Феноменальний сезон леверкузенського Баєра вже сформувався з перемогою команди Хабі Алонсо в німецький Бундеслізі, а те, що ми спостерігаємо після цього моменту — лише спосіб піднести його якомога ближче до ідеального стану. Зокрема, тиждень тому "фармацевти" зробили гігантський крок до омріяного треблу, обігравши римську Рому на її полі в півфіналі Ліги Європи УЄФА з рахунком 2:0.

Саме тому на матч-відповідь на БайАрені все експерти, та що там — навіть головний тренер "вовків" Даніеле Де Россі, дивились так — удасться щось зробити, то й добре. А як ні, то завжди можна посилатись на силу супротивників і ніхто й зайвого слова не вимовить. Усі все розуміють. Тим паче, "вовки" ще мають можливість гарантувати собі Лігу чемпіонів УЄФА й через чемпіонат. Але складати зброю завчасно вони теж при цьому намірів не мали.

Складно було римлянам у цій грі вже з перших хвилин, бо суперники звично намагались тиснути, тоді як "вовкам" наче й треба було відіграватись й думати про атаку, але з цими швидкими флангами Баєра початку треба було поладнати. Спінаццола при цьому вибув із гри першим, у одному з моментів зазнавши пошкодження в боротьбі. А команда Алонсо тим часом нагнітала все дужче.

Зрештою, господарі мали переходити від слів до діла й у них з’являлись моменти геть різного ґатунку, проте з однаковим підсумком — не вдавалось влучити забити м’яч. Навіть у штангу при цьому одного разу поцілив Паласіос дальнім ударом. Паралельно з тим зростав і рівень напруги, тож кілька разів гравці нічогенько так поштовхались у масованих сутичках.

Але леверкузенці свого так і не досягли, і хоча Рома бігала майже весь тайм з одним лишень моментом Лукаку, який виник за підсумком помилки суперників перед власним штрафним на перших хвилинах, саме римляни в підсумку й відкрили рахунок. Азмун зав’язався в боротьбі проти Та під час подачі з лівого флангу, і хоча на нього навіть не летів м’яч, суперник усе ж таки сфолив — пенальті, Паредес забив ударом у центр воріт. А це вже було цікаво.

У другому таймі здавалось, що зараз піде гра в обидва боки поля, бо й "вовки" почали агресивно, і "фармацевти" радо відповідали. Загалом, класичний футбол від Баєра, веселий. Але ж не забивала команда Алонсо до останнього! Якби хтось гравцям Леверкузена сказав, що можна бити не тільки в Свілара, то, можливо, щось би кардинально змінились у цій грі. Проте ні — що не вихід під удар Гложека, то м’яч летить у воротаря, що не ривок Фрімпонга — так знову все у голкіпера. Магніт там заховав десь Міле, чи як?

І на тлі всього цього марнотратства на 65 хвилині Рома отримує другий пенальті на рівному місці. Але Гложек таки зіграв рукою під час подачі кутового з правого флангу на ближню стійку, що вдалось установити за допомоги VAR. Паредес знову був біля позначки й ударом у лівий кут зробив рахунок 0:2. А це вже — реальна перспектива овертаймів, як не крути.

Тут уже Баєр прорвало на повну. Бо горіло все — двоматчева дуелі, нерви гравців та й серія врешті-решт теж нікуди не поділась. Довелось бігти вперед і шукати чергові моменти. Але їх тривалий час не було! Аж до 82 хвилини, коли Свілар пролетів під подачею кутового з правого флангу від Грімальдо на дальній, а Манчіні примудрився невдало підставитись під м’яч.

Якщо ви матимете бажання це назвати везінням — ваша ласка. Але зачекайте, тут ще арбітр Маккелі люб’язно накинув сім компенсованих хвилин. Хто знає, про що йдеться, той усе одразу зрозумів. Баєр дотиснув. І зробив це Станішич, який виявився непотрібним Баварії в цьому сезоні. Зайшов до правого флангу штрафного й із дриблінгу поклав у дальній кут. Усе просто. Але це Баєр Алонсо — для нього цього сезону все дуже просто. Варто тільки зачекати.

Фінальний свисток нідерландського арбітра Данні Маккелі з Віллемстада зафіксував вихід леверкузенського Баєра до фіналу Ліги Європи УЄФА, тоді як для римської Роми єврокубковий шлях цього сезону обірвався за крок до вирішальної гри.

Баєр — Рома 2:2 (перший матч — 2:0)
Голи: Манчіні, 82 (авт.), Станішич, 90+7 — Паредес, 43 (пен.), 66 (пен.)

Баєр: Коварж — Інкап’є, Та, Тапсоба — Фрімпонг (Коссуну, 90), Паласіос, Джака, Грімальдо (Станішич, 90) — Адлі, Гофманн (Вірц, 81) — Гложек (Шик, 74).

Рома: Свілар — Манчіні, Ндіка, Спінаццола (Залевські, 21) — Ель Шаараві, Паредес, Крістанте, Пеллегріні (Абрагам, 81), Анхеліньйо (Смоллінг, 80) — Азмун (Бове, 72), Лукаку.

Попередження: Тапсоба, Та, Вірц — Пеллегріні, Паредес, Залевські