Четвертий у історії розіграш Ліги націй УЄФА офіційно розпочався й для України. Команда Сергія Реброва цього разу знову виступатиме в дивізіоні B і робитиме чергову спробу повернутись до переліку з 16 найкращих команд Старого Світу. Утім, легкого шляху тут точно не передбачається.

Банально тому, що в "синьо-жовтих" зібралась дуже складна група, у якій ніхто не брався визначати наперед фаворитів. Грузія, Албанія та Чехія в суперниках — де ж тут знайти головного претендента на пряму перепустку до найвищого дивізіону або кандидата на пониження в класі? Розпочинався для нас цей шлях у Празі матчем проти "орлів", які вже минулим літом залишили по собі схвальне враження в Німеччині на чемпіонаті Європи-2024.

Цей матч не залишить байдужим нікого, бо після нього вже треба робити певні висновки. Можливо, навіть більш радикальні, аніж ми можемо на те очікувати. Бо просто не було тієї соломинки, за яку можна було б схопитись у пошуках позитивних моментів. Цей перший тайм — це взагалі що таке було? Україна, яка боїться підійти до воріт Албанії 40 хвилин, а потім, коли півень ледь не дзьобнув у одне місце тричі, пригадує, що треба ще й бити кудись у бік Стракоші?

На цьому тлі албанці виглядали переляканими від того, наскільки переляканими виявились підопічні Реброва в своїй роботі з м’ячем. А потім, коли команда Сілвіньйо зрозуміла, що тут і до чого, то почалась банальна паніка біля воріт Трубіна. Якби не проблеми з реалізацією в Лачі та робота Трубіна, то ми б могли піти на перерву за 0:3 на табло й пакувати валізи до готелю.

Так, ті моменти Яремчука та Бражка під саму перерви дали трошки надії на покращення. А те, що ми побачили після перерви, — агресивна команда, яка розуміє, чого хоче, і знає, як цього досягнути, і, зрештою, досягає — так узагалі сподобалось. Немає питань! Гол Коноплі був немов мікстура від страшного кашлю, бо там усе розіграли, як по нотах. Але це ліки лише від симптомів, або взагалі гомеопатія.

За мить привозить на власній половині Бражко, після чого від удару Маная рятує лише реакція Трубіна, однак із заробленого кутового албанці вигадують гол із серією відскоків під удар Ісмайлі. А вже за 12 хвилин ми знову пропускаємо швидкий випад, і там узагалі незрозуміло, хто й за кого мав відповідати під час прострілу Маная на Асані.

Далі пішли якісь заміни, спроби компенсувати дірку ліворуч у атаці у ротації, де Кабаєва, якого банально треба було поміняти через утому, міняти було ні на кого, і гра остаточно розвалилась. Маліновський вийшов — почав гатити з будь-якої відстані. Воно-то слушно, але не тоді, коли до завершення гри менше чверті години, а попереду просто бігає натовп людей без жодної думки. І це було найгірше, що могло статись, окрім рахунку, певна річ.

У наступному турі збірна України гратиме в гостях у Чехії десь неподалік, а Албанія прийматиме Грузію.

Україна — Албанія 1:2
Голи: Конопля, 49 — Ісмайлі, 54, Асані, 66

Україна: Трубін — Конопля, Забарний, Матвієнко, Миколенко — Судаков (Ярмоленко, 72), Бражко (Маліновський, 81), Шапаренко (Ванат, 72) — Циганков (Зінченко, 81), Яремчук, Кабаєв (Піхальонок, 72).

Албанія: Стракоша — Хісай, Ісмайлі, Кумбулла, Мітай — Рамадані, Асллані — Лачі (Беріша, 72), Н. Байрамі (Ходжа, 77), Асані — Манай.

Попередження: Асані