Продовжуються перегони на міжнародному рівні в рамках Ліги націй УЄФА й ми вже дістались другого туру, тож знову потрапили на групу 1 дивізіону A з її гарантованими цікавими двобоями. Португалія та Хорватія кілька днів тому довели це на власному прикладі (2:1), після чого "європейські селесао" наче й не полишали межі стадіону Да Луж у Лісабоні під час підготовки до наступного суперника — Шотландії.

"Тартанова армія" натомість зайшла до розіграшу Ліги націй із поразки вдома проти національної команди Польщі, що на тлі невдалого виступу на чемпіонаті Європи-2024 знову кинуло тінь на колектив Стіва Кларка. І оскільки паралельним темпом розпочиналась гра в Осієку, де Хорватія планувала здобути свої перші залікові бали, шотландці не мали іншого виходу, окрім як чинити опір на полі явного фаворита квартету.

Сказати, щоб Шотландія мала якийсь шалений успіх у цьому плані в першому таймі, було неможливо. Але це той випадок, коли рахунок — на табло, а там 1:0 на користь гостей станом на перерву й португальці цьому так і не змогли зарадити. Хоча й дуже намагались — у одного Леау створених ним власноруч моментів було стільки, що й за весь нещодавній Євро-2024 він стільки не мав на своєму рахунку.

Проте португальський нападник не забивав, на відміну від Скотта Мактомінея, який уже на сьомій хвилині опинився абсолютно один на дальній стійці під час подачі з лівого флангу від Макліна. Проблема Португалії полягала в тому, що надалі вона створила силу-силенну моментів, коли залишалось просто забити, однак так і не змогла відігратись, хоча трибунам Да Луж це видовище під завісу тайму почало відверто набридати.

А все тому, що на полі не було Кріштіану Роналду з перших хвилин, тож у другому таймі Мартінес першочергово усунув цей недолік. І команда дійсно заграла інакше. Немов більш натхненно. Та й забила майже одразу — на 54 хвилині простріл на другий темп від Леау Бруну в дотик у пів колі перед штрафним перевів у дальній кут, і тут уже Ганн не міг дістати за жодних обставин.

Далі гра почала бути схожою на боротьбу сумо, але з елементами трештоку, бо в єдиноборствах під час сутички це все ж таки не вітається. Португалія довго не могла створити якогось якісного моменту, але завершальні чверть години протистояння провела так, що в суперників не було жодного іншого вибору, окрім як прийняти поразку. Лавина моментів просто накрила шотландців із головою.

Вирішувати ж долю гри мав ніхто інший, як Кріштіану Роналду — куди ж без нього. Простріл Мендеша з лівого флангу Жота мав замикати на ближній, але не дотягнувся, тож партнеру довелось добивати в порожні на дальній. 901 гол, переможний, шотландці намагались відповісти, але часу перебудовуватись банально не було. Ще й Кларк до останнього тягнув із замінами й у цьому плані доля його переграла.

У наступному турі збірна Португалії зіграє в гостях у Польщі, а Шотландія поїде до Хорватії.

Португалія — Шотландія 2:1
Голи: Фернандеш, 54, Роналду, 88 — Мактоміней, 7

Португалія: Кошта — Семеду (Далот, 76), Діаш, А. Сілва, Мендеш — Фернандеш, Палління (Р. Невеш, 46), Б. Сілва (Ж. Невеш, 68) — Нету (Роналду, 46), Жота, Леау (Феліш, 68).

Шотландія: Ганн — Ролстон, Генлі, Маккенна, Робертсон — Гілмор, Маклін (Голд, 74) — Крісті (Шенкленд, 87), Мактоміней, Макгінн (Доак, 90+1) — Дайкс (Конвей, 74).

Попередження: Семеду, Р. Невеш, Фернандеш — Крісті, Робертсон, Генлі