Після гарячих вечорів Ліги чемпіонів УЄФА звично наставала черга для команд із Ліги Європи та Ліги конференцій з’ясовувати поміж собою стосунки. Як і у випадку з головним клубним змаганням Старого Світу, робили вони це востаннє в 2023 році. І, як не дивно, не в кожній із груп ситуація була розв’язаною наперед.

Наприклад, у квартеті F, де брали участь французький Ренн, іспанський Вільярреал, грецький Панатінаїкос та ізраїльський Маккабі Хайфа, "червоно-чорні" та "жовта-субмарина" зуміли відірватись від переслідувачів на достатню кількість очок, але поміж собою стосунки ще не з’ясувало. Лобовому зіткнення в останньому турі запобігти було неможливо, тож на полі стадіону Роазон Парк Ренн намагався використати перевагу в два залікових бали над конкурентами.

Команди доволі обережно починали перший тайм, але під його завісу ледь не скотились до бійки — такого рівня емоції вирували на полі. Хоча з перших хвилин узагалі не можна було зробити висновок, що хтось виявить бажання ризикувати, оскільки ціна помилки була очевидною — перше місце в групі. Ренн на правах господарів був дещо більш активним в атаці, але не настільки, щоб претендувати на забитий м’яч.

А потім стався доволі цікавий та несподіваний водночас епізод — на межі лівого флангу власного штрафного Белосян наступив на ногу Баені, за арбітр одразу призначив цілком справедливий пенальті у ворота господарів. Жерар Морено реалізував його ударом у лівий кут, після чого почав звично для себе святкувати "мавпуванням" на камеру, а турецькому арбітру здалось, що то він так провокує чужі трибуни. Та й фанатам Ренна, це було помітно, так здалось. Вийшов конфуз на рівному місці, а автора гола миттєво попередили.

І тільки-но розіграв м’яч у центрі поля колектив господарів, як одразу полетіла діагональ Ле Фе на правий фланг, яку підхопив Ассіньйон, завів м’яч до штрафного, і з гострого кута в боротьбі проти захисника пробив точно поміж ніг надзвичайно досвідченому Пепе Рейні. Прикрий епізоді як для іспанського воротаря, так і для його команди, бо Ренн після того дуже завзято боровся, що вбивало будь-яку інтригу в грі.

Другий тайм розпочався з прикрої новини для "жовтої субмарини", бо один із її двигунів у захисті одразу став — Фойт травмувався, тому одразу довелось випускати Терратса з подальшою перебудовою. І якби на той момент "червоно-чорні" не намагались підловити опонентів на усіх цих тактичних переналаштуваннях, але нічого не вийшло. Натомість Вільярреал на 63 хвилині шокував суперників, коли Ахомаш завершив рейд до правого флангу штрафного ударом із-під Теата в дальній кут.

І ось це вже було цікаво, бо залишалось грати всього пів години, тоді як господарі втратили темп гри та контроль над подіями на полі. Одразу ж почалась ротація Жюльєна Стефана, яка дозволила його команді отримати друге дихання. Але ненадовго. Вільярреал відповів суперникам рівно так само, як і вони в першому тайм. Спочатку відзначився розкішним дальнім ударом у правий нижній кут Блас, але миттєво Баена через стінку з Парехо забезпечив гостям третій м’яч.

І все, наближається матч до завершення, господарі програють, "жовта субмарина" тримає все під контролем, але на 90+5 хвилині відбувається жахлива травма голови в Габбії за підсумком зіткнення з коліном Альбіоля, що дозволяє грі тривати ще ледь не десять хвилин. І тут трапляється найцікавіше — Ле Фе пробиває в поперечину із штрафного перед чужими володіннями, після чого атака дограється до пострілу Ассіньйона в лівий кут.

Тоді здавалось, що це — шалений порятунок Ренна, але в бригади VAR на це була інша точка зору. Нам показали якісь нечіткі повтори ситуації, нічого більш зрозумілим не стало, проте арбітр скасував взяття воріт. ЩО?! Виявилось, що Ле Фе першим доторкнувся м’яча, після відскоку від поперечини, але правила це забороняють. І коли б ще ви побачили рідкісний прояв цього правила, як не на останніх секундах?

Таким чином французький Ренн здобув за цьогорічний груповий етап Ліги Європи УЄФА 12 очок і відповідно посів друге місце в турнірній таблиці та чекатиме на жеребкування попередньої стадії плей-оф. Іспанський Вільярреал натомість набрав 13 залікових балів, тому опинився на першій сходинці й далі гратиме в 1/8 фіналу.

Ренн — Вільярреал 2:3
Голи: Ассіньйон, 37, Блас 78 — Ж. Морено, 36 (пен.), Ахомаш, 63, Парехо, 78

Ренн: Манданда — Ассіньйон, Ву, Белосян (Трюффер, 70), Теат — Бурежо (Блас, 55), Ле Фе, Матич, Нажида (Салах, 70) — Їлдирим (Гуїрі, 69), Тер’є (Калімуендо, 84).

Вільярреал: Рейна — Фойт (Терратс, 48), Альб (Бреретон, 86)іоль, Габбіа, Альтіміра — Акхомаш (Коклен, 73), Капу (Куенка, 86), Парехо, Баена — Ж. Морено, Серлот (Моралес, 73).

Попередження: Ву, Бурежо, Белосян — Альбіоль, Парехо