Перша хвиля шаленої спеки на території України пішла на невеличкий спад, проте міжнародна частина літньої кампанії триває. Чемпіонат Європи-2024 серед юнаків віком до 19 років відзначається дуже стрімким розіграшем, тому ми вже за тиждень після офіційного початку змагань перебували на межі від завершення групового етапу.

На жаль, перші два матчі збірної України на цьому турнірі ризикували поставити під сумнів нашу подальшу участь у плей-оф. Команда Дмитра Михайленка так і не змогла забити у ворота господарів, Північної Ірландії, та Норвегії, але й не пропускала від своїх суперників (0:0). Однак у залишку це все одно були лише два здобутих залікові бали, тож на заключний матч квартету A проти Італії ми виходили з дуже сумнівними перспективами.

Бо грати доводилось проти молодих "адзурріні", яких правильно роблять, що вважають головними претендентами на перемогу в турнірі. Дві стартові перемоги над тими самими супротивниками, які були в нас, це лише підтверджували. Отже, Італія вже виграла групу на момент початку нашої гри, а нам залишалось лише боротись за власне щастя.

Команда Бернардо Корраді в цьому трохи допомогла — прогнозовано провели глибоку ротацію в межах можливостей регламенту, тоді як у нас вийшла "основа", нехай із одразу кількома претендентами на дискваліфікацію на наступну можливу гру в плей-оф. У підсумку, Пономаренко, Маткевич та Ващенко свої картки таки отримали.

Проте це була справедлива ціна за підсумковий успіх. Так, Україна все ж таки здобула перемогу, про що скажемо, забігаючи наперед. Але це було дуже непросто зробити. Утім, хто б сумнівався. Бо довелось пересилювати власне себе й починати забивати голи на цьому турнірі. Вдалось це зробити вже на восьмій хвилині, коли Паньюкко не зміг перехопити передачу Гусєва на Синчука через правий фланг, а той потім перекинув воротаря.

Пролунало так, ніби початок матчу залишився за нами. Але це неправда. Італія мала три моменти для того, аби відкривати рахунок, поки ми створили свій перший. Якби не Крапивцов та недбалі спроби завершення від Сії та Ебоне, то було б усе дуже погано, а так — вийшов початок, на який ніхто не очікував.

Напевно, після цього нікого й не здивувало, коли суперники забили посеред першого тайму, таки домігшись свого. А ми знову виявили недбалість у захисті під час стандарту, і з м’якого закидання Ді Маджо до правого флангу штрафного відзначився Ебоне. Саме до цього стандарту призвів фол на картку Ващенка, а за мить сфолив на своє попередження й Пономаренко. А там ще й Норвегія в паралельній грі забила перший м’яч, тож усе було дуже погано.

Але не настільки, як це здавалось на початку другого тайму, коли Україна знову пропустила. Романо дальнім ударом із лівого флангу вразив наші ворота, однак уже за мить де в чому схожим м’ячем удалось відзначитись Кревсуну. А потім почалась футбольна гойдалка, у якій кожен міг вийти переможцем.

І тут нам трохи пощастило, бо незграбна дія Корраді на правому фланзі власного штрафного на 73 хвилині коштувала йому другого попередження, а його команді — призначеного пенальті. Тут уже Пономаренко відзначався сам із позначки, поціливши в правий нижній кут. Після цього треба було просто стримати суперників під шаленою зливою, і в епізоді з невдалим ударом головою від Ебоне нам де в чому пощастило знову, але більше Італія нічого не створила.

У підсумку, до плей-оф від групи A вийшли Італія та Україна, а Норвегія гратиме за додаткову путівку на чемпіонат світу-2025 проти третьої команди групи B, тоді як ми з італійцями поділимо поміж собою Францію та когось із пари Іспанія/Туреччина.

Україна U-19 — Італія U-19 3:2
Голи: Синчук, 8, Кревсун, 54, Пономаренко, 75 (пен.) — Ебоне, 34, Романо, 52

Україна U-19: Крапивцов — Гусєв, Мельниченко, Єрмачков, Михавко — Ващенко (Обіная, 89) — Синчук (Тутєров, 89), Кревсун, Гаджиєв (Цуканов, 90+2), Маткевич — Пономаренко.

Італія U-19: Магро — Маньї, Корраді, К’яродія (Мане, 64), Паньюкко — Романо, Гардер (Ліпарді, 69), Ді Маджо (Манніні, 46) — Ангеле (Пафунді, 69) — Ебоне, Сіа (Бартезагі, 77).

Попередження: Ващенко, Пономаренко, Михавко, Маткевич — Корраді

На 73-й хвилині був вилучений Крістіан Корраді (Італія U-19) (друге попередження).