Команди-учасниці попереднього раунду Ліги Європи УЄФА працювали без відпочинку одразу після відновлення міжнародної частини клубного сезону. Лише тиждень тому ми говорили про перші протистояння на цій стадії змагань, а цього разу вже спостерігали за матчами-відповідями й відповідно придивлялись до потенційних майбутніх учасників турніру.

Одним із найскладніших випробувань у цей вечір був візит донецького Шахтаря на легендарний французький стадіон Велодром у Марселі, де свої домашні матчі проводить місцевий Марсель. Із собою з Гамбурга при цьому команда Маріно Пушича привезла нічийний рахунок першої зустрічі, 2:2, а також тиждень відпочинку, чого й близько не мали "провансальці". Вони ще й головного тренера за цей час устигли змінити.

Початок гри відбувався саме так, як і мало б відбуватись за умов зміни головного тренера в одній із команд безпосередньо перед протистоянням. Марсель нагадував власну бліду тінь зразка першого матчу й постійно потрапляв у незручні ситуації через пресинг Шахтаря. Уже на першій хвилині ми говорили про гольовий момент для Егіналду, а трохи згодом не забарився й забитий м’яч.

Так, Шахтар цього разу відзначився першим. І зробив це за допомоги цілком аргументованого пенальті за фол Клосса на правому фланзі власного штрафного проти Егіналду, хоча й "провансальці" якось там хотіли оскаржити це рішення німецького рефері. Не мало сенсу, а Судаков тим часом ретельно підготувався до пострілу в правий кут на виконання.

Отже, маємо оптимістичний початок зустрічі, проте було очевидно, що "гірників" просто не вистачить для того, аби всю гру провести в одному й тому самому темпі на чужій половині. Навіть на тайм би не вистачило, якщо чесно, тому вони просто відійшли на власну половину й сподівались на захист. Захист, який цього вечора себе просто дискредитував помилками.

Посеред першого тайму Степаненка атакували в момент необачної передачі Коноплі, і одразу це перетворилось на гольовий пас Аріта на Обамеянга до лівого флангу штрафного. Рахунок у грі та дуелі загалом знову став рівним, після чого ще тривалий час обидві команди немов грали в піддавки одна з одною, не бажаючи відкриватись у власному контролі під контратаки опонентів. Марсель зрештою м’яч собі забрав і ледь не отримав на горіхи від Шахтаря, але Сікан та Егіналду своїми нагодами не скористались.

Як для першого тайму, то в Пушича вже було достатньо інформації для роздумів, а отже треба було робити якісь рішення. Спробували піти вперед від моменту відновлення гри, і якби тоді Конопля забив ударом головою на ближній стійці на завершення подачі кутового з правого флангу, то це був би дійсно шокуючий номер для французької команди. Але "гірники" своєю нагодою не скористались, після чого сталось те, що сталось.

Шахтар припускався все нових помилок, і зрештою Матвієнко на 74 хвилині просто пропустив під ногою подачу Верету з правого флангу в напрямку Сарра собі за спину за активного сприяння цьому Обамеянга. А вже невдовзі Степаненко з травмою завадив Різнику перехопити подачу штрафного з правого флангу від Клосса, після чого Кондогбія спрямував удар майже з лицьової до сітки спорожнілих воріт.

Отже, особливих сподівань на позитивний результат уже не залишалось, але ротація Пушича давала сподівання хоча б на ще один м’яч престижу. Для цього були передумови у вигляді штрафного від Ракіцького та фінального моменту з ударом Невертона, проте, ні, цього вечора гості більше не забивали. Як і господарі, які фінальний відтинок гри немов проводили на класі.

Фінальний свисток німецького головного арбітра Тобіаса Штілера з Обертсгаузена відправив до наступного раунду змагань французький Марсель, тоді як для донецького Шахтаря міжнародні виступи в цьому сезоні добігли завершення.

Марсель — Шахтар 3:1 (перший матч – 2:2)
Голи: Обамеянг, 23, Сарр, 74, Кондогбія, 81 — Судаков, 12 (пен.)

Марсель: Лопес — Клосс, Мбемба, Мейте, Жиго, Мерлен — Унахі (Верету, 64), Кондогбіа, Аріт (Согло, 90+4) — Мумбанья (Сарр, 64), Обамеянг (Ндіає, 85).

Шахтар: Різник — Конопля, Ракіцький, Матвієнко, Азарові (Педріньйо, 84) — Степаненко (Невертон, 83) — Зубков (Швед, 84), Бондаренко (Криськів, 84), Судаков, Егіналду — Сікан (Траоре, 85).

Попередження: Жиго — Егіналду, Конопля, Матвієнко, Степаненко, Ракіцький