Перед заключним матчем Волині в 2014 році проти Металіста, на питання Football.ua відповів півзахисник "хрестоносців" Валерій Федорчук, який у команді Віталія Кварцяного грає на правах оренди, маючи на руках чинний контракт з Дніпром.

– Валерію, поступившись з рахунком 2:6 Шахтарю, Волинь видала безпрограшну серію, яка вже налічує чотири матчі і яка ще триває, причому в трьох останніх іграх ви незмінно перемагали. Вас так сильно зачепила поразка на Арені Львів?

– Програвати з великим рахунком завжди неприємно. А в тій грі із Шахтарем прикро було ще й через те, що ми аж ніяк не заслуговували на розгром. Зокрема, за рахунку 3:2 на користь донеччан ми створили поспіль чотири хороших моменти і якби забили хоч один, то рахунок став би 3:3, і хто знає, чим би все закінчилося. Однак усі свої шанси ми змарнували, а три пропущені голи на заключних хвилинах і призвели до такого сумного підсумку. Але ще раз підкреслю, і в тому матчі, і до нього ми грали не погано. Ну а в останніх іграх ми додали перш за все у командній грі, за рахунок чого й перемагали суперників. 

Також слід сказати, що два останні матчі, у Києві та Дніпропетровську, нам довелося проводити на засніжених полях. Скажу прямо, що грати за таких погодних умов насправді дуже важко. Доводиться витрачати чимало зусиль не лише на те, аби обіграти суперника, а й на приборкання м’яча та на те, щоб втриматися на ногах на слизькому полі. Як наслідок, втома настає набагато швидше, ніж на зелених полях. Але за рахунок більшого бажання та характеру, які завжди притаманні Волині, ми зуміли обіграти і донецький Металург, і Іллічівець.

– Дехто каже, що футбол на зеленому полі і на засніженому – це різні види спорту.

– Я б не був настільки категоричним, але різниця, як я вже казав, насправді існує. Коли граєш на снігу, тут на перший план виходять морально-вольові якості та функціональна готовність. Більшу частину ігрового часу доводиться діяти зціпивши зуби і терпіти, терпіти і ще раз терпіти. Звичайно, хотілося б грати на газоні хорошої якості та за плюсової температури. Але погоду футболісти не обирають – що на дворі, в таких умовах і граємо. Футбольні матчі, як відомо, проводяться за будь-якої погоди і в кожній грі можна заробити три очки. А зважаючи на ситуацію в країні, добре, що ми взагалі граємо у футбол і що проводиться чемпіонат країни. Так що нарікати немає на що. 

– У грі з Іллічівцем ви забили три голи за перші півгодини ігрового часу, а в подальшому більше так і не спромоглися бодай ще на один влучний удар. Далася взнаки якість поля, яке ставало дедалі гіршим?

– Ні, стан газону був однаковим і до перерви, і після неї. Просто після того, як рахунок став 3:0, суперник відразу ж один м’яч відіграв і напевне ми десь підсвідомо почали думати про безпеку власних воріт, бо розуміли, якщо пропустимо другий, то можуть виникнути серйозні проблеми. Тобто зіграли, як тепер модно казати, по результату. Головне, зуміли довести гру до переможного для себе кінця і взяли три очки.   

– Після трьох перемог поспіль Волинь піднялася в зону єврокубків. У Луцьку вже почалися розмови щодо участі команди в Лізі Європи?

– До цього ще дуже далеко, адже позаду лише половина чемпіонату. Звичайно, нам хочеться випробувати себе у Європі, тим більше, що команда у нас підібралася непогана, про що свідчать і результати, і сама гра. Але питання, чи буде ставитися завдання боротися за Лігу Європи, ви задали не за адресою. Про це треба питати керівництво клубу. Думаю, це все буде вирішуватися в зимову перерву і вже коли ми повернемося з відпустки, то нам скажуть, що і як. А зараз головне, добре зіграти останній матч, щоб з якомога кращими показниками і в гарному настрої зустріти Новий рік та Різдво.  

– Останній ваш суперник – харківський Металіст. Чого очікуєш від недільного матчу?

– Важка буде гра. Металіст – суперник насправді сильний і досвідчений. Однак я б не став казати, що він є фаворитом нашого поєдинку. Харків’яни не найкращим чином себе показали в Лізі Європи, але в чемпіонаті України грають добре. Зокрема, в останній грі вони в хорошому стилі обіграли Зорю, яка в цьому сезоні демонструє дуже потужний футбол. Показово також і те, що ми з Металістом є сусідами в турнірній таблиці, тож гра буде за шість очок. Адже хто виграє, той і буде зимувати в єврокубковій зоні. 

– Ти згадував, що два останні матчі Волинь грала на засніжених полях. 

– Так, але ми їх проводили у Києві та Дніпропетровську. А на Західній Україні поки що і не так холодно, і снігу немає. Наскільки мені відомо, за прогнозами, до неділі в Луцьку снігу не передбачається. Звичайно, поле буде не ідеальним, але зеленим і  швидше за все, твердим. Однак то не найгірший варіант – головне, щоб газон не був слизьким.

– Волинь гратиме вдома. Тож, напевне, ти разом з партнерами розраховуєте на четверту перемогу поспіль? 

– Так. Дуже хочеться на мажорній ноті завершити осінню частину сезону і піти у зимову відпустку на комфортній позиції в турнірній таблиці. Та й вболівальникам треба під кінець року подарувати перемогу, щоб у них також на Новий рік і Різдво був гарний настрій.  

– І за рахунок чого Волинь може обіграти Металіст?

– Головне, не дозволити Металісту проводити швидкі контратаки, які харків’яни так полюбляють і які у них добре виходять. Ну а попереду ми зараз діємо непогано – багато створюємо моментів та й забиваємо також чимало. Тож проти Металіста головне для Волині, зіграти в свій футбол, і тоді переможну серію ми зможемо продовжити. Однак до стартового свистка арбітра шанси в цій грі рівні – 50 на 50.

Спілкувався Іван Львов, Football.ua