Блискавичний перебіг подій на молодіжному чемпіонаті Європи-2023 рано чи пізно мав би сповільнитись в очікуванні на вирішальний поєдинок, проте до цього моменту нам потрібно було ще пройти крізь півфінальні двобої. Початок звітного вечора подарував нам ім’я першого учасника майбутньої великої гри — Англія без жодних несподіванок не залишила шансів Ізраїлю (3:0), після чого ми мали перейти до найбільш інтригуючої пари цієї стадії.

Власне її такою робила саме збірна України, оскільки Іспанію з її видатним поколінням виконавців багато хто міг очікувати побачити за крок до фіналу, а ось "синьо-жовтих" на тлі Франції в чвертьфіналі — навряд чи. Але команда Руслана Ротаня здійснила, здавалося б, неможливе (3:1), і тому цілком заслуговувала на унікальний шанс позмагатись за трофей проти, судячи з усього, найсильнішої команди цього турніру.

Уже з перших хвилин матчу "Фурія Роха" робила все від себе залежне, аби виключно підтвердити свій статус. М’яча нас позбавили дуже швидко, тому знову почали з’являтись необачні дії поблизу власних воріт. А звідти походили й небезпечні моменти накшталт ситуацій із ударами Сансета й Баени, яким то заважав Трубін, то влучність виконання. Тривати так довго точно не могло, тож наша збірна ухвалила рішення відводити загрозу з власної половини.

І вийшло це зробити через усього лишень одну вдалу передачу з глибини на хід Мудрику, який той перетворив у межах чужого штрафного на простріл у напрямку Бондаренка, який із допомогою попереднього рикошету від захисника дістався до завершального пострілу в ближній кут. На такий розвиток подій іспанці точно не могли розраховувати, але відповіли вже незабаром ледь не дзеркальним епізодом. Пас із глибини правого флангу від Віктора Руїса проспав Батагов, після чого Бражко, Трубін та Таловєров так і не зупинили Руїса.

Проблема полягала ще й у тому, що вже через невеликий відтинок часу Україна пропустила й другий гол. Тут уже розвалилась наша опорна вісь і ніхто не втртимав під опікою Сансета, який із підготовкою добряче вгатив низом у лівий кут. Іспанії цей м’яч надав упевненості, а нам, навпаки, клопотів у побудові наступів. Лише момент у Сікана з ударом на завершення передачі Мудрика  в дальній кут, який парирував голкіпер, можна було швидко згадати.

Другий тайм натомість команда Ротаня розпочинала доволі оптимістично — із високого пресингу, результати якого можна було б отримати миттєво, якби Бондаренко влучив дальнім ударом. Цього не сталось, а вже на 54 хвилині Артем біля власних воріт не впорався з вибиванням м’яча, чим скористався Бланко та засмутив Трубіна прицільним пострілом.

Цей момент став викликом для кожного "синьо-жовтого", а також нашого тренерського штабу. Ротань кинув у бій десант із трьох замін, але найбільш вірогідний момент для голу ми не використали незадовго до того, коли дальній постріл Бондаренка парирував Тенас. А більше в нас фактично нічого й не було в цей вечір, тоді як суперники почали бити якісь рекорди влучності, і з ударами на виконання від Ороса та Серхіо Гомеса Трубін не мав ніяких шансів упоратись.

Фінальний свисток бельгійського рефері Еріка Ламбрехтса відправив до фіналу молодіжного чемпіонату Європи-2023 збірну Іспанії, тоді як Україна зупинились за два кроки до заповітного трофею. У вирішальній грі команда Санті зіграє проти Англії 8 липня.

Іспанія U-21 — Україна U-21 5:1
Голи: Руїс, 17, Сансет, 24, Бланко, 54, Орос, 68, С. Гомес, 78 — Бондаренко, 13

Іспанія U-21: Арнау Тенас — В. Гомес, Паредес, Пачеко, Міранда — Бланко (Бернабе, 75), Баена (Вейга, 75) — Родрі (Барренечеа, 59), Сансет (Орос, 59), С. Гомес (Рікельме, 80) — Руїс.

Україна U-21: Трубін — Сич, Батагов, Таловєров, Вівчаренко (Брагару, 61) — Бражко (Желізко, 61), Бондаренко (Очеретько, 76) — Назаренко (Кащук, 46), Судаков, Мудрик — Сікан (Ванат, 61).

Попередження: Бланко — Сич.