Цей сезон англійської Прем’єр-ліги точно ввійде до історії. Бо інтрига в боротьбі за чемпіонський титул залишалась до останнього туру. Манчестер Сіті та лондонський Арсенал провели дивовижні кампанії на внутрішній арені, проте у вирішальний момент усе ж таки хтось із них мав схибити. Кажуть, що в "містян" на те було значно менше шансів, бо вони закривали футбольний рік у національній першості домашньою грою проти лондонського Вест Гема.

"Молотобійці" ні за що вже не боролись і нікому нічого не були винні. Ще й свого головного тренера Девіда Моєса вони ледь не випроваджували останніми результатами в чемпіонаті, де зачепитись за єврокубки на наступний сезон так і не вдалось. Тож гості були невмотивованими, а господарі, навпаки, умотивованими настільки, настільки це собі можна тільки уявити й ще трошки зверху, бо грали вони перед переповненим Етіхадом, який очікував виключно на черговий чемпіонський трофей. А для цього треба було вигравати.

Інтрига. Це слово, із яким ми пройшли крізь увесь сезон англійського футболу. Але зусиллями Фодена вже на другій хвилині цієї гри вона розчинилась. Найкращий гравець чемпіонату підтвердив власний статус прицільним дальнім ударом із правого флангу під протилежну стійку й на цьому мрії Вест Гема про те, що можна відсидітись у захисті, було остаточно поховано.

Але що робити за такого розвитку подій, команда Девіда Моєса просто не знала. Манчестер Сіті тим часом продовжував нарощувати власну перевагу, і в один момент почало здаватись, що ми стоїмо на порозі чемпіонського розгрому, а не просто фінального акорду. Але як би не намагались партнери забезпечити Ерілнгу Голанду черговий результативний удар наостанок у сезоні, він відмовлявся влучати в площину воріт навіть із убивчих ситуацій.

А ще в рамці не треба було забувати про Ареола, тож навіть коли "містяни" перетнули позначку в 10 ударів у бік чужих воріт ще до 25 хвилини, француз усе одно продовжував тримати високу планку. Щоправда, ще одного разу пропустив від того-таки Фодена на 18 хвилині, коли на нього асистував із лівого флангу штрафного Доку, але то вже таке. Нюанси. Хоча їх цього вечора було й не так багато.

І було б ще менше, якби першу половину матчу "містяни" в себе в голові не завершили ще до того, як про це сигналізував арбітр. А воно вийшло так, що суперники дограли до останніх секунд і поклали зусиллями Кудуса феноменальний гол ударом через себе на завершення відскоку від подачі кутового з лівого флангу. Хтось скаже, що в підсумку той гол нічого не важив, але…

Воно може й дійсно так і було, проте все одно ефектно. Та й хоч якось треба було підсолодити гірку пігулку Вест Гему, яку той мав прийняти перед другим таймом, у якого участь в атаці команди Моєса взагалі не передбачалась. Сіті понесло вперед, відбувалась чергова злива ударів по воротах, Голанд так само марнував нагоди, але третій гол команда Гвардіоли все ж таки забила. Родрі. А хто ж іще. Ударом від межі штрафного, як так і треба було. Після цього пригадати можна було тільки святкування, яке розпочалось на полі ще до фінального свистка.

У підсумку Манчестер Сіті з 91 очками завершив сезон англійської Прем’єр-ліги на першій сходинці, тоді як лондонський Вест Гем здобув 52 залікових бали та фінішував дев’ятим.

Манчестер Сіті — Вест Гем 3:1
Голи: Фоден, 2, 18, Родрі, 59 — Кудус, 42

Манчестер Сіті: Ортега — Вокер, Діаш, Аканджі (Аке, 71), Гвардіол — Родрі — Доку, Сілва, де Брюйне, Фоден (Ковачич, 90) — Голанд.

Вест Гем: Ареола — Зума, Мавропанос, Крессвелл — Цоуфал, Ворд-Праус, Соучек, Палмьєрі (Едсон, 71) — Кудус, Антоніо (Ірті, 81), Пакета (Інгз, 86).

Попередження: Едсон