МФК Миколаїв пережив досить складний сезон – без президента, зі слабкими фінансовими тилами, зі складною турнірною ситуацією та плей-офф, у якому вдалося переграти Кремінь. Попри все, команда зберегла першолігову прописку і зараз готується до наступного чемпіонату. У розмові з головним тренером клубу корабелів ми обговорили підсумки минулого сезону й плани на майбутній.

– Руслане Михайловичу, як розпланували міжсезоння й де плануєте працювати?

– Вчора, як ви знаєте, ми зіграли з Чорноморцем. Завтра зіграємо із ще одним клубом Прем’єр-ліги – Олександрією. А на наступний день, 4-го числа, виїжджаємо на збори в Поляну. Там, на Закарпатті, кажуть, побудували дуже хороше трав’яне, натуральне поле. З 5-го по 17 липня будемо знаходитися там. На 8 число запланована гра зі Скалою, а ще, якщо збереться Говерла, з ужгородцями зіграємо. Також збираємося зіграти з місцевими командами – ми вже свого часу працювали там і знаємо, що в Закарпатській області хороші аматорські колективи.

– Зараз у МФК Миколаїв розпочалася велика селекційна робота. Судячи з кількості переглянутих потенційних новачків, точковим посиленням не збираєтеся обмежуватися?

– Безперечно. Нам дуже важко – це добре, коли можна собі дозволити точкове посилення, але коли доводиться набирати заледве не новий склад – це зовсім інша розмова. Я собі так запланував, що ми візьмемо 13 нових гравців. Нас залишать біля 7-9, тому цього має бути достатньо для якісного посилення. Ну, також не відмовимося й від перспективних місцевих футболістів.

– Чи будете практикувати оренду футболістів? Адже весною, здається, олександрієць Бичков непогано розкрився, та й у матчі з Чорноморцем був задіяний інший його земляк – Піскун…

– Скажу так – наразі у нас лише один Бичков із орендованих.

– Продовжуєте з ним співпрацю? Адже була інформація, що його повертає ФК Олександрія…

– Так, дійсно, вони його повертали, але вирішили в підсумку, що буде краще, якщо він отримає ігрову практику в дорослих змаганнях серйозного рівня. Так що він продовжить виступи у нас.

– Бачу, що в команді з’явився ваш недавній суперник по плей-офф – Саркісян із Кременя. Помітили його безпосередньо в стикових матчах?

– Так, він там нашим добряче «шию покрутив». За грою він нам дуже сподобався, і вирішили запросити його до себе.

– Цей плей-офф не завадив вам у підготовці? Адже стикові матчі забрали десь тижнів півтора від відпустки та міжсезоння…

– Така проблема є. Справді, ми трішки пізніше пішли у відпустку, її було дуже мало. Зате наші гравці, хто брав участь в плей-офф, не встигли роз тренуватися. А ось інші до зборів підішли в різній стадії готовності, тож зараз намагаємося усіх «вирівнювати», підтягувати до командного рівня.

– Нічия з Чорноморцем, командою Прем’єр-ліги – це, звичайно, комплімент для першолігівців. А ось щодо гри, самовіддачі, об’єднаності колективу – залишилися задоволеним?

– Гра нам сподобалася. Я навіть здивувався, що була у нас зіграність, хоча багато хто грав за команду вперше. Як той же Любчак – за рахунок досвіду він швидко влився. Та й ті хлопці, які вже за нас грали – Буличов, Чучман, Ковальов – вони вже знали наші вимоги. В цілому, хороший матч вийшов. Ми виглядали досить непогано, та ще й другий гол зі штрафного – після подачі Любчак вискочив з-за спини захисників і забив, і суддя його не зарахував. Хоча ми переглядали відео – це був красивий, чистий гол. Радий, що з вищим за рангом суперником грали гідно.

– Є одна проблема – давні борги МФК Миколаїв. Нема ризику, що вам не видадуть атестат або заборонять дозаявку новачків?

– Ми сьогодні вже отримали атестат, так що особливо великих боргів у нас нема. Є, правда, борги перед кількома футболістами – в основному, це Голенков. Я буду ще з ним розмовляти, можливо, вдасться домовитися або реструктуризувати борг.

– Говорячи про минулий сезон і ваш прихід. Важко було працювати з командою, яка формувалася до вас?

– Зрозуміло, що нашим завданням було зберегти команду, сам клуб. І коли я прийшов у команду, вона вже була сформована – брали, в основному, обласних футболістів, яким було важко грати на такому рівні, як перша ліга. Мене кликали й раніше, я довго не хотів, але коли мене попросили – погодився, бо склалася така ситуація, що треба було працювати. Я хотів приступити уже по завершенню сезону, але переконали, що чекати не треба. Звісно, багато чого хотілося б зробити інакше, але мали ми те, що мали.

– Виїзний поєдинок проти Кременя дозволив команді залишитися в першій лізі й окреслив те, з чим можна працювати. Ті гравці, які виступали під вашим керівництвом навесні, гратимуть і в наступному сезоні?

– Сім-дев’ять із них залишаються: Берко, Батюшин, Кошелюк, Момот, Хохлов, Бичков, Восконян, Агаларов.

– Серед них багато місцевих вихованців – можливо, серед миколаївських гравців є ще такі «самородки», як Сторубльовцев, Восконян, Рогозинський, Агаларов, Берко?

– Всіх, хто є, ми вже передивилися. На сьогодні більше немає – може, ще хтось з’явиться. Цього літа знайшли такого молодого футболіста, як Вітенко – він раніше грав за УФК Дніпропетровськ, а сам – миколаївський, 1997 р.н. Проти Чорноморця він досить-таки непогано зіграв, це швидкий фланговий півзахисник. Зважаючи на вік і те, що він – місцевий, будемо вважати, що знайшли непоганого гравця для команди.

– Які завдання будуть ставитися на наступний сезон? Чи на сьогодні не те матеріальне положення у клубу, щоб боротися за високі місця?

– Нам керівництво клубу сказало – закріпитися в першій лізі, і щоб ми не були серед аутсайдерів. Ну, керівництво ставить одні завдання, а ми разом із командою поставимо інші – поки не буду говорити, які саме. А вже сезон покаже, вдасться нам це чи не вдасться.

– Навіть за ненайкращих результатів МФК Миколаїв був одним із найвідвідуваніших в лізі. Є сподівання навіть збільшити глядацьку активність?

– Я так порахував – з кожною перемогою в Миколаєві стає на тисячу людей більше. Отже, виграємо 10 матчів – буде десять тисяч (посміхається, – прим. Football.ua).

– Чи є у МФК Миколаїв надійні фінансові «тили»? Отримавши атестат, команда дограє сезон? У наші часи навіть такі запитання доводиться задавати…

– Скажу так. У нас з’явився дуже хороший помічник – в особі голови правління заводу «Екватор». У всякому випадку, наші умови будуть хоч і невисокі, але стабільні. Три місяці у нас своєчасно, стабільно виплачуються гроші, а футболісти між собою зідзвонюються, дізнаються цю інформацію й більш охоче прибувають до нас на перегляд.

Ну, і будемо старатися знаходити ось цих, як ви кажете, «самородків». Свого часу того ж Ковальова ми знайшли в другій лізі (в тернопільській Ниві), Голенкова – у першості Криму, Чорнія Іллічівець уже відпустив, він з дубля в першу команду не пробився, тому грав на область. Ми його підібрали, і він дуже здорово розкрився. Зараз є Діма Волков – цікавий місцевий футболіст, раніше у нас він грав і приносив користь. І ще знаходимо футболістів, які з різних причин були поза футболом – вони багато не просять, просто хочуть грати і себе показати.

Тому при формуванні нашої команди ми звертаємо увагу на бажання й амбіції гравців – для тих, хто є професіоналом, перша ліга – це хороше змагання, щоб себе розкрити. А ми, зі своєї сторони, будемо допомагати їм прогресувати.

Артур Валерко, Football.ua