Донецький Шахтар під орудою Ігора Йовічевіча повернувся до великої гри на тлі тривалої зимньої павзи. Сказати, що "гірники" своєю вбивчою результативністю в першому таймі вразили ледь не на стільки ж, як під час першого матчу проти РБ Лейпциг восени — нічого не сказати. Багато питань було до поточних кондицій команди та її здатність чинити спротив суперникам у ігровому тонусі, проте Шахтар надав на них вичерпні відповіді. Здається, що в цій грі було все: зрілість, характер, витримка та амбіції перемагати. Якщо й на Роазон Парк так зіграють у матчі-відповіді, то це буде якесь свято українського футболу!

Football.ua оцінює гру футболістів донецького Шахтаря у матчі на стадіоні Війська Польського (за 10-бальною шкалою).

Шахтар Донецьк


Анатолій Трубін — 7,0. Із того моменту, як Трубін почав отримувати постійне місце в стартовому складі, щодо позиції голкіпера в Шахтарі перестали хвилюватись. Цього разу на рахунку Анатолія було п’ять сейвів, і кожен із них мав критичне значення для актуального на той момент перебігу справ на футбольному полі. Трубін спокійно грав ногами та своєчасно виходив на перехоплення, а з поведінкою на лінії в нього, начебто, завжди все було в порядку.

Юхим Конопля — 6,5. Важкувато було поратись із завданнями в захисті правому захиснику Шахтаря, коли суперники вирішили перевантажити саме його фланг під завісу зустрічі. Але тоді здавалось, що нові виклики радше розізлили Коноплю в спортивному плані, і він навіть частіше почав долучатись до атак команди, аніж до цього. Відносно решти партнерів, Юхим отримував м’яч трохи частіше за Траоре чи Криськіва, що для гравця його позиції в Шахтарі трохи незвично. Проте, із урахуванням тактики суперників, краще було залишатись саме позаду.

Валерій Бондар — Микола Матвієнко — 6,5. Пара гравців у центрі захисту Шахтаря відіграла напрочуд рівний матч у плані навантажень у своїй зоні, і фактично жодного разу не зіткнулась із серйозними викликами з боку суперників, які б ті створювали власними зусиллями. Звичним чином м’яч перебував переважну більшість часу саме поміж цих двох українських виконавців, і ті спокійно розводили його далі в напрямку атаки.

Богдан Михайліченко — 7,5. Рідко коли матч складається таким чином, що зайвих питань до гри лівого захисника донеччан майже не з’являється. Його підключення до атаки в першому таймі відіграли ключову роль у забитих м’ячах команди, але після перерви стався момент із пропущеним м’ячем, який прийшов саме зі зони відповідальності Богдана.

Тарас Степаненко — 7,5. Ледь не вперше під час єврокубкового матчу капітан Шахтаря погодився з карткою, яку йому виписав арбітр наприкінці першого тайму за невдалий підкат на власній половині. Надалі Степаненко намагався грати більш обережно, але при цьому не уникав боротьби. Перехоплення, допомога парі центральних захисників, і навіть спроби покласти дальній удар накшталт того, що був на зборах у Туреччині — Тарас був ледь не всюди на полі, що цілком відповідає його ролі в команді.

Олександр Зубков — 7,0. На правого півзахисника Шахтаря в цій грі покладались великі сподівання саме з точки зору швидкості команди в атаці. Зубков цей виклик сприйняв доволі спокійно, і намагався повсякчас навантажувати суперників біговою роботою. Трохи не щастило зі завершальним ударом — це треба визнавати, проте навряд чи Адрієн Трюффе матиме бажання пригадувати очні баталії з Олександром на фланзі. А його діагональ через усе поле під час першого голу — вищій рівень майстерності.

Артем Бондаренко — 6,5. Відносно одного з центральних півзахисників Шахтаря можна скласти доволі неоднорідну картину, оскільки з однієї точки зору він реалізував надважливий пенальті наприкінці першого тайму, а з іншої — ледь не привіз гол у власні ворота незадовго до цього. Та й взагалі з передачами в Артема цього вечора якось не складалось, хоча з боротьбою за м’яч справи йшли краще.

Георгій Судаков — 6,0. Із появою Криськіва на постійній основі Судакову буде помітно легше поратись зі своєю зоною ближче до центру поля, оскільки партнер і без того більше полюбляє різати кут усередину штрафного. Звичайно, за таких умов ми все більше будемо бачити Георгія в ролі гравця для чорнової роботи, якої в нього в цьому матчі було дуже багато. Боротьба, розбудова атак команди, а також стандартні положення — такий обсяг завдань узяв на себе 20-річний виконавець, і цілком із ним упорався, нехай і не був аж занадто помітним на полі.

Дмитро Криськів — 8,0. Замінник для Михайла Мудрика — саме таким зневажливим чином ставились до появи Дмитра в стартовому складі на звітну зустріч. Однак він у підсумку дав команді геть інший функціонал, аніж 100-мільйонний новачок Челсі. По-перше, спробуй є відслідкуй його переміщення поблизу штрафного, якщо виступаєш у ролі захисника суперників, по-друге, гра Криськіва наразі відома тільки тим, хто добре слідкував за розвитком його кар’єри. Звідси й з’являються моменти-несподіванки, як в епізоді з першим голом, чи другим гольовим прострілом під пенальті. Дуже якісний матч після зимньої павзи, і недарма півзахисник Шахтаря зараз претендує на звання гравця тижня.

Лассіна Траоре — 6,0. Ніхто достеменно не знає, чи побачимо ми колись буркінійського нападника на такому ж самому рівні форми, як було колись до жахливої травми, проте все, що може станом на зараз дати команді Траоре, він радо віддає. Багато боротьби, пошуку м’яча підігравань партнерам, і навіть бодай-якийсь удар по воротам – форвардів оцінюють, передусім, за результативністю, проте й той самий рояль має на собі хтось тягати.

Данило Сікан, Іван Петряк — дві заміни від Ігора Йовічевіча під завісу гри були зроблені з метою дати команді трохи свіжості під час контратак, і треба визнати, що той-таки Сікан був дуже близьким до того, аби повернути перевагу в два м’ячі своїй команді. Настільки ж якісний гольовий момент, як був у партнера, Петряку отримати чи створити власноруч не вдалось, проте набігав він за ті 20 хвилин, що виділив йому тренерський штаб, добряче.

Бажаєте дізнаватися про головні футбольні новини першими? Підписуйтесь на наш канал у Telegram! Слідкувати за нашим сайтом ви також можете у Facebook, Instagram та Twitter.