Завершилася 897 доба героїчного протистояння Українського народу російському повномасштабному воєнному вторгненню.


ОРІЄНТОВНІ ВТРАТИ ВОРОГА



ГОЛОВНІ НОВИНИ


- Розвідка росії два тижні знала про можливість атаки на Курську область, але генштаб не доповів путіну, — Bloomberg

- Дії України в Курській області "відповідають політиці США" щодо використання наданого озброєння, — заступниця речника Пентагону Сабріна Сінгх. Утім, заборона на удари ATACMS вглиб росії досі діє.

- Не бачу проблеми, якщо Україна застосує Leopard 2 для просування на території рф, — голова комітету Бундестагу з оборони Фабер. "Із передачею Україні це українська зброя. Це стосується будь-якого матеріалу, зокрема Leopard 2. З нападом росії на Україну територія обох держав є зоною бойових дій. Застосування зброї регулюється положеннями міжнародного права".

- Беленюк здобув бронзу, а Насібов — срібло у греко-римській боротьбі на Олімпіаді-2024.

- Укренерго не прогнозує обмежень споживання електроенергії 9 серпня.

- Україна взяла під контроль газорозподільчу станцію в Суджі, що в Курській області, ​- The Washington Post . До цього росіяни стверджували, що ЗСУ зайняли кілька прикордонних сіл та частину міста Суджа. 

- "Плануємо напрямки співпраці на 2024-2025. Ретельне планування за підтримки західних партнерів критично необхідне для знекровлення ворога. Мав розмову з Верховним головнокомандувачем Об'єднаних збройних сил НАТО в Європі, Командувачем збройних сил США в Європі генералом Крістофером Каволі, подякував за надану військову допомогу та озвучив наші основні потреби, зокрема щодо засобів дальнього ураження та боєприпасів до них. Окремо обговорили питання посилення нашого ППО. Захист наших міст та критичної інфраструктури — важливий пріоритет", — Головнокомандувач ЗС України / CinC AF of Ukraine генерал-полковник Олександр Сирський.

- У Києві презентували застосунок для українських військовослужбовців "Армія+". Нова розробка включає цифрове оформлення рапортів, а також низку інших послуг, покликаних значно спростити службу військовим. В подальшому планується розширити її функціонал: там будуть навчальні курси, військові документи (армія ID), соціальні та інші можливості.

- Трамп під час телефонної розмови сказав Зеленському, щоб він не звертав уваги на фейкові новини про те, що він поступиться путіну. А також про те, що він чітко розуміє, що це за війна і Америка підтримувала й буде підтримувати Україну, — Голова ОП Єрмак в інтерв'ю ЄП.


ІНФОРМАЦІЯ ГЕНШТАБУ ЗСУ ЩОДО СИТУАЦІЇ НА ФРОНТІ


 
Українські захисники продовжують мужньо тримати оборону України.
Із початку доби відбулося 78 бойових зіткнень, окупант завдав 47 авіаційних ударів із застосуванням 56 КАБів, 493 удари дронами-камікадзе та здійснив майже 3391 обстріл позицій наших військ і населених пунктів із використанням різних типів озброєння.
На Харківському напрямку окупанти впродовж дня здійснили шість атак поблизу Вовчанська. Підрозділи Сил оборони успішно відбили п’ять штурмових дій противника, ще одне боєзіткнення триває. За попередньою інформацією, з початку доби втрати ворога склали 75 окупантів вбитими та пораненими, знищено 18 автомобільної та дві одиниці спеціальної техніки, 14 БпЛА, крім того, пошкоджено три артилерійські системи, танк, бойова броньована машина, сім одиниць автомобільної та одну одиницю спеціальної техніки ворога.
На Куп’янському напрямку Сили оборони відбивали три атаки противника в районі Синьківки, Петропавлівки та в напрямку Глушківки, досі триває два боєзіткнення, ситуація контрольована.
22 рази ворог атакував на Лиманському напрямку, намагався просунутися в напрямку населених пунктів Макіївка, Терни, Невське та в Серебрянському лісі, на даний час точиться шість боєзіткнень.
На Сіверському напрямку впродовж дня наші захисники відбивали 12 штурмових дій ворога в районах Івано-Дар’ївки, Верхньокам’янського, Спірного та Виїмки. Досі в трьох локаціях тривають бої.
На Краматорському напрямку мали місце десять бойових зіткнень. Активність окупанти проявляли в районі Часового Яру, Калинівки та Іванівського, сім спроб противника потіснити наші позиції виявились марними, триває три атаки. Ситуація контрольована.
За підтримки авіації, ворог вісім разів намагався вклинитися в нашу оборону на Торецькому напрямку. Протягом дня, окупанти атакували позиції українських оборонців поблизу населених пунктів Північне, Залізне та Нью-Йорк. П’ять штурмів відбили наші захисники, три атаки триває досі.
На Покровському напрямку з початку доби в районах населених пунктів Пантелеймонівки, Новоолександрівки, Воздвиженки, Іванівки, Желанного, Новоселівки Першої та Яснобродівки відбито 20 наступальних та штурмових дій ворога. Ще дев’ять боєзіткнень триває. Наші війська вживають заходи з утримання визначених рубежів. За попередніми даними за сьогодні ворог втратив більше 200 окупантів. Також українськими військовослужбовцями знищено чотири артилерійські системи, бойову броньовану машину, чотири автомобіля, три БпЛА та три одиниці спеціальної техніки. Окрім того, дві артсистеми, три танка, дев’ять автомобілів та одна ворожа одиниця спецтехніки були пошкоджені.
На Курахівському напрямку на цей час доби нараховується три бойових зіткнення. Загарбники зберігають активність, намагаючись просунутися в районах населених пунктів Красногорівка та Костянтинівка. Підрозділи Сил оборони відбили всі атаки. Противник успіху не мав.
На Времівському напрямку відбулося три боєзіткнення в напрямку Водяного та Вугледару. Два ворожі штурми захлинулися, триває бій.
На Оріхівському напрямку наші війська відбили одну атаку противника поблизу Малої Токмачки, противник успіху не мав.
Сьогодні відзначаємо воїнів 57 окремої мотопіхотної бригади імені кошового отамана Костя Гордієнка, які впевнено тримають рубежі та завдають ворогу непоправних втрат.
 
 


ЗВЕРНЕННЯ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ ВОЛОДИМИРА ЗЕЛЕНСЬКОГО


"Сьогодні було вже три доповіді Головкома Сирського – доповіді результативні. Саме такі, які потрібні нашій державі зараз.

​Я вдячний кожному воїну, кожному солдату та командиру, які забезпечують захист наших, українських, позицій та виконання завдань нашої оборони. Українці вміють досягати своїх цілей. І це не ми вибрали досягати цілей у війні. Росія принесла війну на нашу землю і повинна відчувати, що нею зроблене. Ми ж прагнемо якнайшвидше досягати своїх цілей у мирний час – за умов справедливого миру. І це буде.

Сьогодні також була доповідь міністра оборони Умєрова щодо постачання озброєнь та техніки нашій армії. Ми працюємо над тим, щоб постачання було незмінно вчасним. 

Доповідав сьогодні також керівник СБУ Малюк – про наші операції та про делікатну роботу СБУ, яка захищає українців – захищає від російських диверсій та спроб замахів усередині нашої держави.

Слава Україні!"