флангу на дальній кут воротарського на 13 хвилині, а також перспективну підкрутку з протилежного боку чужих володінь у виконанні Антоні. У обох випадках воротар Епассі рятував ворота власної команди, як і в моменті з пострілом того ж Мартінеллі вже під завісу першого тайму, проте загальне тло матчу можна було легко собі уявити.

Проте за всією цією вишуканою на невимушеною грою в атаці від бразильців усе ще приховувались їхні хронічні проблеми в обороні, тож без власних гольових моментів камерунці з поля не пішли. Уже наприкінці компенсованого часу лише Едерсон мав можливість завадити Мбемо на дальній стійці завершити подачу з лівого флангу від Нгамалеу, і власне це й зробив. Таким чином рахунок у першій половині гри було не відкрито, проте багато чинників указували на те, що подібна ситуація не буде сталою під час усього матчу.

У другому таймі Камерун грав більш жваво в нападі, і навіть залишив за собою перший гольовий момент — Абубакар завершив передачу Кунде до правого флангу штрафного ударом із розворотом корпусу повз дальню стійку. Тіте особливо не вимагав у своїх підопічних форсувати події, проте в нього випадково (а може й ні) вийшло це зробити завдяки появі на полі Бруно Гімараеша. Півзахисник фактично не займався роботою біля центральної лінії, як це йому доводиться робити в Ньюкаслі, а одразу був спрямований до чужого штрафного та постійно виникав на завершення атак своєї команди.

ВБОЛІВАЙ РАЗОМ З HELL ENERGY!

Ось тільки воротар Епассі вперто не хотів мати на своєму рахунку пропущених голів, тож усі спроби новоприбулого виконавця та його партнерів не мали успіху. "Невгамовні леви" весь цей час стримували постійні хвилі атак суперників, і все заради того, аби на другій компенсованій хвилині поодинока подача Мбекелі з правого флангу знайшла голову Абубакара в центрі штрафного, і той пробив у ближній кут, і, відсвяткувавши успіх зняттям футболки, відправився за межі поля через вилучення за другу жовту картку. Видовищне завершення матчу, який для обох команд не мав належного турнірного змісту.

Таким чином, збірна Бразилії за підсумками групового етапу чемпіонату світу-2022 в Катарі здобула шість очок та відповідно посіла першу сходинку в турнірній таблиці групи G, через що продовжуватиме участь у турнірі вже на стадії 1/8 фіналу. Для Камеруну з чотирма набраними балами турнірний шлях добіг кінця.

Камерун — Бразилія 1:0
Гол: Абубакар, 90+2

Камерун: Епассі — Фай, Ву, Ебосс, Толо — Замбо-Ангісса, Кунде (Нтчам, 68) — Мбемо (Токо-Камбі, 65), Шупо-Мотінг, Нгамалеу (Мбекелі, 86) — Абубакар.

Бразилія: Едерсон — Даніель Алвес, Бремер, Мілітао, Теллес (Маркіньйос, 54) — Антоні (Рафінья, 79), Фабіньо, Фред (Гімараеш, 54), Родріго (Евертон, 55) — Жезус (Педро, 63), Мартінеллі.

Попередження: Толо, Кунде, Фай — Мілітао, Гімараеш

На 90+3-й хвилині був вилучений Венсан Абубакар (Камерун) (друге попередження).