- Найбільша претензія у мене до Волині, яка просто ігнорує всі рішення КДК і Палати по вирішенню спорів. Також я маю питання до наших дисциплінарних органів. Чому до клуба-боржника не приймаються жодні санкції? Виходить, що Федерація не карає клуби, а клуби не розраховуються з футболістами. Ось такий ланцюжок у нашому футболі.

- На якій стадії зараз твій конфлікт із Волинню?

- Волинь заборгувала мені зарплатню за вісім місяців. Я звернувся в Палату по вирішенню спорів, потім моя справа опинилась в КДК. Там її розгляд затягували як могли. У підсумку весною зняли з Волині три очки, які нічого не вирішували з турнірної точки зору. Команда продовжила ігнорувати всі рішення. Перед сезоном КДК мала застосувати до Волині три дисциплінарних покарання, або хоч одне зі списку: зняти шість очок перед стартом чемпіонату, заборонити заявляти нових футболістів і проводити трансфери, а атестаційний комітет мав не видати ліцензію Волині на участь у чемпіонаті. Нічого зроблено не було.

- За цей час ти спілкувався з представниками Волині?

- В кінці осені буде два роки, як розглядається моя справа. За цей час я два рази спілкувався з генеральним директором Волині Євгенією Жуховицькою. Перший, по телефону, вона пообіцяла розрахуватись зі мною одразу, якщо я погоджусь отримати не всю суму, а лише половину. Я відмовився, це смішно. Другий раз я приїхав до офісу в Луцьк, але вона почала вираховувати ще якісь податки, і загальна сума зменшилась на 20 відсотків. Я знову відмовився. Це принципове питання. Якщо я заробив ці гроші, то чому я повинен від них відмовлятись? Ще мене здивував наш КДК, в енний раз. Волинь звернулась до КДК, щоб через податки урізати суму заборгованості на 20 відсотків. Хоча в моєму контракті вказувалась сума уже за вирахуванням всіх податків. Але в КДК це елементарне питання розглядалось кілька місяців! Ось так затягується справа будь-якими методами.    

- Чому клуби не бояться ігнорувати рішення КДК?

- Поки КДК не почне вводити реальні санкції, ця організація матиме репутацію "балаболів". Їх серйозно уже важко сприймати. Наприклад, Волині дали останній термін, аби розрахуватись зі мною – 26 червня, перед самим стартом чемпіонату. Клуб цього не зробив, але вже пройшло півтора місяці, а в КДК, який збирається щочетверга, це питання навіть не хочуть включати до списку. Постійно знаходяться якісь причини аби мою справу ігнорувати. У мене зібралась ціла папка листів до Конькова, Попова, Гатаулліна, де я прошу розглянути мою справу і вплинути на клуб, але мені навіть нічого не відповідають.

У мене зібралась ціла папка листів до Конькова, Попова, Гатаулліна, де я прошу розглянути мою справу і вплинути на клуб, але мені навіть нічого не відповідають.

- Твій наступний крок?   

- Уже збираю усі документи, і відправлятиму їх до УЄФА. До речі, в КДК мені навіть не хочуть надати документи з рішеннями, які приймались по моїй справі. Це просто нонсенс! Якщо в українському футбол не діють закони і система покарання різна для всіх, то нехай цим займаються в УЄФА. У нас є регламент. Для чого він потрібен, якщо не виконується? Там чітко написано: "До змагань не допускається команда з боргами перед робітниками".                

- Усі дисциплінарні органи повторюють, що зараз важка ситуація в країні, клубам треба протягти руку допомоги.

- Я це розумію. Але Волинь не розраховується зі мною майже два роки. Зробіть це одразу, і всі вже забули б про цю справу. У нинішньому сезоні Волинь підписала нових гравців, заявила легіонерів, виплатила заборгованість перед гравцями за минулий сезон, а мене ігнорують. Про що тоді можна говорити? Яка складна ситуація?    

- Чому КДК затягує час? У тебе є підозри, що хтось про це домовляється зі сторони Волині?

- Напевно. Волинь уже давно мала серйозно бути покараною. КДК збирається по четвергам і розглядає тільки ті питання, які вигідно. Дискваліфікації футболістів, штрафи. А моє питання про невиконання клубом їхнього ж рішення навіть не хочуть включити на розгляд. То якась важлива людина захворіла, то вона кудись поїхала, то ще якась причина. Таке враження, що КДК просто знущається над футболістами, і сміється над усіма. Думаю, в УЄФА швидко розберуться із цими "рішаками". Я хочу щоб люди знали про те як працює наш контрольно-дисциплінарний комітет.      

- Ти не хочеш напряму зателефонувати Віталію Кварцяному?

- Я думаю, він не має відношення до моєї справи. Всіма фінансовими питаннями займається Жуховицька. Мабуть, вона думала що я закрию очі на борги, якщо справу затягувати, чи просто не захочу витрачати час. Але я піду до кінця. Найцікавіше, я дізнався, що гроші, які повинні були нараховуватись на мій рахунок, були в клубі, але потім кудись зникли. Хтось їх присвоїв. Думаю, в Волині потрібно провести аудит і подивитись, як і куди йдуть кошти клуба.

Дмитро Поворознюк, спеціально для Football.ua