Для кожної команди в черговому футбольному сезоні настає свій вирішальний момент, коли все, що було до цього, якось відходить на другий план, а те, що має трапитись після, ще банально не існує, бо підстави для виникнення чогось нового ще мають бути закладені в одній окремій грі. Для Манчестер Сіті та лондонського Арсенала саме матч на Етіхад Стедіум у рамках тридцять третього туру національної першості став таким, після якого б ці два колективи мали б нарешті визначити головного фаворита в боротьбі за чемпіонський титул з-поміж себе.

Напередодні гри команди розділяли п’ять очок у турнірній таблиці на користь "канонірів", які, певна річ, навіть за перемогу над головним конкурентом неможливо було б отримати. Однак у "містян", окрім звітного протистояння, ще були дві гри в запасі, що за сприятливих умов ставало б головним козирем колективу Хосепа Гвардіоли. Разом із тим, столичний колектив приїздив до Манчестера на тлі вкрай невтішної серії з трьох матчів у лізі, за підсумком яких було здобуто всього три очки, а не дев’ять, що було б бажано саме в умовах чемпіонських перегонів.

Господарі поля пішли шукати власного щастя біля чужих воріт уже з перших хвилин протистояння, тож не варто було дивуватись тому факту, що їхні суперники мали проблеми в захисті майже одразу. Трохи збивало з пантелику тільки кількість помилок від Арсенала біля власних володінь. Зрозуміти, що команда Артети з таким багажем далеко не поїде, можна було ще на третій хвилині, коли лише ціною пошкодження для себе Парті заблокував удар від де Брюйне з межі воротарського на завершення передачі з лівого флангу.

А вже за наступного підходу "містян" до володінь Рамсдейла гості пропустили. Де Брюйне навіть не знадобилось перетинати їхню межу для того, щоб виконати завершальний постріл на тлі переді Голанда ще в центральному колі. Арсенал проґавив вихід суперників до атаки через дальній пас Едерсона з власного штрафного, хоча цей маневр Сіті використовував уже не вперше в цьому сезоні. Жодним чином не здивував потім і той факт, що команда Гвардіоли захоплювала все більше простору на чужій половині з кожною наступною атакою.

Захист Арсенала розжарився в підсумку до значно більш яскравого кольору, аніж футболки "канонірів", проте невгамовний клуб із Манчестер уже було важко спинити. Моменти виникали біля чужих воріт ледь не в кожного гравця лінії нападу чинних чемпіонів, і один тільки Голанд мав одразу чотири відмінні нагоди, проте то пробивав повз площину чужих воріт, то навпаки занадто слабко пускав м’ячі в напрямку Рамсдейла й той хоч не без діла стояв у рамці.

Загальне тло протистояння для команди Артети було вкрай невтішним, а тут ще й суперники на завершення тайму домоглись свого вдруге. Подачу зі штрафного від де Брюйне до лівого кута воротарського спочатку порахували як пас до офсайду на Стоунза, але через невеличкий відтинок часу VAR повернувся з рішенням зарахувати удар головою в протилежний верхній кут. За такої переваги однієї над іншою питань щодо рахунку не було взагалі, а ось до здатності гостей його змінити з’являлось дедалі більше сумнівів із кожною наступною хвилиною.

І наче й розпочинав Арсенал другу половину гри з власних позиційних атак, Зінченка перемістили суто на фланг, комбінації на чужій половині почали в’язатись, та й навіть удар у площину від Джаки здалеку хоча б якоїсь якості виконання відбувся. Ситуація була відносно спокійною та перспективною, а потім на полі знову "з’явився" Сіті. Точніше, його туди повернула безглузда помилка під час передачі в центрі поля, після якої Голанд та де Брюйне грою в стінку роздягнули захист опонентів за дві передачі.

Після третього забитого "містяни" відверто сушили гру, у якій виграли взагалі без жодних питань. Аби гостям не було так сумно, господарі навіть вигадали собі проблеми в захисті аж на 86 хвилині, коли Троссар на правому фланзі штрафного покотив до центру під удар Голдінгу. Проте вже в компенсований час Арсенал невдало вийшов із-під пресингу з лівого флангу оборони, і Голанд нарешті забив свій м’яч у цій грі з розкішною гривою, яку до цього вже встиг розпустити в очікуванні на відхід до роздягальні.

У наступному турі Манчестер Сіті зіграє в гостях проти Фулгема, а на Арсенал очікує лондонське дербі проти Челсі.

Манчестер Сіті — Арсенал 4:1
Голи: де Брюйне, 7, 54, Стоунз, 45+1, Голанд, 90+5 — Голдінг, 86

Манчестер Сіті: Едерсон — Вокер, Діаш, Аканджі — Стоунз, Родрі — Б. Сілва, де Брюйне, Гюндоган (Марез, 72), Гріліш (Фоден, 87) — Голанд.

Арсенал: Рамсдейл — Б. Вайт, Голдінг, Габріель, Зінченко — Едегор (Сміт-Роу, 71), Парті, Джака (Жоржиньйо, 60) — Сака (Нкетіа, 81), Жезус (Нельсон, 81), Мартінеллі (Троссар, 60).

Попередження: Родрі — Діаш