Час одного з двох кубкових фіналів в англійському футболі настав якраз наприкінці лютого, а на поле легендарного стадіону Уемблі заради довгоочікуваного протистояння у битві за трофей вийшли лондонський Челсі та Ліверпуль. Утім, для "синіх" процедура підняття кубків над головою, після перемоги в Лізі чемпіонів УЄФА, Суперкубку УЄФА та на Клубному чемпіонаті світу, була добре знайома, а от "червоним" дійсно доводилося згадувати про те, як виконувати цю вправу з приємним для душі вантажем.
 
Нерідке явище в останніх сезонах, коли колективи Томаса Тухеля та Юргена Клоппа в очних поєдинках трохи втрачають у властивій їм прудкості, поступаючись у цьому компоненті на користь явно заточеної гри на результат. У звітний вечір був фінал, як ніяк, тож очікувалося, що сценарій матчу буде передбачити досить легко. На щастя, ми помилилися. Команди видали чудовий за змістом та напругою поєдинок, у якому знайшлося місце і словесним перепалкам, і боротьбі, і великій кількості гольових моментів.
 
Єдине, що заважало перетворити цю гру на гольову вакханалію — феноменальна гра на лінії від голкіперів по обидва боки поля. Далекі удари, серії добивань, виходи віч-на-віч — усе це падало на плечі Келлехера та Менді, проте вони в повному обсязі неухильно виконували свою роботу. Можна було лише констатувати, що колективи обирали окремі переконливі за тривалістю фрагменти матчу, коли одна сторона включалася в атаці, а інша — сідала в оборону, після чого вони змінювали один одного.
 
Виглядала ця картина дійсно динамічно, тому основний час матчу пролетів практично непомітно. Визначити лідера на успіх у такій ситуації було дуже складно. Особливо — під завісу першого та другого таймів, коли спалахи виникали у володіннях кожної із сторін. То Менді рятував на якомусь космічному рівні, як в епізоді на 30-й хвилині з ударами Кейта і Мане, то Келлехер вигравав дуелі у суперників, які постійно намагалися пробити йому з дуже гострого кута. До речі, на передматчевій розминці травмувався Тіаго Алькантара, тому саме Набі Кейта зайняв його місце на полі.
 
Гра після перерви для Челсі починалася з шикарного моменту Маунта, якому залишалося увігнати м'яча у правий нижній кут з центрального входу до штрафного майданчика, після закидання Пулішича. Не впорався — влучив у основу каркаса воріт. А вже ближче до середини другого тайму Тіаго Сілва був змушений виносити з порожніх воріт м'яч після того, як Салах зумів перекинути Менді на лівому фланзі штрафного майданчика. Знову констатуємо відкриту гру в цей період, яка за кілька хвилин виявилася підкріплена забитим м'ячем.
 
Так, команди цього вечора ще й примудрилися не забути про голи! Ось тільки VAR неабияк зіпсував їм нерви. Першою жертвою відеоповторів виявився Матіп, якого "обікрали" навіть без власної вини в епізоді. Справа в тому, що поки Трент закидав на лівий фланг штрафного майданчика для Мане, який потім оформив гольовий пас на Жоеля, Ван Дейк блокував Джеймса в положенні "поза грою". Зрозуміло, що арбітри зрештою все побачили на повторі, але нідерландець був здивований.
 
Можна було сказати, що у Ліверпуля вивели з-під носа перемогу у цій ситуації. Проте ні! У Челсі у подальшому було навіть два забиті м'ячі з офсайду, кожен з яких, у Лукаку та Вернера, можна було вважати справедливими. Загалом гра перейшла в овертайми, які сторони однаково розділили між собою для власних періодів активностей, але в рамках правил забити так і не змогли. Кепа вийшов на поле вже під серію пенальті.
 
А ось лотерея виявилася справді напруженою. Команди відмовлялися припускатися помилок, а якщо й були близькі до провалу, то удача все одно залишалася на їхньому боці. Голкіпери вгадали дуже мало ударів, але навіть ті не змогли парирувати. До речі, не був відбитий і останній постріл, а нерви здали якраз у іспанського воротаря Челсі, який останнім у складі своєї команди наближався до м'яча в основній серії, проте пробив вище.
 
Таким чином, у фінальному поєдинку Кубка Англійської ліги успіх святкував Ліверпуль, а лондонський Челсі зупинився за крок від заповітного трофею.
Челсі — Ліверпуль 0:0 (10:11 – пен.)
Челсі: Менді (Аррісабалага, 118) — Чалоба, Тіаго Сілва, Рюдігер —  Аспілікета (Джеймс, 57), Ковачич (Жоржиньо, 106), Канте, Алонсо — Маунт (Лукаку, 73), Пулішич (Вернер, 74) — Гаверц.
Ліверпуль: Келлехер — Александер-Арнольд, Матіп (Конате, 91), Ван Дейк, Робертсон — Кейта (Мілнер, 79), Фабіньо, Хендерсон (Еліотт, 80) — Салах, Мане (Жота, 80), Діас (Орігі, 97).
Попередження: Александер-Арнольд — Ковачич, Гаверц.