Захист титулу чемпіонів світу складається з кількох етапів, серед яких два чинні володарі Кубку світу, збірна Франції, уже встигли успішно подолати. Ідеться про відбірковий етап, під час якого колектив Дідьє Дешама обійшов, серед інших, збірну України, а також груповий етап уже безпосередньо мундіалю-2022 в Катарі. "Les Bleus" стали першими в квартеті D, у якому також перебували Данія, Австралія та Туніс, і в підсумку могли розраховувати на менш сильного супротивника з другого рядка групи C.

Наші географічні сусіди, національна команда Польщі, відверто не вражали власним футболом у протистояннях проти Мексики, Саудівської Аравії та Аргентини, і ледь дістались плей-оф за підсумком останнього туру. При цьому, "біло-червоні" здолали представників азійської країни, що тим самим підопічним Ліонеля Скалоні в першому турі зробити так і не вдалось. Проте Франція була суперником геть іншого рівня.

Гра від глибокого захисту та мінімум небезпечних моментів — поляки привчили нас до такого футболу зі свого боку в матчах проти сильних суперників, тож приблизно те саме ми й очікували побачити в контексті звітної зустрічі. Проте в першому таймі сусіди продемонстрували достатній рівень бійцівського характеру, і під перерву ледь не шокували суперників швидкісним розіграшем із прострілом із лівого флангу на Зелінські, який той не перетворив на результативний удар, пробивши в Льоріса, а партнер потім добив у Варана на лінії воріт.

На диво, Франція доволі швидко збагнула рівень загрози, що продемонстрували опоненти в цій ситуації, і вже за кілька хвилин відкрила рахунок зусиллями Мбаппе та Жиру. Передачею Кіліана до лівого флангу штрафного Олів’є скористався для побиття рекорду легендарного Т’єррі Анрі пострілом під дальню стійку. Перевагу над суперниками команда Дідьє Дешама за всім показниками встигла встановити ще задовго до цього, проте жодного її якісного підтвердження не існувало аж до першого забитого м’яча, який точно мав змінити хід подій у другому таймі.

Після перерви Польща, можливо, і хотіла б розпочати грати більш активно, проте це їй не дали зробити суперники. Франція проводила безліч часу на чужій половині поля в пошуках другого голу, проте подолати захист суперників було так само важко, як і раніше. Проте — не неможливо, що й довів момент на 75 хвилині, коли Мбаппе пострілом у ближній верхній кут із лівого флангу штрафного ввігнав м’яч у сітку на завершення контратаки, яку побудував ще в центрі поля Жиру, а розіграв Дембеле.

ВБОЛІВАЙ РАЗОМ З HELL ENERGY!

Полякам було складно втримувати гру за ходом усього часу поєдинку, але й суперники помітно стомились під завершення основного часу. Але в Мбаппе вже на останній компенсованій хвилині все ж таки знайшовся резервний балон із киснем, і цього разу з передачі Тюрама до лівого флангу штрафного він на виконання поцілив у дальній верхній кут. Рахунку з присмаком розгрому не дав залишитись остаточним виключно бійцівський характер сусідів, які знайшли свою нагоду фактично в останній атаці в матчі.

Подача з лівого флангу від Гросицькі зустрілась із рукою Упамекано, за що арбітр далеко не одразу вказав на позначку. VAR допоміг розібратись у ситуації, тож Левандовські все-таки підійшов до виконання. Роберт розбігався дуже дивно, і зрештою пробив низом під Льоріса, який нікуди й не стрибав. Проте знову втрутився арбітр, який побачив як завчасний вихід голкіпера з воріт, так і забігання захисників до штрафного ще до моменту виконання удару. Із другої спроби Левандовські бив уже в лівий нижній кут, і цього разу був більш успішним.

Фінальний свисток венесуельського арбітра Хесус Валенсуела відправив до чвертьфіналу чемпіонату світу-2022 в Катарі збірну Франції. Для Польщі турнір добіг до кінця.

Франція — Польща 3:1
Голи: Жиру, 44, Мбаппе, 75, 90 — Левандовські, 90+9 (пен.)

Франція: Льоріс — Кунде (Дісасі, 90+2), Варан, Упамекано, Т. Ернандес — Чуамені (Фофана, 66), Рабьо — Дембеле (Коман, 76), Грізманн, Мбаппе — Жиру (Тюрам, 76).

Польща: Щесни — Кеш, Глік, Ківьор (Беднарек, 87), Берешинські — Криховяк (Белік, 71) — Камінські (Залевські, 71), Зелінські, С. Шиманські (Мілік, 65), Франковські (Гросицькі, 86) — Левандовські.

Попередження: Чуамені — Берешинські, Кеш