Англійське портове місто Ліверпуль у Прем’єр-лізі представлено одразу двома клубами з багаторічною історією. Однак на початку 2023 року ми з вами стали свідками доволі неординарного явища, коли Ліверпуль та Евертон підійшли до дербі на Енфілді в рамках двадцять третього туру національної першості за тієї умови, що господарі арени, яка бачила чимало яскравих виступів, жодного разу не перемагали в новому році в чемпіонаті. Навіть "іриски" й ті спромоглись створити сенсацію в дебютному матчі Шона Дайча, обігравши лідера чемпіонських перегонів, лондонський Арсенал (1:0).

Окрім того, цей матч відбувався в доволі неприємному для обох сторін контексті — "червоні" перебували на екваторі турнірної таблиці, тоді як гості взагалі знаходились у зоні вильоту. Саме на цей момент потрібно було звертати увагу під час оцінки дій команд у першому таймі — перед нами були фактично два середняки далеко не в оптимальних кондиціях, яким ще й потрібно було відшукати власну гру безпосередньо на полі.

Добре тільки те, що Дайч указує своїм підопічним грати в більш відкритому стилі, аніж це робив Лампард, тому й Евертон інколи навіть можна було побачити в чужому штрафному, хоча Ліверпуль докладав усіх зусиль для того, щоб тримати гру, щонайменше, біля центральної лінії. Вістря атаки у вигляді Елліса Сіммса в "ірисок" не працювало належним чином, тож вони лише зрідка чіплялись на чужій половині.

Проте все це не мало б особливого значення, якби на 36 хвилині удар головою від Тарковські з дальнього кута воротарського, після подачі кутового з лівого флангу від Івобі, не пішов у ліву стійку чужих воріт, а з відскоку не розпочалась би гольова контратака Ліверпуля. Що тут казати, якщо команда Клоппа вже доволі давно настільки швидко не вилітала на чужу половину, і не менш швидко доставляла м’яч під завершальний удар Салаха.

Цей епізод став рідкісним проявом емоцій у першій половині гри, а вже на початку другого тайму господарі поля знову святкували успіх у власній атаці. Як не дивно, знову швидкі дії під час контрнаступу призвели до провалу на флангах оборони Евертона, і з прострілу від Трента з правого краю абсолютно вільний Гакпо перевів м’яч у сітку воріт на дальній стійці.

Після такого старту справи Евертона стали геть кепські, оскільки вирішального кроку до чужої половини поля команда Дайча так і не зробила. При цьому, "іриски" постійно пропускали швидких гравців суперника собі за спини, що виключно додавало роботи Пікфорду, проте не покращувало впевненість гостей.

Ліверпуль міг у підсумку перемогти й зі значно більшим рахунком, проте обмежився двома м’ячами, а Нуньєс записав до свого пасиву ще кілька змарнованих нагод у цьому сезону. Але на загальне враження від гри команди Клоппа кількість забитих м’ячів не вплинула — "червоні" нарешті перемогли без зайвих питань.

У наступному турі Ліверпуль гратиме в гостях проти Ньюкасла, а Евертон прийматиме Лідс.

Ліверпуль — Евертон 2:0
Голи: Салах, 37, Гакпо, 49

Ліверпуль: Аліссон — Александер-Арнольд, Матіп, Гомес, Е. Робертсон — Гендерсон (Мілнер, 79), Фабіньо, Байцетич (Кейта, 89) — Салах (Елліотт, 90), Нуньєс (Жота, 69), Гакпо (Фірміно, 80).

Евертон: Пікфорд — Коулмен, Коуді, Тарковські, Миколенко — Івобі, Гує, Онана (Девіс, 78), Макніл (Мопе, 77) — Дукуре — Сіммс.

Попередження: Робертсон — Коуді, Дукуре, Пікфорд