Молодіжний чемпіонат Європи-2023 поступово набирає оберти й якось непомітно ми дістались до другого туру групового етапу, у перший ж ігровий день якого грала збірна України серед юнаків віком до 21 року на момент початку кваліфікації. Перемога над Хорватією кілька днів тому відкривала для нас нечувані можливості, оскільки вже за підсумками вечора команда Руслана Ротаня мала шанс достроково забезпечити собі місце в плей-оф.

Для виконання цього престижного завдання "синьо-жовтим" потрібно було набуття чинності одразу двох факторів: матч другого туру проти представників однієї з країн-господарок турніру, Румунії, на полі стадіону Стяуа в Бухаресті потрібно було вигравати, а вже потім можна було спокійно подивитись за тим, як те саме намагається зробити Іспанія в грі проти Хорватії.

Однак, і це було для всіх очевидно, ніхто просто так на "домашньому" турнірі перемогу нам віддавати не планує. Еміл Сендой надіслав своїм підопічним потужний сигнал, зробивши одразу шість замін у стартовому складі, тож зіграти "як Іспанія кілька днів тому" хлопці Сергія Реброва вже не мали можливості. А тут румуни ще й надивились на наші помили в стартовій грі проти Хорватії в контексті гри в захисті, увімкнули високий пресинг із перших хвилин і Україна дивом сама собі не привезла пропущений м’яч, проте Мунтяну двічі дав маху на завершенні моментів.

Лише після десяти хвилин дуже невпевненого футболу в нашої команди щось почало зароджуватись у атакувальній фазі. Перелік гольових моментів відкривав карколомний пас Бражка з глибини на правий фланг штрафного для Кащука, але той не переграв голкіпера ударом низом під дальню стійку. У Олексія взагалі цей маневр був неначе натренованим заздалегідь, бо ще до перерви він отримав дві схожі нагоди, однак кожного разу зазнавав невдачі за схожих умов. Ротань та вболівальники хапались за голови, а голкіпер Румунії почував себе дуже самовдоволеним.

У матчі, у якому команди майже не зупинялись, Україна постійно пробувала перехопити ініціативу остаточно. Але зрештою виходило, хіба що, завантажити вчергове передачу до чужого штрафного майданчика, де, переважним чином, на випередження відмінно грав захист суперників. У той самий час біля воріт Трубіна продовжували виникати неприємні моменти, тож може воно й на краще, що важкий перший тайм усе ж таки добіг до завершення раніше, аніж трапилась гольова дія з обох сторін.

У другій половині команди розпочинали в більш урівноваженому стилі, але перевага команди Ротаня ставала дедалі більш помітною. Усе дійшло в підсумку до того, що ми майже не виходили з чужої половини, створювали дійсно відмінні нагоди забити, але постійно чогось не вистачало. Наприклад, трохи везіння, як у моменті з влучанням Сіканом у поперечину на 56 хвилині на завершення прострілу з правого флангу.

А ігровий час утім ніхто не міг зупинити, тож чим далі заходила гра, тим більш нервово сприймалась кожна наступна невдача перед чужими воротами. Заміни від Ротаня допомагали лише трохи прискорити рух м’яча, хоча й моменти свіжі гравці створювали доволі непогані. Пригадується постріл Ваната з правого флангу штрафного в ближній кут, із яким упорався воротар ногами, а ось на 89 хвилині з протилежного боку в Брагару все вийшло більш удало. Передачу воротарським необачно зрізав у сітку власних воріт Дікан, але нашій радості все одно не було меж.

Але потім стався якийсь іспанський сором, коли за дві хвилини під час підготовки штрафного суперників біля наших володінь Ванат навіщось штовхнув Раковіцана. Да так, що навіть без VAR арбітр миттєво ухвалив правильне рішення вилучити нашого гравця з поля. І нехай потім було дуже лячно за кожного польоту м’яча в напрямку воріт Трубіна, проте поводити себе таким чином на полі не можна.

У заключному турі групового етапу молодіжного чемпіонату Європи-2023 збірна Румунії гратиме проти Хорватії на цій самій арені, а Україна на Жулешті протистоятиме Іспанії.

Румунія U-21 — Україна U-21 0:1
Голи: Дікан, 89 (авт.)

Румунія U-21: Тирновану — Пантя, Раковіцан, Дікан, Цику — Ліксандру (Поп, 82), Скречу (Кимпану, 82) — Ішфан, Мунтяну (Албу, 57), Петріла (Попеску, 57) — Маркович (Бирліджа, 68).

Україна U-21: Трубін — Сич, Батагов, Таловєров, Вівчаренко — Бондаренко (Очеретько, 86), Бражко (Желіхко, 86) — Кащук (В’юнник, 77), Судаков, Криськів (Брагару, 68) — Сікан (Ванат, 68).

Попередження: Ліксандру, Петрілу, Раковіцан, Албу, Думітреску (не на полі)

На 90+1-й хвилині був вилучений Владислав Ванат (Україна U-21) (неспортивна поведінка).