Великий футбол повернувся на львівський стадіон «Україна». Саме тут повинен був відбутися один з центральних матчів 21-го туру УПЛ між місцевими Карпатами та донецьким Шахтарем. Гра обіцяла бути надзвичайно цікавою та важкою для обох команд. Крім того, відзначимо принциповість цього протистояння: Карпати є одним з найбільш незручних суперників для донецького клубу.

Дещо несподівано Олег Кононов залишив в запасі Годвіна, натомість місце на полі знайшлося для Ткачука. Мірча Луческу також дав відпочити кільком виконавцям. Замість Гюбшмана та Мхітаряна в якості опорних півзахисників зіграли Гай та Степаненко. Генріха ж було переведено на традиційну для нього позицію плеймейкера, де він змінив Жадсона. В цілому, обоє тренерів не стали ризикувати і виставили на цей поєдинок своїх найсильніших гравців.

Перший небезпечний епізод у цьому матчі виник біля воріт господарів. На п’ятій хвилині Луїс Адріано пройшов лівою бровкою та віддав передачу низом на лінію воротарського майданчика. На щастя галичан, Артем Федецький встиг завадити Мхітаряну нанести разючого удару по воротах Богатінова.

Приємно здивував темп зустрічі, хоча цього слід було чекати. Команди грали на зустрічних курсах, активно використовуючи фланги, а м’яч практично не затримувався в центрі поля. Гра радувала око. Пресинг на кожному клаптику поля, невелика кількість браку, затята підтримка вболівальників на львівському стадіоні – все це було. Не вистачало лише небезпечних моментів. Незважаючи на значний тиск, який підопічні Кононова чинили на Гірників, Пятову довгий час так і не доводилося демонструвати свою майстерність.

Що ж до Шахтаря, то незвично слабко виглядали його фланги. Основна причина цьому – впевнені дії Ощипко та Федецького. Львів’яни не тільки постійно підключалися до атак своєї команди, а й впевнено виглядали в обороні власних воріт. Розчинився на полі й Едуардо, якому сьогодні було доручено закривати праву бровку.

Територіальною перевагою володіли футболісти з Галичини: перша масована атака Гірників відбулася лише в середині першого тайму. Завершилася вона надзвичайно небезпечним ударом Адріано. Рац навісив з лівого флангу, а бразилець, скориставшись позиційною помилкою оборонців Карпат, метрів з шести головою пробив по воротах. Богатінов в цьому епізоді був на висоті, парирувавши практично мертвий м’яч. Цей момент дещо заспокоїв гру, і боротьба зосередилася в центрі поля. Незважаючи на відмінний командний пресинг господарів, ігрова перевага поступово переходила до гостей.

Наступна небезпека виникла знов біля воріт Галичан. Довге закидання Раца знайшло абсолютно вільного Едуардо, але той з лінії штрафного майданчика пробив прямісінько в руки Богатінову. В цьому епізоді знову треба відзначити незлагодженість в діях центральних захисників львів’ян. Як і в матчі проти Арсеналу, вони не вражали надійністю та постійно втрачали своїх гравців.

На гостроту у виконанні Гірників Карпати відповіли своїм моментом: передача Кожанова знайшла голову Кочіша, але тому з гострого кута не вдалося переграти Пятова. Всього через кілька хвилин вже Лукас мав відмінну нагоду, щоб відзначитися. Але голкіпер Шахтаря впевнено перевів м’яч на кутовий. Трохи відпочивши, Карпати знов побігли вперед, а на трибунах в цей час лунало традиційне: «Слава Україні – героям слава!» Перша половина зустрічі так і завершилася нульовою нічиєю.

В другому таймі Гірникам вдалося відсунути гру від власних воріт, активніше почали діяти опорні півзахисники. Футболісти обох команд дещо заспокоїлися, а, може, й підсіли фізично. Оживити гру повинен був Жадсон, який на 55-й хвилині вийшов на заміну. Перша ж атака за участю бразильця завершилася небезпекою, але Адріано з вбивчої позиції відправив м’яч над поперечкою.

І знову відповідь Карпат була миттєвою, а ще й результативною. Худоб’як, продавивши Срну, увірвався в штрафний майданчик Гірників і віддав точну передачу на Кожанова, який від голови Кочіша відправив м’яч під поперечку воріт Пятова. 1:0 і вболівальники галицькой команди шаленіли від щастя.

Після пропущенного м’яча Шахтар відчутно додав у командній швидкості. Цьому звичайно сприяв вихід на поле Кости. Але львів’яни продовжували впевнено діяти в обороні. Здавалося, що сили футболістів Карпат безмежні. Однак без небезпечних моментів біля воріт Богатінова, звичайно, обійтися не могло. Так, на 75-й хвилині Едуардо був неточним після блискучої передачі Срни. Шахтар продовжував тиснути, але галичани без відчутних проблем ліквідовували всі спроби донетчан зрівняти рахунок. Натомість біло-зелені кілька разів тікали у швидкі та дуже небезпечні контратаки. Нападникам Карпат не встачало уважності: вони постійно потрапляли в офсайд. Фінальний штурм чемпіонів України також не приніс ніяких дивідендів.

Тож, львівські Карпати, показавши свій бійцівський характер, переривають одинадцятиматчеву виграшну серію Гірників і стають лише третьою командою, якій вдалося відібрати очки у підопічних Мірчі Луческу.

Андрій Шкуренко,  Football.ua
 
Карпати - Шахтар 1:0
Гол: Кочіш, 57
 
Карпати: Богатінов - Федецький, Мілошевіч, Балажіц, Ощипко - Ткачук, Голодюк - Лукас (Кополовець, 66), Кожанов (Годвін, 71), Худоб'як - Кочіш (Зеньов, 86)
 
Шахтар: Пятов - Срна, Чигринський, Ракицький, Рац - Степаненко (Віценець, 73), Гай (Жадсон, 54) - Едуардо, Мхітарян, Вілліан (Дуглас Коста, 61) - Луїс Адріано
 
Попередження: Ощипко, Федецький, Худоб'як, Ткачук, Богатінов - Стапаненко, Рац