Можна скільки завгодно сперечатись, хто кращий — донецький Шахтар чи київське Динамо, проте є лише одна можливість у цьому переконатись. Класичне. У цьому сезоні матч між одвічними супротивниками в другому колі був узагалі чи не найбільш очікуваною подією сезону, бо від нього безпосередньо залежала доля чемпіонського титулу.

"Гірники" підійшли до двобою в рамках двадцять восьмого туру національної першості з перевагою над "біло-синіми" в чотири залікові бали, тож проста математика підказувала нам, що в разі перемоги команда Маріно Пушича на Арені Львів, саме "помаранчево-чорні" мали залишити за собою "золоті" медалі. Завдання ж колективу Олександра Шовковського було дуже просто сформулювати, проте значно складніше виконати — треба було перемагати чинного чемпіона, який, як і Динамо, не програвав у другій частині сезону на внутрішній арені.

За великим рахунком, якщо до поля Арени Львів можна б було під’єднати пару електродів, то на підзарядку павербанка великої ємності вистачило б із головою. Дуже яскрава та емоційна гра, яку в цьому сезоні УПЛ, напевно, ми не бачили від жодної пари з команд. "Біло-сині" розуміли своє завдання на цю зустріч, але що вони могли протиставити просто зразковому пресингу від "гірників" уже з перших хвилин.

Подекуди здавалось, що гравці Шахтаря перебувають усюди на чужій половині, але додати б сюди команді Пушича ще й створення гольових моментів, то інтрига б щезла дуже швидко. Але господарі не забили свій бажаний гол, що в подальшому стало для них великою проблемою. Рано чи пізно, але сил у "гірників" мало б не вистачити на настільки високий темп, а там уже й Динамо не втратило нагоду ввімкнутись на повну.

Тут варто віддати належне команді Шовковського — перетерпіли й самі завелись настільки, що навіть випередили суперників у створенні гольового моменту. Реального гольового, а не того, що був у Сікана під час удару з рикошетом на правому фланзі штрафного, без якого Бущан би впорався дуже легко з м’ячем. А ось Кабаєв пробив так пробив здалеку з лівого краю атаки — Різнику довелось витягувати.

Загалом, із акцентами все стало на свої місця. Кияни контратакують, поки донеччани намагаються й надалі тиснути, але вже не настільки потужно, бо час минув. Саме контроль м’яча на чужій половині в підсумку й дав можливість Шахтарю знову постачати передачі до штрафного, і на 29 хвилині стався вирішальний, як потім з’ясувалось, епізод у грі. Сікан замикав подачу Кевіна з лівого флангу ударом злету й поцілив у руку Вівчаренку.

Епізод, як-то кажуть, на тоненького, довелось залучати VAR. Але в підсумку Деревинський ухвалив рішення щодо пенальті на користь Шахтаря. А поки він бігав туди-сюди, команди й почубитись устигли, тож вистава розігрувалась як по нотах. Судаков свій акорд ударом у лівий кут із позначки теж додав до нотного рядку.

Це був невеликої сили удар по амбіціях Динамо. Усе ж таки, подібний сценарій розвитку подій можна було передбачити. Як і те, як Шовковський буде на це реагувати. Поява Ярмоленко на заміну на другий тайм — досвід у таких ситуаціях завжди знайде правильне застосування. Тим паче, коли опоненти обрали більш захисний варіант, а коли ще й Степаненко на полі з’явився, то взагалі перейшли до утримання рахунку.

Але не в глухий захист сів Шахтар. Це було схоже на те, як грало Динамо до перерви. Постійно шукали простір для контратак "гірники", а коли суперники почали йти у ва-банк, то там тільки те й роби, що розбігайся на вільному просторі. Проте до цього ще було потрібно пережити кілька дуже неприємних ситуацій під час стандартів, коли Попов двічі був близьким до того, аби відзначатись забитими м’яча. Не вистачало лише вдачі.

За всім цім розвитком подій легко було відзначити, як команди починає заносити й у неспортивну боротьбу. Розмови, сутички, штовханина, фоли, грубощі й усе таке інше — якщо ми вже на Класичному, тож давайте розкручувати його на повну. Розкрутили в підсумку до того стану, що Егіналду почав бійку вже після фінального свистка. Переможного та чемпіонського для "гірників", як потім з’ясувалось. Хоча це можна було й не осягнути ось так одразу.

У наступному турі донецький Шахтар гостюватиме в дніпровського Дніпра-1, тоді як посеред тижня гратиме в фіналі Кубка України проти полтавської Ворскли, а київське Динамо прийматиме криворізький Кривбас.

Шахтар — Динамо Київ 1:0
Гол: Судаков, 33 (пен.)

Шахтар: Різник — Конопля, Бондар, Матвієнко, Азарові (Ракіцький, 71) — Криськів — Зубков (Егіналду, 84), Бондаренко (Степаненко, 61), Судаков (Марлон, 84), Кевін — Сікан (Траоре, 61).

Динамо Київ: Бущан — Тимчик, Попов, Дячук, Вівчаренко (Дубінчак, 88) — Бражко — Волошин (Ярмоленко, 46), Шапаренко, Буяльський (Шепелєв, 77), Кабаєв (Пономаренко, 88) — Ванат.

Попередження: Судаков, Матвієнко, Конопля — Ярмоленко, Шапаренко 

Егіналду (Шахтар) вилучений після свистка (неспортивна поведінка).