Чинний чемпіон англійської Прем’єр-ліги, Манчестер Сіті, у першій частині сезону програвав чи грав унічию дуже рідко, але коли команда Хосепа Гвардіоли на внутрішній арені все ж таки втрачала очки, то з цього робили справжню трагедію. Однак нічого "містяни" з’їздили до Саудівської Аравії за трофеєм Клубного чемпіонату світу-2023, і повертались перед різдвяно-новорічним періодом уже з геть іншим настроєм.

І це було дуже вчасно, як і довгоочікуване повернення до гри Кевіна де Брюйне, якого, утім, Хосеп Гвардіола не захотів бачити в стартовому складі на матч двадцять першого туру національної першості проти Ньюкасла на Сент-Джеймс Парк. Воно й не дивно, бо "містяни" їхали на дуже незручну для себе останнім часом арену на тлі поразки тут у Кубку англійської ліги. Великий успіх, чого з командою Едді Гау останнім часом трапляється дуже рідко.

У цій грі для "сорок" теж не віщували нічого доброго, бо їхні останні результати були просто жахливими, а суперник, хоча й не без проблем у складі, дуже складним. Саме тому від Ньюкасла з перших хвилин ми побачили чіткі наміри грати виключно на контратаках, а тут ще й травма коліна в Едерсона в першій ж атаці господарів зіграла на їхню користь.

Бразильця довелось замінити, від чого оборона Сіті стала ще більш вразливою, аніж просто під час гри із своєю фірмовою високою лінією захисту. Але, незважаючи на це, команда Гвардіоли забила першою. Красиво забила — на 26 хвилині Бернарду п’ятою перевів у дальній кут простріл від Вокера з правого флангу. І тоді здавалось, що навіть невеличкі проблеми в захисті на старті можна якось не помітити за якісною грою в атаці.

Але за другим м’ячем гості явно не поспішали, тоді як суперники просто тиснули в одне й те саме місце й зрештою докорінно змінили хід подій наприкінці першого тайму. Два блискавичні випади на лівий фланг завершились ударами Ісака та Гордона, тож на перерву ми пішли аж ніяк не за того рахунку, який би міг влаштовувати чемпіонів.

Зрозуміло, що за такого ходу подій Ньюкасл у другому таймі мав сідати ще глибше до захисту, а Сіті ще вище піднімати власну лінію атаки. Про будь-які контрнаступальні дії "сорок" при цьому взагалі не йшлось. А що "містяни"? Створювали чималу кількість моментів, але якщо з убивчих позицій влучали у ворота, то це вже було справжнє свято.

Роботи Гвардіолі нічого іншого не залишалось, як знову звертатись до появи на полі Кевіна де Брюйне, а той мав робити свою магію. Звісно, партнери теж мали трішки допомагати, як, наприклад Родрі на 74 хвилині з гольовим пасом від центрального кола, чи Бобб на початку компенсованого часу з класним обіграванням воротаря за мить до гола. Але всі підстави до цього успіху забезпечила лише одна людина — та, на яку чекали найбільше.

У наступному турі Ньюкасл зіграє в гостях у бірмінгемської Астон Вілли, а Манчестер Сіті прийматиме Бернлі.

Ньюкасл — Манчестер Сіті 2:3
Голи: Ісак, 35, Гордон, 37 — Сілва, 26, де Брюйне, 74, Бобб, 90+1

Ньюкасл: Дубравка — Тріпп’єр, Шер, Ботман, Берн — Лонгстафф, Гімараес, Майлі — Альмірон, Ісак, Гордон (Голл, 86).

Манчестер Сіті: Едерсон (Ортега, 8) — Вокер, Діаш, Аке, Гвардіол — Ковачич, Родрі — Сілва (Де Брюйне, 69), Фоден, Доку (Бобб, 82) — Альварес.

Попередження: Гімараес — Родрі, Сілва.