Football.ua

Бельгія закрутила інтригу в групі України перемогою над Румунією

Перед останнім туром кожна з команд квартету E має по три залікові бали.
22 June, 23:52
Євро-2024: чемпіонат Європи з футболу

Кожного українського футбольного вболівальника, який присвятив суботу перегляду матчів другого туру чемпіонату Європи-2024 в Німеччині, мала зацікавити остання гра в розкладі ігрового дня. Бо вона безпосередньо стосувалась нашої збірної, а точніше нам було цікаво подивитись на те, як представники Бельгії будуть протистояти Румунії, яка не залишила нам шансів (0:3), тоді як сам колектив Роберто Мартінеса програв Словаччині (0:1).

І ось ця потенційна ситуація "3-3-3-3" за кількістю здобутих очок командами за два тури та ще й за кілька днів до початку вирішального раунду мала підняти ажіотаж у нашому квартеті E чи не вище за будь-який інший. А то хтось же підказав організаторам турніру ставити матчі збірної України за кілька годин до завершення робочого дня та ще й по буднях. Треба було переглянути акценти в розставлянні пріоритетів.

Чимало висновків зробив Тедеско після стартової поразки, що було безперечно поганою новиною для команди Едварда Йорденеску. Бо Бельгія почала із справжнього шаленства в атаці й забила гол уже на другій хвилині зустрічі. Доку тоді тільки розігрівався, але вже встиг віддати з лівого флангу в центр штрафного на Лукаку, а той зіграв стовпа з відскоком під удар Тілемансу. Черговий швидкий гол та ще й із дистанції на цьому турнірі.

Але румуни ледь не з перших секунд почали жваво пресингувати "Червоних дияволів", тож без відповіді від суперників команда Тедеско б точно не залишилась. Стандарти — потужна зброя наших сусідів, і вже під час першого з них, навісу з кутового з правого фланг, Дрегушін пробивав під поперечину, але Кастельс парирував м’яч на ще один корнер. І таких невеличких осередків пожеж у штрафному бельгійців виникало чимало до перерви.

Хоча ми все одно при цьому продовжували захоплюватись швидкістю Доку в атаці. Невідомо, що робитиме Сергій Ребров із цим гравцем у складі збірної Бельгії за кілька днів, але румунів він навозив добряче. Але вже точно відомо, що ми будемо робити проти Лукебакіо, — нічого, бо він отримав "зайву" жовту й пропустить заключну гру групового етапу.

Разом із тим, за умови перемоги Бельгії цього вечора, нам було ще потрібно, щоб вона виграла з рахунком просто непристойним. 6:0 хоча б, помріяти ж можна, правда? І для цього було кілька підстав, але Ніце якісно впорався з ударами з меж його володінь у подальшому, і хоча активність команди Тедеско в плані контролю м’яча жодним чином не зменшувалась, аж надто летіти вперед "Червоні дияволи" не прагнули. Бо позаду ж теж усе було неоднозначно в них.

І ось це "неоднозначно" в обороні Бельгії — то для нас гарний сигнал, який ще треба вміти правильно прочитати, а для Тедеско — дуже поганий. Бо грати з центральними захисниками на чужій половині за такого хиткого становища та такого швидкого суперника навпроти, серйозно? Не дивно, що в Румунії були моменти, коли два гравці проти одного бельгійця пробігають майже всю половину. Виносимо при цьому жаливу реалізацію команди Йорденеску за дужки.

Хоча, можливо, то була така тактика "Червоних дияволів", що у суперників має з’явитись позаду більше вільних зон, бо другий гол бельгійці забили саме за рахунок цього. Але такі ризики? Напевно, були впевнені у власній перевазі, не інакше. Але Румунію теж треба відзначати — організація гри місцями була не на найвищому рівні, але бажання грати гостро й без обмежень у пресингу, що також працювало дуже й дуже ефективно, просто вражало. Але не вражало чужі ворота, а це у футболі найважливіше.

У наступному турі Бельгія гратиме проти України в Штутгарті, тоді як Румунія зустрінеться із Словаччиною у Франкфурті-на-Майні.

Бельгія — Румунія 2:0
Голи: Тілеманс, 2, де Брюйне, 79

Бельгія: Кастельс — Кастань, Фас, Вертонген — Доку (Карраско, 72), Тілеманс (Мангаля, 72), Онана, Теат (Дебаст, 76) — де Брюйне, Лукаку, Лукебакіо (Троссар, 56).

Румунія: Ніце — Раціу (Сореску, 89), Дрегушін, Бурке, Банку — М. Марін (Олару, 67) — Ман, Р. Марін, Станчу, Міхейле (Хаджі, 68) — Дрегуш (Алібек, 80).

Попередження: Лукебакіо — Банку, М. Марін