Football.ua

Динамо Київ витягнуло на нічию запекле Класичне проти Шахтаря

Вилучення в складі команди Маріно Пушича змінило хід подій на користь колектив Олександра Шовковського.
27 October, 19:54
Україна

Той самий момент, на який очікували всі вболівальники українського футболу, настав. Київське Динамо та донецький Шахтар зустрілись поміж собою в рамках першого Класичного протистояння цього сезону на полі стадіону Динамо ім. В. Лобановського в контексті одинадцятого за ліком туру національної першості. Саме цій події й було присвячено найбільшу кількість розмов та суперечок цими вихідними в нашому футболі.

Обидві команди підходили до цієї гри в контексті гостьових матчів Ліги Європи та Ліги чемпіонів УЄФА відповідно, які їм доводилось проводити фактично в протилежних кінцях Європи. Однак існував один принциповий момент — колектив Олександра Шовковського мав рівно на дві доби менше часу на відновлення, тож у Римі проти місцевої Роми ми й побачили резервний склад "біло-синіх". Воно й не дивно — уся увага була прикута до збереження чи примноження шести очок відриву від "гірників" уже на старті сезону.

Перший тайм цього протистояння за рівнем напруги цілком відповідав статусу Класичного. Проте фанати Динамо про нього не матимуть жодного бажання згадувати. Бо команда Шовковського трохи передала куті меду, коли обрала тактику гри від м’яча й фактично залишилась без атакувальної частини своєї формації. Спроби були ловити на контратаках, однак якщо спочатку вони не вдавались, то потім навіть не завершувались дотиками всередині чужого штрафного.

Шахтар тим часом, можемо стверджувати, домінував у атакувальному плані й просто виглядав більш свіжим. Хоча це взагалі нікого не мало дивувати, виходячи з передумов цього матчу. Ще й травма м’язів у Попова на 16 хвилині зумовила появу Біловара на полі, хоча що з Денисом у складі, що вже без нього, Динамо забагато давало простору у власному штрафному й ледь не догралось, коли удару головою від Сікана лише трохи не вистачило до влучання в лівий кут воріт.

І таких моментів насправді в штрафному киян було несподівано багато, тож Шахтар у будь-який момент міг додати й таки відкрити рахунок. Але сталось це лише на початку другого тайму, коли Шовковський спробував виступити спочатку із заміною в атаці Брагару на Волошина, але його команда пропустила.

Як не дивно, за підсумком кутового з лівого флангу від Судакова, із якого спочатку міг забивати головою Егіналду, але Бущан витягнув на лінії, після чого Бондаренко добивав, захисник Динамо рятував, відскок від Бондаря, ще відскок, і ще… Коротше кажучи, стан рахунку на табло змінився, а там уже нехай організатори розбираються з протоколом, бо з такими повторами визначити щось було неможливо.

"Біло-синіх" цей гол дуже розізлив і фактично з нічого вони створили свій чи не найкращий момент за майже 90 хвилин матчу, коли простріл Дубінчака з лівого флангу міг заносити за лінію Волошин, але примудрився перевести м’яч над поперечиною в дотик. Уже тоді було зрозуміло, що Шахтарю не можна сідати в захист і відбиватись, але що ще робити, якщо Криськів на 60 хвилині раптово вирішує стрибати підкатом у ноги Біловару в центрі поля?

"Гірники" залишились у меншості й мали терпіти пів години. Пушич при цьому робив якісь заміни, і одна з них у підсумку зіграла проти його команди. Але навіть у меншості Шахтар спочатку міг знімати всі питання в цій грі, але той-таки Біловар не пустив у ворота удар у дальній кут від Коноплі з правого флангу штрафного. А потім на полі навіщось з’явився Траоре й саме його втрата на власній половині на 87 хвилині завершилась навісом Дубінчака на дальню для свіжого Караваєва, якого вже просто нікому було накривати. Виходить, що команда Пушича прибила сама себе.

У наступному турі київське Динамо прийматиме петровський Інгулець, тоді як посеред тижня гратиме на виїзді проти полтавської Ворскли в Кубку України, а донецький Шахтар спочатку прийматиме в кубковому матчі луганську Зорю, після чого зіграє домашній матч проти одеського Чорноморця.

Динамо Київ — Шахтар 1:1
Голи: Караваєв, 87 — Бондар, 48

Динамо Київ: Бущан — Тимчик (Караваєв, 83), Попов (Біловар, 16), Михавко, Дубінчак — Бражко, Андрієвський (Герреро, 65) — Брагару (Волошин, 46), Буяльський, Кабаєв — Ванат.

Шахтар: Різник — Конопля, Бондар, Матвієнко, Педріньйо Азеведо — Бондаренко (Степаненко, 67), Криськів, Судаков (Марлон, 89) — Зубков (Педріньйо да Сілва, 67), Сікан (Траоре, 76), Егіналду (Франьїч, 89).

Попередження: Андрієвський — Зубков, Педріньйо Азеведо

На 60-й хвилині був вилучений Дмитро Криськів (Шахтар) (грубе порушення).