Завершилась тридцять третя доба героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню.
Угруповання Сил оборони продовжує вести оборонну операцію на Східному, Південно-Східному та Північно-Східному напрямках, зосереджуючи зусилля на:
🔻 недопущенні просування противника в напрямках населених пунктів Слов’янськ та Барвінкове;
🔻 зайнятті населених пунктів Кам’янка, Топольське;
🔻 створенні умов для покращення тактичного положення в районі міста Чугуїв;
🔻 стримуванні атак противника в районах населених пунктів Рубіжне, Лисичанськ, Попасна, не допускаючи обходу основних сил угруповання.
Одночасно Сили оборони продовжують утримання кругової оборони міста Маріуполя і оборону та стримування просування противника в районі Чернігова.
Угруповання, що захищає Киів, з метою покращення оперативного положення та утримання зовнішнього рубежу оборони, продовжують бойові дії, утримують контроль за ситуацією в населених пунктах Мотижин, Лісне, Капітанівка та Дмитрівка.
Частиною сил продовжується ведення оборонної операції у інших визначених районах, проводиться стабілізаційна операція, виконуються завдання територіальної оборони та здійснюються контратаки на окремих напрямках.
Противник ослаблений, дезорієнтований, значна його частина відрізана від логістичного забезпечення й основних сил. Зниження бойового потенціалу підрозділів противника командування окупаційних військ намагається компенсувати невибірковим вогнем артилерії та нанесенням ракетно-бомбових ударів, знищуючи таким чином інфраструктуру українських міст.
Разом переможемо! Віримо у Збройні Сили України! Зберігаємо спокій! Слава Україні!
 
 

▪️ Сьогодні у нас хороша новина — наші захисники просуваються на півночі, відновлюють контроль над українською територією. Звільнили Ірпінь. Проте зарано говорити про безпеку в цій області — російські війська утримують під контролем північ Київщини, мають ресурси та живу силу. Рівень їхніх втрат навіть на 90% для них не є аргументом, щоб зупинятися. Ситуація всюди залишається напруженою. 

▪️Станом на цей день відомо про загибель 143 дітей. Маріуполь так і залишається заблоковано. Російські війська не дали сьогодні організувати жодного гуманітарного коридору. 

▪️Ситуацію слід сприймати виважено та мудро — без надмірної ейфорії від успіхів, але й без самонакручування. Нам ще потрібен час, потрібна зброя, ми повинні боротися і повинні терпіти. Не можна завищувати очікування, просто щоб не перегоріти. 

▪️Був активний дипломатичний день — прем’єр міністри Британії, Канади, Італії, канцлер Німеччини, президент Азербайджану. Домовились з Британією про ще більшу підтримку нашої оборони та посилення санкцій. Канада підтримує більш жорстке реагування світу на катастрофу, створену російськими військами. В розмові з канцлером Німеччини Шольцу приділив значну увагу необхідності посилити санкційний тиск. Президента Азербаджану проінформував про стан справ у містах, куди зайшли російські війська. Італія погодилась стати одним із гарантів безпеки у відповідній новій системи гарантій, яку опрацьовуємо зараз. 

▪️Зараз багато натяків на те, що посилення санкцій, наприклад нафтове ембарго, буде тільки у випадку, якщо росія застосує хімічну зброю. Просто немає слів. Лише вдумайтесь, до чого це все дійшло — ми, живі люди, повинні чекати на хімічну зброю. А хіба все, що зробили російські військові до цього, не заслуговує на нафтове ембарго? Фосфорні бомби не заслуговують? Обстріляне хімічне виробництво чи атомні станції? 

▪️Вже з цього тижня ми створюємо групу експертів — українських та міжнародних, які аналізуватимуть застосовані санкції проти росії — на що вони реально впливають. Санкції мають працювати так, як це і задумувалось.

За сутки силы ПВО Украины уничтожили 17 целей российских оккупантов:

▪️8 самолетов;
▪️3 вертолета;
▪️4 беспилотника;
▪️2 крылатые ракеты