Лише Легія пропонувала за Кузнецова 120.000 доларів

"Насамперед, пропоную звернутися до кар’єри Кузнецова, в якій лише Карпати виявились єдиним клубом, який купив трансферні права на цього футболіста. Зі всіх інших клубів він йшов як вільний агент, часто зі скандалами. Це його характеризує як людину, для якої важливі лише гроші, оскільки в кожному новому клубі він отримував "підйомні", бо приходив туди як вільний агент. Карпати ж його купили за 180.000 доларів і фактично саме у Львові Кузнецов заграв і зробив собі ім’я. А зараз він поливає Карпати брудом. Давайте пригадаємо, що було, коли він прийшов і як він почав грати за Карпати. Напевно, не було людини, яка не казала, що Кузнецов, м’яко кажучи, не дотягує до рівня не те що Прем`єр-ліги, а навіть першої ліги. Чимало фахівців відверто насміхалися з Карпат, які придбали футболіста, який, як казали, радше створений для баскетболу чи волейболу. Натомість в Карпатах проявили терпіння, витримку, виваженість, індивідуальний підхід, і він заграв у Львові. Але перші півроку він практично не грав за основний склад і не відпрацьовував вкладених грошей, хоч йому давали шанси.  

Що було далі? Пограв він у нас рік, забив з десяток голів і став, на його думку, великим і затребуваним футболістом. У результаті Кузнецов почав шукати варіанти, щоб перейти в клуб, який міг дати йому кращі фінансові умови. Хоча його умови в Карпатах були на той час цілком непоганими: 10.000 доларів регулярних щомісячних виплат, а також 50.000 доларів додатково щороку, за умови проведення понад 70% матчів команди у Прем`єр-лізі. Натомість він почав діяти по-партизанськи: розповідати партнерам і тренерам, що в нього є пропозиції, а керівництво Карпат його не відпускає. Хоча насправді на той момент жодної пропозиції по ньому у Карпат не було. Лише згодом прийшов єдиний офіційний лист, від варшавської Легії, яка пропонувала за нього 120.000 доларів. Коли я йому показав цього листа і спитав, чи він вважає нормальним, що такий клуб так його оцінює, Кузнецов сказав, що за жодних обставин не хоче в Легію.

Те, що Батіста на тренуванні дав Кузнецову головою в ніс – правда


"Тут необхідно згадати ще один факт, який досить довго був під завісою таємничості — історія з Батістою. Це, фактично, був наслідок поведінки Кузнецова у колективі — він вже настільки змучив усіх своїм скигленням і зверхністю до партнерів, що команда була на межі, неймовірно наелектризована психологічно. Тож конфлікт з Батістою стався невипадково. І те, що Батіста на тренуванні дав йому головою в ніс – правда. Уся команда тоді засудила Кузнецова —  що він цю ситуацію спровокував. Він довів до ручки і гравців, і тренерів. Після цього Кузнецов був змушений вибачитися при всіх на зборах, це вам підтвердить будь-який футболіст. Він вибачився перед Батістою, перед командою і перед тренерами за свою поведінку.

Коли це сталося, то Олег Кононов, відчуваючи, що це вже крайня точка, сказав президенту, що йому такий футболіст в команді не потрібен, і попросив його працевлаштувати деінде. Президент дав команду агентам знайти Кузнецову новий клуб. Так з’явився варіант із Аланією, яка зробила прийнятну пропозицію Карпатам. Ми схвалили її одразу, хоча й тут Кузнецов постійно ходив, випрошував, просив його зрозуміти, відпустити, бо грати в Росії — це його мрія, бо там такий високий рівень, такого шансу в його житті може більше не бути. "Нема проблем, — казав я йому, — їдь". Ми почали проводити з Аланією переговори. Клуб не готовий був його повністю викупити його контракт, хотів взяти в оренду з правом викупу. Але в разі викупу сума розбивалася на три транші за півтора роки. Ми їм пішли на зустріч, погодилися і на суму, яку вони готові були заплатити, і на три транші. Представники Аланії пояснювали таку схему розрахунків тим, що це державний клуб, зі специфічним бюджетом, фінансуванням, і їм так зручніше. Нема проблем, ми і футболісту пішли на зустріч, бо в нього було дуже велике бажання там грати, а в нас було завдання позбавити колектив його негативного впливу.

Коли ми проводили переговори, Аланія була в Туреччині на зимових зборах. Кузнецов попросився туди поїхати, щоб завершити переговори щодо особистих умов контракту і не втрачати часу для адаптації в новій команді. Коли ми вийшли на завершальну стадію переговорів і дійшли до підписання угоди, виходила така ситуація: у термін, коли Аланія мала проводити останній з трьох траншів, Кузнецов вже би був вільним агентом, оскільки його контракт на той момент діяв ще півтора роки. Відповідно, обумовлена схема вже не могла  спрацювати. Тому було домовлено про те, що Кузнецов має продовжити контракт з Карпатами, щоб ця схема могла бути реалізована. Футболіст погодився, сказав, що немає жодних проблем. Ми йому переслали електронною поштою контракт, сподівалися, що він його підпише і скине назад факсом, що є звичною практикою для футбольних клубів під час зборів. Він і справді підписав цей контракт, переслав нам факсом, з того готелю, де була команда. Все було в порядку, тож ми підписали контракт з Аланією і Кузнецов став гравцем цієї команди." 

Я вас благаю, я все зроблю, поверніть мене з Аланії назад

"Через два дні, тільки-но він підписав контракт з Аланією, він мені дзвонить і каже: "Ігор Михайлович, я передумав. Я не хочу грати в Аланії, бо вони мене ошукали, пообіцяли одні гроші, а дають інші. Домовляйтеся з ними, щоб розірвати цей контракт, я не хочу тут бути". 

Я був приголомшений: "Як ми можемо розірвати контракт, якщо ти щойно його підписав?! Це ж твій підпис на контракті, мій підпис на контракті". 

"Так, але я вас дуже прошу, я вас благаю, я все зроблю, поверніть мене назад", — наполягав Кузнецов. Ми звернулися в Аланію, передали позицію футболіста, але там, звісно, сказали, що контракту розривати ніхто не буде. Я зателефонував Кузнецову і пояснив йому ситуацію.

Таким чином Кузнецову таки довелось поїхати в Аланію, де він провів в оренді півроку. В Росії, як ми пам’ятаємо, він так і не заграв, клуб не скористався правом викупити його трансфер, тож він повернувся до Львова і знову почав проситися у керівництва, у тренерів, назад в команду. Хоча, нагадаю, на той момент було чітке рішення його позбутися – агенти мали знайти йому інший клуб. Наша команда тоді була на ходу, потрапила до Ліги Європи. Що робить Кузнецов – намовляє деяких гравців, які йдуть до Кононова і просять тренера повернути його в команду. Кононов передав це прохання президенту, який підтримав таке рішення. 

Пізніше вже Кузнецов прийшов до Петра Димінського. Я був присутній при цій розмові. Кузнецов почав вимагати в Петра Петровича 50.000 доларів підйомних. Нагадаю, що таку суму Кузнецов мав право отримати лише у випадку, якщо відіграє у Прем`єр-лізі 70% матчів сезону. Оскільки він був в оренді, то, звісно, такої кількості матчів не провів і на ці гроші претендувати не міг. Але він почав благати, мовляв, в нього дуже погана фінансова ситуація, що він взяв в Одесі будинок чи земельну ділянку в кредит. Петро Петрович пішов йому на зустріч, виплатив гроші, на які той фактично не заслужив. Ну що ж, допомогли футболісту, якому тренер дав другий шанс і повернув до складу. Кузнецов почав грати, забив Галатасараю, щоправда, в другій грі був вилучений, в Лізі Європи більше не забивав. В чемпіонаті забив немало м’ячів, навіть почалися розмови про виклик до збірної.

Коли Сергій повернувся з оренди і йшла повним ходом історія з його лікуванням, його батько, який перебував у добрих стосунках з президентом Карпат, в один прекрасний день сказав йому: "А ви думаєте продовжувати з ним контракт? У нього є пропозиції. Ще півроку — і Сергій стане вільним агентом". Петро Петрович щиро здивувався, адже Кузнецов факсом переслав нам підписаний контракт. Натомість сам Кузнецов пізніше скаже, що цей контракт він хоч і підписував, але його не визнає..."

Без відома наших медиків Кузнецов почав бігати по лікарях Шахтаря і Спартака

"Закінчився той довгий для нас сезон у грудні, після матчу проти ПСЖ. Ще варто згадати, що з Аланії Кузнецов приїхав травмований. В нього була проблема з ахіловим сухожиллям на правій нозі. Але, зважаючи на Лігу Європи, він дуже хотів виступати на євроарені і сам просив лікарів, щоб йому кололи обезболюючі. Пізніше ж він в інтерв’ю розповідав про свої подвиги, що "грав на уколах". Хоча це була його власна ініціатива, бо він розумів: в Аланії майже не грав, а ще і тут не грати, це міг бути кінець його кар’єри. Перед тим, як команду взимку відпустили на канікули, лікарі дали йому індивідуальне завдання – описали, що він мав робити, аби залагодити свої проблеми. Це було зроблено у письмовій формі. А Кузнецов замість того, щоб займатися своїм здоров’ям, робив те, що звикли робити футболісти взимку – полетів до теплих країв. Там він три тижні під сонечком відпочивав на пісочку. А коли організм розслаблений, на сонці, морі, всі хвороби відходять на другий план і вже начебто і не турбують. З відпочинку Кузнецов повернувся у бадьорому піднесеному настрої, казав, що його вже нічого не турбує, зі здоров’ям все гаразд.

Команда вирушила на збори в Іспанію, перший тиждень Кузнецов тренувався, зіграв на Copa del Sol перший матч, забив гол і тоді у нього знову почалися проблеми з ахіловим сухожиллям. І що робить цей гравець? Без відома наших медиків почав бігати по лікарях тих клубів, які теж проводили збори в Іспанії – донецький Шахтар і московський Спартак — їздив в готелі до них на консультації, ліки йому якісь виписували... По-перше, це грубе порушення контракту, адже без відома і дозволу медичної служби клубу він не має права звертатися в інші медичні установи. Є ще і моральний аспект, він показово не довіряв нашим лікарям, називав їх "м’ясниками" і відмовлявся в них лікуватися. Після повернення зі зборів у нього й надалі були проблеми зі здоров’ям. Аж раптом Кузнецов прийшов і сказав, що в Шахтарі є препарат "Фактор росту", який начебто допомагає гравцям з подібними проблемами. Наші лікарі домовилися з лікарями Шахтаря, аби йому провели цю процедуру, і всі витрати повністю взяли на себе Карпати. Кузнецов двічі літав до Донецька, ми оплачували переліт, проживання, всі інші витрати. 

Він повернувся, почувався нормально, почав тренуватися, але через деякий час знову відчув біль. Прийшов до клубу і каже, що їде в Мюнхен на операцію. Наші лікарі наполягали, що оперативне втручання в його випадку передчасне, мав пройти час, аби препарат почав діяти. Однак футболіст сказав, що чекати не буде і фактично без погодження з клубом (медичною службою) поїхав робити операцію в Мюнхен. Повернувшись, він приніс рахунок, мовляв, ми повинні його оплатити: за операцію і відновлення після операції. На це ми, звісно ж, не погодилися, бо це пряме порушення умов контракту. Ми взагалі не знаємо, хто і що йому там робив, і просто платити за те, що він собі прийняв таке рішення – абсурд! До речі, дані обстежень, що були проведені на початку літа (у червні) свідчили про післяопераційне ускладнення – запальний процес. А далі він просто зник, його не було на робочому місці".

Як можна вести мову про виплати, якщо футболіста фактично немає в розташуванні клубу?

"Коли ми відмовили, Кузнецов почав звертатися в органи футбольного правосуддя. Контрольно-дисциплінарний комітет в кінці серпня 2011 року зобов’язав його повернутися до Львова і продовжити виконання контракту з Карпатами. А потім, в листопаді Апеляційний комітет йому дав статус вільного агента. Поки тривали ці події і він не приймав участі у грі, ясна річ, ми за цей час додаткові виплати йому не платили. У нас в контракті чітко написано, що він отримує доплату до окладу, коли грає. Як можна взагалі вести мову про  виплати, які контрактом – "чорним по білому" "прив’язані" до факту гри, якщо футболіста фактично немає в розташуванні клубу?

Коли йому надали статус вільного агента, він почав працевлаштовуватись. Пригадайте матч Карпат в Одесі, на відкритті оновленого стадіону, коли ми зіграли внічию 2:2. Кузнецов в цей час був на трибунах і мав вже підписаний контракт з Чорноморцем. Через деякий час він підписав ще один контракт, цього разу із Севастополем. І мав він на руках два підписані контракти, про це всі прекрасно знали! Він і там домовився, і там. Гроші і там, і там взяв. Потім повертав гроші Чорноморцю, бо Севастополь йому запропонував кращі умови. І так він опинився в Криму...

До речі, його "роман" з Карпатами і на цьому не припинився. Можливо, це буде дико звучати, але Кузнецов почав переманювати деяких молодих гравців Карпат, переконувати їх перейти в інші клуби з метою заробити собі на життя зайву копійку. В результаті такої "агентської" діяльності "обробку" пройшли, зокрема, Мартинюк та Габовда. Зрештою, останній таки змінив клуб.

Такою насправді була ця історія з футболістом Сергієм Кузнецовим".

Football.ua

P.S. Наш сайт готов предоставить возможность высказаться футболисту, либо же кому-то из его официальных представителей.