Дійсно історична подія для футбольного світу відбувалася в звітній вечір в албанській столиці, Тірані, де на полі стадіону Арена Комбетаре проводився перший фінал Ліги конференцій УЄФА. Португальський фахівець Жозе Моуріньо дуже любить записувати власне ім’я до переліку знаменних подій, тому він та римська Рома під його чуйним керівництвом не могли пройти повз можливості зіграти проти ротердамського Феєноорда за доволі привабливий за зовнішніми ознаками європейський трофей.

Оскільки за плечима "вовків" було протистояння останнього туру італійської Серії A проти Торіно (3:0), а "гордість півдня" трохи збавила спортивних обертів через тижневий цикл без офіційних поєдинків, то на початку зустрічі обидві команди намагалися нікуди не квапитися. Тиск від футболістів Арен Слота був очікуваним засобом боротьби проти опонентів, проте футболісти Моуріньо виявилися до нього готовими, через що біля їхніх володінь майже не виникало загрози.

На тлі відносно нешвидкої гри несподіване пошкодження Генріха Мхітаряна, яке в підсумку зумовило неможливість продовжувати гру для вірменина, було геть несподіваним. На диво, Рома виявилася готовою й до подібного повороту подій, а Сержіу Олівейра нічим не гірше виступив у центральній лінії. Ба більше — команда Моуріньо на тлі травми одного з визначальних гравців ще й змогла забити.

На 32-й хвилині Дзаньоло ледь зміг обробити переведення на лівий фланг штрафного від Манчіні, після чого якось ще й примудрився проштовхнути м’яч повз голкіпера з гострого кута. Цей гол був дещо несподіваним на тлі загального домінування Феєнорда в пресингу на чужій половині поля, що в підсумку зумовило кволе завершення першого тайму для команди Слота.

Але на другу половину гру нідерландський клуб вийшов аж занадто зарядженим на чужі ворота. Залишалося тільки знайти шляхи для їхнього ураження, чому, як з’ясувалося пізніше, суттєво заважав каркас позаду Руї Патрісіу. То Манчіні підріже м’яча в ближню стійку власних воріт після прострілу з правого флангу, то в хрестовину переведе португальський кіпер дальній постріл Маласії.

Зрештою, тиску Феєнорда мало вистачати задля забитого м’яча, однак Рома вибрала максимально просту тактику грати на відбій, через що суперники раз-по-раз не могли дістатися до завершальної стадії власних наступів. Команда Слота пішла у масований штурм уже ближче до завершення основного часу, проте ми скоріше могли говорити про другий гол від "вовків" під час контратак у той час, аніж про дивовижне рятування становища збоку "зірки півдня".

Зрештою, переможцем першого в історії розіграшу Ліги конференцій УЄФА стала італійська Рома. Нідерландський Феєнорд зупинився за крок до визначного досягнення.

Рома — Фейеноорд 1:0
Гол: Дзаньоло, 32

Рома: Патрісіу — Манчіні, Смоллінг, Ібаньєс — Карсдорп (Вінья, 89), Мхітарян (Олівейра, 17), Крістанте, Залевські (Спінаццолла, 66) — Дзаньоло (Верету, 67), Лор. Пеллегріні — Абрахам (Шомуродов, 89).

Феєнорд: Бейлов — Гертрейда, Траунер (Педерсен, 74), Сенезі, Маласіа (Джаханбакш, 89) — Еуснес, Кьокчу (Волемарк, 88) — Нельсон (Лінссен, 74), Тілль (Тоорнстра, 59), Сіністерра — Дессерс.

Попередження: Пеллегріні, Залевські, Патрісіу, Спінаццола.