Міжнародна павза — ось, що супроводжуватиме нашу життєдіяльність у контексті футбольних змагань упродовж найближчих двох тижнів, однак піти на неї потрібно було все ж таки гучним протистоянням. Неділя, 19 березня 2023 року, видалась дійсно унікальним днем у календарі, оскільки такої кількості принципових протистоянь за один вечір можна лише тішитись. Певна річ, що в пізньому часовому слоті найбільшу увагу вболівальники приділяли саме грі на Камп Ноу, де в черговому епізоді El Clasico каталонська Барселона намагалась здобути першу за багато зустрічей перемогу над мадридським Реалом.

Ішлось у контексті звітного принципового протистояння також і про можливість для команди Хаві відірватись від принципових опонентів на 12 очок у турнірній таблиці, що зрештою могло їх наблизити ще на крок до довгоочікуваного требла на внутрішній арені. А оскільки цей фактор накладав певні обов’язки ще й на колектив Карло Анчелотті, то й не дивно, що гості вирішили першими сходити до атаки, а Бензема дальнім пострілом із лівого флангу доволі швидко перевірив реакцію тер Штегена.

То був відтинок ігрового часу, коли атаки однієї команди швидко змінювались на контрвипади з протилежного боку, і моментів було дійсно хоч відбавляй. Наступні постріли від Левандовські, Роберто та Рафіньї якимось дивом обійшлись для мадридського колективу відсутністю поганих наслідків, а вже невдовзі після цього, на 9 хвилині, команда Анчелотті вперше вийшла до чужої половини з результативною дією на завершення. Хоча, певна річ, що без контакту з головою Араухо подача з лівого флангу за жодних обставин не полетіла б у напрямку воріт.

Але вийшов прикрий для фанатів Барселони автогол, який команда в подальшому ще довго не розуміла, як саме потрібно відігравати. Різноманітними шляхами намагались "блаугранас" спрямувати м’яч до чужого штрафного, проте й суперники почали діяти більш уважно в загрозливій зоні, і самі ідеї господарів ставали дедалі більш прямолінійними. Зрештою усе звелось до виникнення поодиноких моментів біля воріт Реала накшталт удару головою від Крістенсена з подачі кутового з лівого флангу чи його ж спроби п’ятою завершити аналогічний епізод згодом.

Реал не був бездоганним у захисті, однак тримався. Лише питання тривалості оточення штрафного мадридського клубу могло турбувати його фанатів у той момент, адже з часом концентрація все одно має спадати. Власне, це й стало причиною пропущеного під завісу першого тайму м’яча з боку гостей. До штрафного Куртуа полетіла безліч передач суперників, а одного разу відбулось просто занадто багато послідовних відскоків, тож за пострілом Роберто з центральної зони ніхто не встиг прослідкувати.

Цей м’яч Барси підвів цілком закономірну та логічну риску під подіями першої половини гри, у якій господарі мали певну перевагу на м’ячі, але й суперники не дозволяли їм занадто багато, тоді як самі звично розраховували на швидку перебудову. У другому таймі мав місце схожий сценарій із провідною позицією Барселони та захисною моделлю у виконанні Реала, кожна з яких до певної міри була успішною.

Загалом рівна гра, із подекуди виникаючими пострілами Левандовські чи Рафіньї, неначе проживала окреме життя, до якого навіть не намагались втрутитись тренери своїми замінами. Перші ротації відбулись лише у фінальній частині протистояння, і вони зрештою призвели до помітного збільшення обертів у нашій грі. Прокинувся з власними атаками навіть Реал, і на 81 хвилині простріл від правого кута штрафного від Карвахаля в центрі завершив свіжий Асенсіо, проте на пів корпусу заліз при цьому до офсайду.

Поки VAR шукав підтвердження цьому факту, поступово спливав час, що з одного боку грало на користь Барселони, проте команда Хаві вдома захотіла отримати більше. І, зрештою, домоглась свого. На другій компенсованій хвилині дотепне рішення Левандовські зіграти п’ятою на лівому фланзі на Бальде перетворилось на простріл до центру штрафного, куди якраз відкрився зі завершальним ударом Кессьє. Перший гол івуарійця в іспанській першості, який може мати "чемпіонські" наслідки.

У наступному турі каталонська Барселона зіграє в гостях у Ельче, а мадридський Реал прийматиме на власному полі Вальядолід.

Барселона — Реал 2:1
Голи: Роберто, 45, Кессьє, 90+2 — Араухо, 9 (авт.)

Барселона: тер Штеген — Араухо, Кунде, Крістенсен, Бальде — Роберто (Кессьє, 77), Бускетс, де Йонг — Рафінья (Торрес, 83), Левандовські, Гаві (Фаті, 90+1).

Реал: Куртуа — Карвахаль, Мілітао, Рюдігер, Начо (Менді, 62) — Кроос (Родріго, 62), Камавінга (Чуамені, 76), Модрич (Себальйос, 76) — Вальверде (Асенсіо, 77), Бензема, Вінісіус.

Попередження: Роберто, Рафінья, Бальде, Фаті — Начо, Себальйос