Серія А повернулася з корабля на бал — 10 матчів в один день. З одного боку, подивитися всі було важко, з іншого — цілодобовий марафон дозволяв не вимикати італійський футбол з 13:30 до опівночі. Звісно, якщо у вас у середу було все добре зі світлом.

Чи вніс чемпіонат світу свої корективи, які позначаться на турнірному положенні у травні? Робити висновки поки аж надто рано. Неприємно здивував Наполі, але якби цей матч відбувся до паузи, то замість пошуку логіки більшість би сказала легко й невимушено, що колись це все ж мало би статися. Сталося!

А ще цей тур нам нагадав, що Гільєрмо Очоа грає і за клуби теж. Його перший матч на Апеннінах — це справжня краса!

ІТАЛІЯ. СЕРІЯ А, 16 ТУР

04 СІЧНЯ 2023

Очоа! Pazza Ochoa!

Іноді так буває, що гравцем матчу стає голкіпер команди, яка програла. Особливо коли його ім'я та прізвище — Гільєрмо Очоа. Якби не його феноменальна воротарська майстерність — у ворота "морських коників" залетіли би всі 10 голів. Хоча в епізоді з точним ударом Леау мексиканець міг зіграти на виході і краще, але ідеальних воротарів не буває.

Рахунок міг бути набагато гіршим для господарів і ще з однієї причини — Браім Діас в один момент зробив рахунок 3:0, проте на заваді став VAR і офсайд.

Футбольний Бог протягом усього матчу був на стороні господарів, чиї фанати створили прекрасну атмосферу навіть о 12:30 середи. Але наприкінці зустрічі він вже став на сторону Мілану — за такої тотальної переваги гостей він просто не міг дати Салерно вирвати нічию.

Загалом у виправдання команди з півдня Італії скажемо, що у неї були величезні кадрові проблеми — чого варті одні тільки Кандрева й Маццоккі. Так, у Мілана проблеми з травмами теж присутні, але "россонері" мають значно сильнішу лаву для запасних.

Ввечері подарунок кузенам зробив ще й Інтер. Друге поспіль Скудетто ще можливе?

Українське дербі

Пояснюючи підзаголовок скажемо, що Коваленко та Маліновський вийшли на поле приблизно в один часовий проміжок, мали близько 15 хвилин і грали плюс-мінус поруч. Іноді складалося враження, що Віктор грає цілковито по співвітчизнику. За версією SofaScore — в обох середні оцінки.

По результату ж одні мають корити тільки себе, а інші — висловлювати вдячність VARу, який не зарахував красивий м'яч валлійця Ампаду, який провів хороший матч. Навряд би бергамаски відігралися з 0:3...

Цікавий момент, що за відсутності Драговскі "орлята" по ходу грали мали вимушено міняти другого голкіпера на третього, а саме нідерландця Зута на боснійця Зовко. І в епізоді з голом Гейлунда воротарську помилку не відзначити просто гріх — так пропускати поміж рук у ближній великі майстри не мають. Власне, і рятівний м'яч "Богині" виглядав курйозно — якесь незрозуміле влучання у коління Пашалича.

Спеції за гру — аплодисменти. Якби господарі такі перемогли — язик би не повертався назвати цю звитягу незаслуженою.

Поки один Рим — тріумфує!

Ви колись бачили, аби Темі Абрагам рятував матч? Не коли забиває вирішальний м'яч, а коли виносить м'яч із порожніх воріт на останній секунді! Пробивав, до речі, колумбійський оборонець Джон Лукумі.

Хай навіть єдиним голом у матчі став точний удар Лоренцо Пеллегріні з пенальті (до його призначення питань нема) на старті зустрічі, гра точно не видалася нудною. Моурінью нехай і намагався знову пограти "у своє", та команді Тьяго Мотти це не завадило самій грати у дуже агресивний футбол, а це змушувало господарів відповідати.

Перед початком гри обидві команди вшанували пам'ять Сініші Михайловича. Для "россоблу" було би дуже символічно у першому матчі після трагічної події здобути результат. Та вони показали якісну гру та боротьбу до останнього — все те, що цінувала ця легендарна постать.

...інший Рим — падає!

Лаціо ж свою перевагу в один м'яч після першого тайму не втримав. В епізоді з голом римлян відзначимо блискавичний пас Ніколо Казале. Правоногий центрбек із такою першою передачею — це справді круто. І справді те, що потрібно Мауріціо Саррі. 

Важко сказати, що сталося з "орлами" по перерві, адже до неї їхня перевага була абсолютною. Не дуже хороша — єдине, до чого були претензія.

До речі, знову не обійшлося без Роми. Син екс-гравця і тренера "джалороссі" Еусебіу Ді Франческо по імені Федеріко ефективно вийшов на заміну по перерві — спочатку вдарив так, що любитель путіна Проведель відбив м'яч тільки на ногу Стрефецці, а згодом і віддав на Коломбо. Тож одні "джалороссі" допомогли іншим, так воно буває.

Тренерська перемога Марко Бароні, і ніяк інакше! А от Саррі після гри сказав, що крім Педро не бачить у своїй команді гравців, які виграли все. А значить і не розуміє, чому команда, скажемо так... робить вигляд топової. "Хто ми такі?" — питання з нотками психології від сеньйора Мауріціо.

Відскок у Кремоні

У першому офіційному матчі після зміни керівництва Ювентусу вдалося здобути мінімальну перемогу на останніх хвилинах. Отут якраз ніяких змін — подібне траплялося і навесні. А загалом "зебри" перемогли з рахунком 1:0 на виїзді у рамках Серії А вчетверте поспіль.

Массіміліано Аллегрі приємно здивував складом, довіривши справу молоді. 19-річні Суле і Міретті та 21-річний Фаджолі вийшли на поле з перших хвилин, ще один 19-річний футболіст Ілінг вийшов на заміну. Перший з цього списку виглядав ну дуже пристойно — аргентинець на правому фланзі робив що хотів.

Загалом, слово "відскок" у підзаголовку — це більше акцент на хвилину, коли Аркадіуш Мілік зі штрафного забив переможний м'яч — загалом туринці переважали суперника як за грою, так і за моментами. Хоча "тиграм" слід віддати належне — своє під час рідкісних випадів до атаки вони також знаходили, а особливо небезпечним виявився постріл Дессерса у стійку. 

"Б'янконері" продовжують підкрадатися до першої сходинки. Відстань до Наполі — якісь 7 очок. Щоправда, також вище за команду Макса розташовується його колишня команда — Мілан.

Поверніть нам Наполі!

Той, справжній. Хоча мусимо визнати: у поєдинках проти топів команда Спаллетті не була феноменальною і навесні, проте стабільно брала результат — і з обома римськими клубами, і з Міланом. Тут — не вийшло. І якби Распадорі на останніх хвилинах зміг пробити так, щоб Онана залишився не справах — справедливості було би мало.

Інтер марнував і марнував протягом усієї гри. У Лукаку продовжився матч із хорватами, також із прекрасних позицій не забили Дімарко і Дарміан. "Партенопеї" до вищезгаданого пострілу Распадорі спромоглися хіба на один удар після індивідуальних дій Хвічі, який, до слова, також випав із гри. Власне, хто у Наполі у неї хоча б увійшов?!

Це і справді був матч, в якому одна з команд переважає іншу на 10+ очок. Тільки-от якби у таблиці все було навпаки — виглядало б набагато логічніше. Так, випадковості трапляються (тим паче після аж такої паузи), проте ми більше про зміст, а не тільки про перевагу. Блискавична серія з 11 перемог Наполі у Серії А — обірвана.

Автор голу, до слова, Едін Джеко. Боснієць, на відміну від аргентинця та бельгійця, точно є нападником справи, а не настрою. Але й пас Дімарко відзначимо — це було блискуче виконання роботи.

Цікаве в інших матчах:

- На кого пауза схоже вплинула добре, так це на Сампдорію. Два красиві голи у першому таймі (особливо цукерочка від Габб'ядіні — оцініть знизу) матчу з Сассуоло змусили Деяна Станковича від щастя навіть перехреститися. У "нероверді" нарешті забив Доменіко Берарді, який вже у доброму здоров'ї, проте лише з пенальті і без підсумкової користі для власної команди.

- Верона у свою чергу не особливо покращила своє турнірне становище. Гол Джурича подарував "еллінам" надію на перемогу у матчі з Торіно, до якої у підсумку ближчими були саме "бики". Власне, коли клуб робить тренерські перестановки через моменти з ліцензіями — це вже ознака того, що все не слава Богу.

- Матч ФіорентинаМонца можна охрестити як битву команд, які жахливо стартували, але по ходу сезону почали знаходити свою гру. У випадку других, щоправда, знадобилася зміна тренера.

Гра загалом була весела — і "фіалки" ледь не забили з сухого листа, і "б'янкороссі" Петанья не використав стовідсотковий момент. Що ж до гри Амрабата після чемпіонату світу, то вона залишається на високом рівні. Більш залучений до атаки, але так було й раніше.

- А от в Удінезе все навпаки — старт був ударним, а зараз становище сумне. Після 1:1 у матчі з Емполі серія "б'янконері" виглядає так — 8 матчів без перемог. Втім, цього разу перевага у команди Андреа Соттіла була тотальна, тож живуть надії на повернення до кращих... турів, бо часів — звучить надто гучно.

Збірна туру

 
 
 

Найкращі голи туру:

Сандро Тоналі (Мілан)

Маноло Габб'ядіні (Сампдорія)

Томмазо Ауджелло (Сампдорія)

Алєксєй Міранчук (Торіно)


Аркадіуш Мілік (Ювентус)

 

Наступний тур

ІТАЛІЯ. СЕРІЯ А, 17 ТУР

07 СІЧНЯ 2023

08 СІЧНЯ 2023

09 СІЧНЯ 2023