Football.ua

Барселона здолала Галатасарай в емоційній дуелі на шляху до 1/4 фіналу Ліги Європи

Гру навіть довелося ненадовго призупинити через некоректну поведінку фанатів на трибунах Алі Самі Йєн.
17 March 2022, 21:41
Ліга Європи

Каталонська Барселона до певного часу взагалі не мала жодного представлення про те, через що доводиться проходити командам, які беруть участь у розіграші Ліги Європи УЄФА. Однак у наш шалений час доводиться звикати й до не найбільш гарних умов, проте, як бачиться, колектив Хаві радо пристосувався до формату нового турніру. Лишень уболівальникам "блаугранас" від цього не легшає, бо команда обидва домашні матчі в поточному раунді плей-офф завершувала без перемог, через що потенційно мала б проблеми під час гри у відповідь.

Проти неаполітанського Наполі все пройшло досить невимушено, однак турецький Галатасарай, хоча й за своїм статусом був менш грізним опонентам, усе ж таки мав наміри використати колосальну підтримку власних палких фанатів на стадіоні Алі Самі Йєн, та зрештою здобути бодай якийсь результат на тлі відсутності голів на Камп Ноу. Зрештою, за відсутності "правила виїзного голу", команди Доменека Торрента та Хаві могли взагалі не тримати в голові рахунок гри тижневої давнини, бо для них усе вирішувалося безпосередньо на полі.

Турецькі арени в загальній своїй кількості є максимально негостинними для суперників, а щодо фанатів Галатасараю й слів було підібрати досить важко. Тиск на Барселону був не просто значний, а руйнівний одразу з перших хвилин, проте колектив Хаві не згнітився грати за такої атмосфери, навіть коли різноманітне сміття полетіло вбік гравців каталонців під завісу гри. Зрозуміти поведінку запальних турків на той момент можна легко, бо їх команду розгойдували на класі впродовж майже всього ігрового часу.

До того ж, у Галатасарая була перевага за рахунком за підсумками першої півгодини ігрового часу, яку завершила вдала подачу кутового з правого флангу від Чікилдеу на голову Маркао в центр штрафного. Лідер захисту "левів" навіть зламав ущент кутовий прапорець під час святкування влучного пострілу в дальній кут, тому можете собі уявити градус цього по-справжньому вогняного матчу.

Утім, Барса відіграла ще до перерви. Уже на 37-й хвилині той самий індивідуальний клас гравців було наочно продемонстровано зусиллями Педрі, який видав зміщення з лівого флангу штрафного та стінку з Ферраном Торресом, яка у підсумку завершилася пострілом у ближній кут. У гостів також була гарна нагода авторства Френкі де Йонга, проте півзахисник завершив промахом повз дальню стійку накидання з лівого флангу від Обамеянга до центру штрафного. Загалом, перший тайм ще був відносно рівним, якщо йшлося про співвідношення сил команд, проте після перерви команда Хаві все ж таки сказала своє вагоме слово.

Шалений тиск чинився на іспанський колектив аж до фінального свистку, проте й цим фактором не вдавалося змусити Барселону почати помилятися біля власних воріт. Натомість, футболісти Хаві були досить жваві в атаці за рахунок Дембеле, що вийшов у якості заміни Траоре на другий тайм. Удалося "блаугранас" і дотиснути суперників майже одразу — два постріли з середньої дистанції пробити Пенью не змогли, проте від скидання головою у виконанні Френкі на порожні ворота для Обамеянга вже нічого б не врятувало.

Важко було виокремити в атаках Галатасараю хоча б один повноцінний гольовий момент із бодай улучним завершальним ударом, окрім загрозливого пострілу Ван Аанхолта ще на 59-й хвилині гри. Доменек Торрент намагався щось змінити за рахунок замін за ходом матчу, проте вдалими їх точно не назвеш. Хаві ж, у свою чергу, більше просто намагався підтримати темп своїх виконавців, через що, за винятком емоцій трибун та гравців, у останні півгодини цієї гри майже нічого цікавого не було.

Таким чином, на стадії чвертьфіналу Ліги Європи УЄФА звітну пару команд буде представляти каталонська Барселона. Для турецького Галатасараю єврокубковий сезон добіг кінця.

Галатасарай — Барселона 1:2 (перший матч – 0:0)
Голи: Маркао, 28 — Педрі, 37, Обамеянг, 49.

Галатасарай: Пенья — Боей, Нельссон, Маркао, ван Аанхолт (Байрам, 85) — Кутлу, Антальяли — Бабел (Дервішоглу, 74), Чікилдеу (Моруцан, 74), Актюркоглу — Гоміс (Мохамед, 63).

Барселона: тер Штеген — Дест (Араухо, 56), Гарсія, Піке (Ленгле, 81), Альба — Ф. де Йонг (Гаві, 68), Бускетс, Педрі — Траоре (Дембеле, 46), Обамеянг (Депай, 82), Ферран.

Попередження: Маркао, Байрам — Бускетс, Гарсія, Педрі, Альба.