Football.ua

Україна здолала Шотландію на шляху до чемпіонату світу

Football.ua разом з VBET — преміум-спонсором збірної України з футболу підбив підсумки неймовірної за рівнем емоцій гри.
1 June 2022, 23:42
Чемпіонат Світу-2022: чемпіонат світу з футболу

За сталих умов та відсутності божевільних сусідів поруч із адміністративними межами нашої країни, ми б уже мали говорити про підготовку збірної України до чергового розіграшу Ліги націй УЄФА у контексті можливої участі на чемпіонаті світу в Катарі. Однак, спочатку, ми отримали напад зразка 2014 году, а останні дні лютого 2022 вже не залишили жодних питань стосовного нашого головного ворога в історії. Футбол через повномасштабне вторгнення також постраждав, тому хлопці Олександра Петракова свій матч плей-офф кваліфікації проти Шотландії на її полі зіграв не в березні, а в перший день літнього сезону.

Оскільки запланованої зустрічі вчасно не відбулося, то "синьо-жовті" та "тартанова армія" були вимушені грати товариські матчі, які для нашої збірної проходили в більш вигідному пізньому слоті підготовки. Фактично, доки гравці суперників догравали черговий клубний сезон, ми мали можливість майже повним складом сконцентруватися на в перспективі дуже тяжкому відтинку з п’яти матчів за два тижні. Посилення обойми футболістами з європейських чемпіонатів у цьому плані для нас було дуже суттєвим бонусом.

Господарі обіцяли подарувати нам потужний тиск уже з перших хвилин гри, тому після завершення офіційної передматчевої програми з фантастичним виконанням національних Гімнів обох країн, розпочали втілювати свої обіцянки в реальні дії. Україні було дуже важко швидко призвичаїтися до високих швидкостей, але зрештою команда Петракова зуміла зберегти власні володіння подалі від суттєвих загроз, заплативши за цей відносний спокій для Бущана одразу двома жовтими картками для своїх гравців.

"Синьо-жовті" зробили рішучий крок уперед вдалим захистом на перших хвилинах, після чого почали потроху вибудовувати власні пропозиції в позиційних атаках. Важливим чинником при цьому була наша швидкість розіграшу м’яча та вихід до нападу через довгі переведення. Моменти Андрія Ярмоленка та Романа Яремчука були створені саме таким чином, але пробити Гордона було аж занадто важкою задачею.

Зрештою, цього вдалося досягти на 33-й хвилині, коли Руслан Маліновський з власної половини запустив м’яч на хід Ярмоленку до центральної зони перед штрафним, після чого Андрій у два дотики не тільки приборкав передачу, а й перекинув досвідченого воротаря суперників. "Тартанова армія" виявилася роззброєною після цього нашого випаду, тому станом на завершення першого тайму команда Петракова продовжувала контролювати хід зустрічі.

Тренерський штаб суперників вирішив перебудуватися на гру з чотирма захисниками під час перерви, але "синьо-жовті" підловили їх під час зміни формації подачею Караваєва з правого флангу на Яремчука вже на 48-й хвилині. Україна виконала свій випад убік суперника дуже вчасно, бо надалі Шотландія перехопила контроль над станом справ на полі, проводячи постійні масовані наступи.

Стів Кларк наказав своїм підопічним грати у вертикальний футбол, із протистоянням якому в нас були певні проблеми через різницю в габаритах гравців. Утім, на 79-й хвилині мала місце банальна помилка Георгія Бущана, який не втримав у руках ні, здавалося б, перехоплену подачу з правого флангу, ні добивання від Макгрегора. Навіть Тарас Степаненко не врятував на лінії воріт.

Очікувалося, що тиск ізбоку господарів після цього тільки зростатиме, однак Шотландія геть нічого не вигадала, окрім простої гри флангами, до якої Україна зрештою змогла звикнути. Хлопці Петракова почали ловити суперників на контратаках, але лавина справедливої критики на адресу Артема Добвика, який зіпсував дві контратаки з виходом віч-на-віч проти голкіпера зрештою трохи стихла на останніх секундах зустрічі, коли форвард зрештою переграв Гордона.

Таким чином, перепустку на матч проти Вельсу отримала збірна України. Для Шотландії шлях до Катару завершився невдачею.

Шотландія — Україна 1:3
Голи: Макгрегор, 79 — Ярмоленко, 33, Яремчук, 48, Довбик, 90+5

Шотландія: Гордон — Гікі, Мактоміней, Генлі, Купер (Гендрі, 68), Робертсон — Гілмор (Армстронг, 68), Макгрегор — Макгінн — Адамс, Дайкс (Крісті, 46).

Україна: Бущан — Караваєв, Забарний, Матвієнко, Миколенко — Степаненко (Сидорчук, 90+3) — Маліновський (Шапаренко, 72), Зінченко — Ярмоленко (Зубков, 78), Яремчук (Довбик, 78), Циганков (Мудрик, 72).

Попередження: Дайкс — Яремчук, Маліновський, Шапаренко.