ВИТЯГ З ПРОТОКОЛУ
засідання Контрольно-дисциплінарного комітету ФФУ

м. Київ                                                                             12 вересня 2008 року

Присутні члени КДК:

Бальчос М. В.
Бордюгова Г. Ю.
Лутюк Д. М.
Скворцов В. С.

Згідно з нормою пункту 4 статті 62 Дисциплінарних правил ФФУ у зв’язку з відсутністю голови КДК та його заступника веде засідання Бальчос М. В., який має найбільший стаж члена КДК.

На засідання запрошені та беруть участь:

–    Корбут Ю. М. – начальник відділу організації та проведення змагань Прем’єр-ліги (далі – ПЛ);
–    Морозов Р. С. – юрисконсульт ПЛ;
–    Кукуруза Н. П. – член Дисциплінарного комітету ПЛ (далі – ДК ПЛ);
–    Черненко Є. В. – начальник юридичного відділу товариства з обмеженою відповідальністю "Футбольний клуб "Арсенал" (далі ТОВ "ФК "Арсенал").

Порядок денний

1.    Про скаргу футболіста Георгія Деметрадзе на рішення Дисциплінарного комітету Прем’єр-ліги від 30 липня 2008 року щодо невиконання товариством з обмеженою відповідальністю "Футбольний клуб "Арсенал" контрактних зобов’язань.

2.    Різне.

І. Слухали:

Інформацію відповідального секретаря Контрольно-дисциплінарного комітету ФФУ Лутюка Д. М. "Про скаргу футболіста Георгія Деметрадзе на рішення Дисциплінарного комітету Прем’єр-ліги від 30 липня 2008 року щодо невиконання товариством з обмеженою відповідальністю "Футбольний клуб "Арсенал" контрактних зобов’язань."

        Суть справи.

1.    ТОВ "ФК "Арсенал" уклав з футболістом Г. Деметрадзе контракт № 21-Ф від 13 липня 2007 року (далі – Контракт), згідно з яким його прийнято "на посаду спортсмена-професіонала з футболу в футбольну команду "Арсенал-Київ" на період дії контракту, а також Додаткову угоду № 1 до контракту № 21-Ф від 13 липня 2007 року (далі - Угода). У цих документах визначені всі аспекти трудових відносин між футболістом і ТОВ "ФК "Арсенал".

2.    23 червня 2008 року футболіст Г. Деметрадзе звернувся до ДК ПЛ з заявою про невиплату ТОВ "ФК "Арсенал" заробітної плати за травень, червень 2008 року та премії у сумі 181800,00 грн. за підсумками Всеукраїнських змагань з футболу серед професіональних клубів вищої ліги сезону 2007/2008 років, визначеної Угодою.

3.    ДК ПЛ розглянув заяву Г. Деметрадзе 30 липня 2008 року та прийняв рішення: "У задоволенні вимог футболіста Деметрадзе Г. до ФК "Арсенал" Київ відмовити за відсутністю підстав."

4.    Г. Деметрадзе з цього питання звернувся заявою від 30 липня 2008 року до КДК,  щодо заборгованості перед ним ТОВ "ФК "Арсенал" по виплаті заробітної плати за травень, червень 2008 року та премії у сумі 181800,00, але ДК ПЛ його вимогам відповідно до заяви відмовив. А 31 липня 2008 року він подав до КДК мотивовану скаргу у відповідності до Дисциплінарних правил ФФУ.

Дотримуючись визначених статтями 50, 54, 56, 60, 62, 67 Дисциплінарних правил ФФУ процесуальних норм, заслухано пояснення представників:

–    представник ПЛ Морозов Р. С. (…);
–    представник ПЛ Корбут Ю. М. (…);
–    представник ДК ПЛ Кукуруза Н. П. (…);
–    представник ТОВ "ФК "Арсенал" Черненко Є. В. (…).

За матеріалами справи вбачається, що ТОВ "ФК "Арсенал" заперечує свою заборгованість з виплати премії Г. Деметрадзе, передбаченої частиною 3 пункту 3 Угоди, мотивуючи це тим, що згідно з пунктом 4.3 Контракту ТОВ "ФК "Арсенал" надає премію футболістові "В залежності від індивідуальних результатів роботи футболіста та його вкладу в результати виступу команди Клуб може прийняти рішення про додаткове стимулювання футболіста в т.ч. у вигляді премій, доплат, надбавок, тощо. Порядок та умови застосування додаткового стимулювання Футболіста визначаються Статутом та іншими внутрішніми документами клубу".

Натомість, ця умова Контракту сприймається, як загальне правило щодо преміювання футболіста, яка враховує його індивідуальні показники, та діє впродовж усього сезону змагань, тобто, передбачається додаткове стимулювання за результат у конкретному матчі, вихід клубу до наступного етапу кубкових змагань, тощо, які можуть залежати від індивідуальних результатів роботи футболіста та його вкладу в результати виступу команди.

Один з видів додаткового стимулювання, визначених пунктом 4.3 Контракту, передбачено пунктами 1, 2 та частиною 3 пункту 3 та пунктом 4 Угоди:

    "1. Сторони домовились відповідно до п. 4.3. Контракту, що футболіст у вигляді додаткового стимулювання отримає премію в залежності від результату виступу футбольної команди вищої ліги "Арсенал" Київ у Всеукраїнських змаганнях з футболу серед професійних клубів.

    2. Розмір премії залежить від підсумкового місця в Чемпіонаті України, яке займе команда "Арсенал" Київ після закінчення кожного із сезонів, протягом яких діє контракт.

    3.  Розмір премії визначається у співвідношенні до заробітної плати, встановленої в п. 4.1. Контракту, а саме:
(…)
–    За посідання місця не нижче 10-го – 2 кратний розмір заробітної плати.

    4. Сторони домовились, що премія виплачується один раз на рік, а саме після закінчення Всеукраїнських змагань з футболу серед професійних клубів вищої ліги відповідного сезону."

Таке формулювання в Угоді однозначно сприймається таким чином, що незалежно від індивідуальних результатів роботи в офіційних матчах при посіданні командою "Арсенал" Київ місця не нижче 10-го у Всеукраїнських змаганнях з футболу серед професіональних клубів вищої ліги у сезоні 2007/2008 років Г. Деметрадзе має право на отримання премії у розмірі 181800,00 грн.

Виходячи з результатів слухання представників, вивчення та обговорення наявних матеріалів справи, проведеного у відповідності до статей 67, 68, 80 Дисциплінарних правил ФФУ, КДК вважає, що відповідно до умов Угоди однозначно визначено право футболіста отримати премію при досягненні командою місця не нижче десятого у Всеукраїнських змаганнях з футболу серед професіональних клубів вищої ліги у сезоні 2007/2008 років незалежно від його індивідуальних результатів роботи та прийшов до висновків:

    1.    Зазначені умови Угоди є нормами прямої дії, що встановлюють беззаперечне зобов’язання ТОВ "ФК "Арсенал" виплатити футболістові Г. Деметрадзе премію в залежності від результатів виступу команди "Арсенал" Київ у Всеукраїнських змаганнях з футболу серед професіональних клубів сезону 2007/2008 років без будь-яких інших умов, окрім тих, що визначені Угодою.

    2.    Усі необхідні підстави для виплати премії Г. Деметрадзе, передбачені Угодою, настали – за підсумками Всеукраїнських змагань з футболу серед професіональних клубів сезону 2007/2008 років команда "Арсенал" Київ посіла 6 місце в турнірній таблиці чемпіонату України. Враховуючи те, що заробітна плата Г. Деметрадзе становить 90900,00 грн., сума премії становить 181800,00 грн.

    3.    Вимоги футболіста Г. Деметрадзе щодо виплати йому ТОВ "ФК "Арсенал" премії, передбаченої частиною 3 пункту 3 та пунктом 4 Додаткової угоди № 1 до контракту № 21-Ф від 13 липня 2007 року у сумі 181800,00 грн. підлягають задоволенню.

За результатами розгляду справи та керуючись статтями 72, 80 Дисциплінарних правил ФФУ Контрольно-дисциплінарний комітет ФФУ –

Вирішив:

1.    Пункт 1.1 Рішення № 3 Дисциплінарного комітету Прем’єр-ліги від 30 липня 2008 року щодо відмови у задоволенні вимог футболіста Георгія Деметрадзе до ТОВ "ФК "Арсенал" за відсутністю підстав – скасувати.

2.    Зобов’язати ТОВ "ФК "Арсенал" сплатити на користь футболіста Георгія Деметрадзе заборгованість згідно з частиною 3 пункту 3 Додаткової угоди до Контракту № 21-Ф від 13 липня 2007 року у сумі 181800,00 грн. у десятиденний термін з моменту отримання рішення.

3.    Звернути увагу Прем’єр-ліги на:

    –     неналежне оформлення Дисциплінарним комітетом Прем’єр-ліги  прийнятих рішень (невідповідність вимогам пункту 4 статті 72 Дисциплінарних правил ФФУ);
    –    недотримання вимог пункту 4 статті 50 Дисциплінарних правил ФФУ щодо остаточного обговорення та ухвалення рішення за закритими дверима;
    –     неетичну та некоректну поведінку на засіданні КДК представника Прем’єр-ліги Корбута Ю. М.

У відповідності до пункту 2 статті 75 Дисциплінарних правил ФФУ рішення КДК може бути оскаржене до Апеляційного комітету ФФУ не пізніше 10 днів з моменту його отримання.


Відповідальний секретар                    Д. М. Лутюк