Завершилася 327 доба героїчного протистояння Українського народу російському повномасштабному воєнному вторгненню.

Втрати ворога: 

Серед новин:

- З початку повномасштабної війни Володимир Зеленський пережив понад 12 замахів на життя. Директор ЦРУ Білл Бернс перед початком вторгнення їздив до Києва, щоб попередити Президента України про плани щодо його вбивства. Байден доручив директору ЦРУ надати Зеленському «точні подробиці російських змов».
- НАБУ і САП завершили розслідування справи «Роттердам+» щодо незаконного підвищення цін на електроенергію. Йдеться про другу частину розслідування, під час якого до кола підозрюваних додалося ще 15 осіб.
 
- Велика Британія оголосила про надання Україні "найбільш істотного на сьогодні" пакету бойової допомоги. Туди увійшли:
 
▪️ескадрон танків "Challenger 2"
▪️8 гармат AS90;
▪️ще 100 одиниць бронетехніки, включаючи БТР "Бульдог";
▪️десятки БПЛА;
▪️100 тис. артилерійських снарядів;
▪️100 вдосконалених ракет;
▪️запасні частини для підтримки українських танків та броньованих машин.
 
- У результаті російського ракетного обстрілу Запоріжжя постраждали 9 людей, з них двоє дітей.
 
- Словаччина передала Україні восьму гаубицю Zuzana 2 Howitzer. 
 
- Міністерка оборони Крістін Ламбрехт офіційно пішла у відставку. Її заяву прийняв канцлер Олаф Шольц. Проте, поки її наступника не визначили, Ламбрехт виконуватиме свої обов'язки. 
 
- Співголова фракції «ЄС» Артур Герасимов отримав підозру у недостовірному декларуванні. Нардеп приховував маєток в Іспанії. 
 
- Німеччина починає переміщення систем ППО Patriot до Польщі. Це ті системи, які захищатимуть критичну інфраструктуру Польщі та пункт розвантаження гуманітарної і військової допомоги на кордоні з Україною. 

Щодо дій ворога на окремих напрямках:

Російські окупанти протягом доби завдали 2 ракетних і 6 авіаційних ударів та здійснили понад 20 обстрілів з реактивних систем залпового вогню, зокрема і по цивільній інфраструктурі Харківської, Запорізької та Херсонської областей. Є загиблі та поранені серед цивільного населення.
Високою є небезпека подальших російських авіаційних та ракетних ударів по об’єктах на всій території України.
На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках обстановка без суттєвих змін, наступальних угруповань противника не виявлено. Разом з тим, 16 січня, поблизу українського кордону, розпочалось спільне льотно-тактичне навчання авіаційних підрозділів збройних сил республіки білорусі та росії, які входять до регіонального угруповання військ із залученням бойових літаків обох країн. Таким чином, під виглядом спільного навчання противник посилив бойове авіаційне угруповання в білорусі. З огляду на це, зростає загроза завдання ракетно-авіаційних ударів саме з повітряного простору білорусі. В той же час, танкових, мінометних та артилерійських обстрілів зазнали райони понад тридцяти населених пунктів. Серед них Ветеринарне, Зелене, Тернова, Стариця, Вільча, Бударки і Тополі Харківської області та Середина Буда, Попівка, Павлівка і Кіндратівка на Сумщині.
На Куп’янському та Лиманському напрямках ворог обстріляв райони понад 10 населених пунктів. Серед них — Котлярівка, Крохмальне, Берестове, Вільшана Харківської області, а також Новоселівське, Стельмахівка, Макіївка, Невське і Кремінна Луганської області.
На Бахмутському напрямку вогневого ураження зазнали, зокрема, Роздолівка, Краснополівка, Соледар, Красна Гора, Бахмут, Кліщіївка, Біла Гора, Курдюмівка, Північне та Веселе Донецької області. А загалом понад 15 населених пунктів.
На Авдіївському напрямку під ворожий вогонь потрапили Красногорівка, Бердичі, Кам’янка, Авдіївка, Первомайське, Невельське, Георгіївка, Мар’їнка і Новомихайлівка на Донеччині.
На Новопавлівському напрямку обстріляно Вугледар, Пречистівку, Микільські Дачі та Велику Новосілку Донецької області.
На Запорізькому напрямку від артилерійського вогню постраждали понад 15 населених пунктів, зокрема, Зелене Поле, Ольгівське, Полтавка, Білогіря, Новоданилівка, Оріхів, Новоандріївка, Степове, Гуляйполе і Кам’янське на Запоріжжі.
На Херсонському напрямку окупанти не припиняють терору цивільного населення. Мінометних та артилерійських обстрілів, зокрема, зазнали Гаврилівка, Дудчани, Качкарівка, Зміївка, Берислав, Львове, Новотягинка, Садове, Антонівка, Кізомис та Херсон.
На території росії іноземним громадянам, які перебувають в черзі на отримання громадянства російської федерації, пропонується добровільно призиватися до лав ворожого війська та автоматично отримати громадянство росії. Також, у москві, здійснюється тиск на комерційні структури з метою фінансової підтримки ворожих збройних сил через переказ коштів в розмірі від 10 млн.рублів. Разом з тим, на полігоні Кадамовський Ростовської області, з метою підготовки та подальшого комплектування частин та підрозділів російських окупаційних військ, що беруть участь у бойових діях в Україні, очікується прибуття підрозділів з мобілізованими. В першу чергу доукомплектування стосуватиметься приватної військової компанії “вагнер” та загонів “барс”, які постійно втрачають особовий склад в Україні.
За наявною інформацією, у Новопскові Старобільського району Луганської області, 15 січня, під час застосування ворогом комплексу С-300, одна ракета впала на житловий будинок. Загинули дві цивільні особи.
У населених пунктах тимчасово захопленої території Запорізької та Херсонської областей російські загарбники посилюють контррозвідувальні та режимні заходи, проводять посилені перевірки місцевого населення. Особлива увага приділяється мобільним телефонам.
Підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони України за добу уразили пункт управління, 8 районів зосередження окупантів, склад пально-мастильних матеріалів та склад боєприпасів ворога.

 

Звернення Президента України Володимира Зеленського:

"Те, що сталося у Дніпрі, те, що Росія готує нову спробу перехопити ініціативу у війні, те, що характер бойових дій на фронті потребує нових рішень в оборонному постачанні, – усе це тільки підкреслює, як важливо координувати наші зусилля – всіх учасників коаліції захисту України і свободи. І пришвидшувати ухвалення рішень.

Сьогодні гарний приклад від Великої Британії. Оголошено про новий пакет оборонної допомоги – те що треба. Танки, інша бронетехніка, артилерія. Те, що ми обговорювали з паном Прем’єр-міністром Сунаком. Я дякую тобі, Ріші, дякую кожному британцю за відчутну і своєчасну підтримку!

Від завтрашнього дня цей тиждень стане ще більш активним з точки зору нашої дипломатії. Почне роботу форум у Давосі – Україну почують на цьому глобально важливому майданчику. Наприкінці тижня має відбутися чергове засідання у форматі «Рамштайну». Очікуємо принципових рішень від коаліції наших партнерів. Заплановано й важливі двосторонні переговори.

Кожен день нашого дипломатичного марафону приносить Україні цілком конкретні оборонні плоди. І я дякую всім, хто допомагає нашій державі! Я дякую всім, хто працює заради перемоги України! Слава кожному нашому воїну!". 

Віримо у Збройні Сили України! Разом Ми – сила! Слава Україні!