Останній тур іспанської Ла Ліги відбувався в форматі бліц-протистоянь, проте організатори національної першості хоча б пошкодували нас, уболівальників, та не змусили спостерігати одночасно за подіями в десятьох паралельних зустрічах. І п’яти поєдинків було достатньо з головою, тим паче коли одним із них було класичне протистояння поміж мадридським Реалом та баскським Атлетіком на Сантьяго Бернабеу.

Окремою історією до цієї гри була новина про те, що нападник "галактікос" Карім Бензема кількома годинами раніше оголосив про свій відхід із команди Карло Анчелотті наприкінці поточної кампанії, тож для нього, як і для Марко Асенсіо та Едена Азара, які зробили аналогічні кроки трохи раніше, звітна зустріч була дуже особливою. У той самий час гостьовому колективу з Країни Басків було взагалі байдуже на те, які почуття має місцева публіка, бо повз "смугастих" ризикувало пролетіти останнє місце в єврокубках від Іспанії на наступний сезон.

А ще не варто було забувати, що Реалу потрібно було зіграти не гірше за мадридський Атлетіко, який боровся проти Вільярреала на полі суперників, для того, що зберегти за собою другу сходинку в турнірній таблиці. Однак із тим, як стартувала команда Карло Анчелотті в звітній грі, далеко не підеш. Уже на дев’ятій хвилині у ворота господарів було призначено пенальті за влучання м’яча в руку Кроосу, який намагався перехопити подачу з правого флангу собі за спину, проте Іньякі Вільямс головою пробив саме в суперника.

Удар із позначки на досвіді взявся реалізовувати Мікель Весга, проте Куртуа витягнув постріл у лівий кут. Забий тоді "леви", і хто знає, як би Реал потім намагався зупинити суперників, які отримали додаткову впевненість у власному успіху. А там ще й Атлетіко в паралельній грі встиг як пропустити, так і забити у відповідь, тож про спокійне життя "бланкос" могли навіть і не мріяти. Проте незабаром почало складатись стійке враження, що м’ячі будуть залітати в будь-якій грі, але тільки не в нашій — настільки команди хвилювались за результат.

Перша половина гри запам’яталась помірними швидкостями та поодинокими спробами команд виходити на ударні позиції. У Реала в цьому плані вдався непоганий вихор у чужому штрафному перед відходом на перерву, однак Родріго та Карвахаль свої майже гарантовані нагоди забити не використали. А вже на початку другої половини Атлетік сміливо сходив до атаки, тоді як Сансету на ближній стійці аж двічі дали змогу пробити на завершення передачі з правого флангу від Де Маркоса. Куртуа рятував, як тільки міг, проте захисту потрібно було теж щось заподіяти.

Реал таким чином пропустив, проте одразу прийшла звістка про подвійний постріл від Осасуни й спочатку стало сумно гостям, адже вони нікуди не потрапляли за таких умов. А потім засмутились і футболісти Анчелотті, бо Атлетіко вийшов уперед із дублем Корреа. Відповідно в нашому матчі "бланкос" вимушено впали у відчай та всі сили спрямовували на атаку.

І якби в Реала ще щось виходило попереду в цьому контексті. Бензема, наприклад, узагалі випад із матчу в такий важливий для себе день. А знайшли ми француза тільки тоді, коли йому подарував право пробити пенальті Берчіче своєю непотрібною відмашкою в боротьбі проти Мілітао за м’яч у повітрі в центрі штрафного. Карім майстерно спрямував удар у центр воріт, після чого під шалені оплески завершив виступи за Реал. Звичайно, це був дуже щемливий момент для усіх присутніх, але "матрацники" в паралельному матчі ці емоції не розділяли та робили все від себе залежне.

Проте, якщо не забивати такі моменти, як, наприклад, ситуацію з прострілом Вінісіуса з лицьової на правому фланзі штрафного під удар Родріго, то далеко не зайти. Команда Анчелотті постійно перебувала на крок від третьої сходинки й італійський керманич із нею точно змирився, коли на 90 хвилині дав зворотну заміну Асенсіо для того, аби той також попрощався з фанатами. А потім надійшла звістка про другий гол Вільярреала й господарям якось відлягло.

У підсумку мадридський Реал фінішував другим у турнірній таблиці, тоді як баскський Атлетік розташувався на восьмому місці та пролетів поміж міжнародну арену в наступному сезоні.

Реал — Атлетік 1:1
Голи: Бензема, 72 (пен.) — Сансет, 49

На 10-й хвилині Мігель Весга (Атлетік) не забив пенальті (воротар).

Реал: Куртуа — Карвахаль, Мілітао, Рюдігер, Начо — Кроос, Камавінга (Чуамені, 58), Себальйос (Асенсіо, 58, Васкес, 90+1) — Родріго, Бензема (Модрич, 73), Вінісіус.

Атлетік: Сімон — Де Маркос, Вівіан, Паредес, Берчіче — Еррера (Саррага, 64), Весга (Венседор, 67) — І. Вільямс, Сансет (Муньяїн, 77), Н. Вільямс (Беренгер, 64) — Гурузета (Р. Гарсія, 77).

Попередження: Себальйос — Сансет, Берчіче