Із появою на футбольній карті такого турніру як Ліга конференцій УЄФА навіть ранні стадії плей-офф Ліги Європи стали досить цікавим видовищем. У рамках другого за значимістю клубного турніру Старого Світу ми вже бачили протистояння рівня Наполі — Барселона в 1/16 фіналу, а в рамках 1/8 боролася ще одна інтригуюча пара.
Португальський Порту спустився до нас за підсумками групового етапу Ліги чемпіонів УЄФА прямо з групи смерті з Ліверпулем, Атлетіко та Міланом, а ось французькому Ліону довелося вигравати конкуренцію у шотландського Рейнджерса задля досягнення цієї стадії турніру. Очевидно, що за найкращих часів ці команди були гідні плей-офф змагання найвищого рівня, але бачиться так, що і в Лізі Європи цього сезону конкуренція буде максимального рівня.
Звітна гра супроводжувалася серйозними опадами у вигляді дощу, тому очікування від неї були значно зменшені через стан футбольного покриття. А коли вже на першій хвилині важке зіткнення лобами з наступними розтинами перенесли захисник Порту Пепе та півзахисник Ліона Пакета, то взагалі здавалося, що обороти команди наберуть дуже нескоро. На щастя, перше враження було досить помилковим, а після поновлення гри сторони почали активно обмінюватися гольовими ситуаціями.
Статистика вперто показувала перевагу "ткачів" за кількістю ударів у напрямку воріт, проте насправді "дракони" були набагато ближче до голу. У Антоні Лопеша було достатньо роботи відносно виконання прямих обов'язків із порятунку власної команди, і він зовсім від нею не гребував. Ліон переживав один важкий випад за іншим, а у відповідь намагався завантажити м'яч у чужий штрафний за Токо-Екамбі, але футболіст атакуючого плану цього вечора був явно не в найкращих кондиціях.
Пепе довелося знімати з гри після першого тайму через безперервну кровотечу, в той час як Пакета продовжував грати як ні в чому не бувало, хоча і з забинтованою головою. У підсумку для бразильського півзахисника на 59-й хвилині був створений чудовий момент для результативного удару з правого флангу штрафною скиданням п'ятою з центру від Дембеле. Лідер Ліона скористався своєю можливістю, а арбітри так і не знайшли приводів для остаточної фіксації офсайду під час широкої комбінації.
Надалі ми спостерігали багато спроб господарів поля відігратися. Треба сказати, що Порту на свій забитий м'яч дійсно награв, ось тільки із завершальним ударом у його футболістів були величезні проблеми. Уже на п'ятій компенсованій хвилині "дракони" таки відімкнути ворота Лопеша, але знову VAR втрутився до гри з рішенням про офсайд у Мбемба, який завдав потенційного результативного удару, через що операцію з порятунку від вильоту з Ліги Європи португальський колектив був змушений відкласти на тиждень.
Гра у відповідь у цій парі команд пройде у Франції 17 березня.
Порту — Ліон 0:1
Гол: Пакета, 59

Порту: Кошта — Жоау Маріу (Галено, 80), Мбемба, Пепе (Семеду, 46), Сануссі — Урібе, Вітінія — Пепе Акіно, Еванілсон (Мартінес, 72), Отавіо (Консейсау, 88) — Таремі (Війєра, 80).

Ліон: Лопеш — Дюбуа (Гюсто, 82), Мендес, Люкеба, Емерсон — Какере, Ндомбелі — Февр (Ауар, 80), Пакета, Токо-Екамбі — Дембеле.

Попередження: Отавіо, Консейсау — Дюбуа.