У кожної футбольної команди трапляються важкі часи в історії, а інколи затяжні серії невдач призводять до глибоких кризових станів. І точно в цьому плані не можна було позаздрити київському Динамо, яке з моменту початку нового сезону перемогло шість разів у 17 матчах на внутрішній та міжнародній аренах. Колектив Мірчі Луческу продовжував тримати власних уболівальників у стані невизначеності й перед п’ятим туром Ліги Європи УЄФА, у якому "біло-сині" мали їхати в гості до кіпрського АЕК Ларнака фактично на вирішальний бій осінньої частини сезону.

Жодного здобутого балу за чотири зіграних тури — із таким доробком столичний колектив точно не звик підходити до баталій передостаннього ігрового дня, проте для нього все одно ще не все було втрачено. Оскільки в матчі першого кола "жовто-зелені" перемогли з мінімальним рахунком (1:0), Динамо було достатньо перевершити цю скромну різницю голів задля того, аби відкинути команду Хосе Луїса Ольтри на останню сходинку в турнірній таблиці, і вже з позиції фаворита готуватись до протистоянь у заключному турі.

Для виконання цього завдання "біло-сині" зробили відчайдушну спробу марш-кидку до чужого штрафного на перших хвилинах, яка завершилась моментом у Віталія Буяльського вже на четвертій хвилині. Півзахисник на ближньому куті воротарського завершував простріл Тимчика з правого флангу, але голкіпер якимось дивом устиг скластись під постріл низом. На жаль, подібні спроби киян не мали логічного продовження.

У команди Луческу були суттєві проблеми з увагою, оскільки лінія нападу постійно хапала офсайди за найменшої нагоди хоч трохи загострити монотонне тримання м’яча на чужій половині. Подібна тактика виявилась не тільки згубною для атак Динамо, а ще й дозволила суперникам зловити "біло-синіх" на зайвій упевненості, що все йде за їхнім сценарієм.

Кияни пропустили нелогічний, проте доволі ефектний гол на 26 хвилині, коли подача з правого флангу від Фаража в центрі штрафного завершилась ударом боковими ножицями від Альтмана. Не повинно було бути претензій до голкіпера Нещерета в цьому випадку, бо центр захисту банально покинув наодинці гравця суперників.

Розлюченими виглядали футболісти гостей у момент пропущеного м’яча, але не було помітно, яким саме чином Динамо буде перетворювати цей емоційний вибух на власні атакувальні дії. Позаяк, навіть після кількох невдалих спроб завести м’яч до чужого штрафного, гості все ж таки забили за підсумком видовищного розіграшу. Простріл Вівчаренка з лівого флангу в дотик на ближній кут воротарського для Ваната перевів Буяльський, а нападник учергове забив, з’явившись у стартовому складі власної команди.

Перспективний нічийний рахунок на завершення першого тайму відкривав непогані перспективи для команди Мірчі Луческу на другу половину гру, а момент із нездійсненим ударом Кабаєва ніби підтверджував наші найщиріші побажання. Але трапилась чергова подача, цього разу — із лівого флангу від Енглезу, яку головою завершив у центральній зоні Лопеш. Після такого невдалого епізоду український колектив неначе й не намагався підняти голову.

Жодних проявів характеру з боку Динамо на відтинку з 53 до 80 хвилини. Жодних. Це було дійсно ганебне видовище для українського вболівальника. Так іще й третій м’яч у ворота Нещерета залетів за підсумком контратаки, яку привіз у центрі поля Сирота невдалою передачею, а коли Альтман біля лівого кута воротарського завершував простріл Фаража, то вже Тимчик дав пробити супернику з-під себе.

Луческу десь на завершення повної години ігрового часу кинув до бою Дениса Гармаша, що вважалось таким собі кроком на підсилення атаки на перший погляд. Проте румунський фахівець, напевно, щось таки знав. Півзахисник був чи не єдиним виконавцем, у якого хоча б горіли очі в намаганні врятувати репутацію колективу.

Як підсумок, дві подачі — два голи від Дениса, а гольовими передачами почергово відзначались той-таки Тимчик та захисник суперників, коли в нього влучив скиданням кутового Забарний уже на початку компенсованого часу. Відзначимо також і новачка Перріса, який удало ввійшов до гри з лави для запасних за критичних умов. Але який із того всього був зиск, якщо в підсумку головне завдання не було виконано належним чином?

У заключному турі кіпрський АЕК Ларнака зіграє в гостях у французького Ренна, а київське Динамо буде приймати турецький Фенербахче в Лодзі.

АЕК Ларнака — Динамо Київ 3:3
Голи: Альтман, 26, 73, Лопеш, 53 — Ванат, 45, Гармаш, 82, 90+1.

АЕК Ларнака: Пирич — Росалес (Гонсалес, 89), Мілічевич, Томович, Енглезу — Понс, Луїш Густаву — Фараж (Кіпрос, 83), Альтман (Олатунджи, 83), Дьюрчо (Наум, 89) — Лопеш (Мамас, 66).

Динамо Київ: Нещерет — Тимчик, Забарний, Сирота, Вівчаренко — Буяльський (Перріс, 75), Сидорчук, Шепелєв (Діалло, 84) — Циганков, Ванат (Бєсєдін, 84), Кабаєв (Гармаш, 65).

Попередження: Росалес — Шепелєв, Сидорчук, Циганков, Забарний, Діалло.